Amit szívedbe rejtesz - A Csík zenekar koncertje a Gencsapáti Pünkösdi Fesztiválon

Képgaléria megtekintése2014.06.09. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Amit szívedbe rejtesz - A Csík zenekar koncertje a Gencsapáti Pünkösdi Fesztiválon

A tradicionális hazai rocketno alapköve, a Csík Zenekar húzta csurigtele sátornyi közönségnek június 8-án, a Pünkösdi Fesztivál "etnonapján".

Mai világunk zenei élete rendkívül sokszínű, nemcsak a műfajok, stílusok, hanem az előadók sokaságát tekintve is. Ennek a színkavalkádnak egyik igazán érdekes és izgalmas színfoltja a Magyarországon immár 25 éve működő Csík Zenekar, amely elsősorban a magyar népzene hiteles tolmácsolója. 

A zenekar pár éve úgy döntött, hogy olyan zenei utat választ, amely sokkal szélesebb rétegekhez juttatja el a népzene élményét. Így sikerült megteremtenie a népzene és a könnyű műfajok eddig soha nem alkalmazott, igazán sikeres ötvözését.

Ahogy eddig is, úgy most is az önfeledt virgázást, a magyar népdalkincs áradó ornamentikájának, temperamentumának lelki sebkötözését vagy épp kedvkikerekítését vártuk Csík uraméktól, amit meg is kaptunk. A koncert magja a most megjelent "Amit szívedbe rejtesz" és a "Lélekképek" album köré épült, amelyek szintén előszeretettel nyúlnak a magyar pop és rock értékesebb darabjaihoz.

"Az elmúlt negyed évszázad alatt, mióta a zenekar teszi a dolgát sok kedves feladattal, zajos sikerrel és tanulságos tapasztalattal gazdagodtunk. Azt hiszem újra itt az ideje, hogy bebizonyítsuk méltók vagyunk a közönségünk bizalmára, szeretetére. Muzsikánkban igyekszünk megmutatni, hogy a mai gyorsan változó, az élet szépségeit lassan felejtő világunkban mindannyian, akik itt élünk, esendő, ennek ellenére szerethető, értékeket tisztelő emberek vagyunk. Hiszünk abban, hogy élhetünk hasznos, szép életet, de ehhez meg kell látnunk igényes szemmel, lélekkel, hogy hol, mit, mikor, hogyan tegyünk, viseljünk, együnk, igyunk, szeressünk. Még léteznek igazi értékek. Reméljük, a mi muzsikánk is azzá válik Önöknek" - ajánlotta az új album dalait a hallgatók és a közönség figyelmébe Csík János, a zenekar alapítója.

A vasárnap esti koncerten is megtapasztalhattuk, hogy kivételes tehetségű, a hagyományokat láthatóan a legkomolyabban ápoló emberek képesek ugyanúgy modernül is gondolkodni. A konzervatív és a liberális vonalak teljes összemosódását láthattuk a legegészségesebb módon, megkockáztatjuk, az egyetlen utat arra, hogy kultúránkat megőrizzük, illetve hogy az továbbfejlődhessen.  

Egy szépen világított produkciót ültünk-tapsoltunk végig, pedig a zenéket hallva táncolni "húztuk volna el legszívesebben a csíkot...".  

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás