A „berendezetten ideiglenes világ” gyermekei - Nagy Gáspár szellemisége filmen és facebookon

Képgaléria megtekintése2014.06.09. - 17:30 | Boros Ferenc - Fotók: Perger Ádám

A „berendezetten ideiglenes világ” gyermekei - Nagy Gáspár szellemisége filmen és facebookon

Nagy Gáspár születésének 65. évfordulója alkalmából írt ki Könyvhódító pályázatot a megye általános és középiskolás diákjai számára a Berzsenyi Dániel Könyvtár. A 2-3 fős csapatok a bérbaltavári születésű Kossuth-díjas író irodalmi szellemiségét, gondolatait és verseit filmetűdökben, életének fontosabb állomásait és történéseit pedig elektronikus dokumentumokban, valamint fiktív facebook-profilban mutathatták be.

Június 5-én került sor az irodalmi esttel egybekötött eredményhirdetésére, ahol a 12 csapat, közel 20 pályamunkáját is értékelték. Az est házigazdájaként Pallósiné dr. Toldi Márta köszöntötte a pályázó diákokat, a felkészítő tanárokat, az összegyűlt érdeklődőket, valamint a színművészeket, hisz Nagy Gáspár szellemisége és művei nemcsak az elkészült pályamunkákban, hanem Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel előadásában is megidéződtek. Az előadott verseken és a harmonikával aláfestett dalokon keresztül elmélkedhettünk a költészet szépségéről, az őszi nőkről, az örök nyárról, vagy épp a békebeli kannibálokról.

A filmes pályamunkák értékelésénél Boros Ferenc, a zsűri egyik tagja elmondta, hogy a képsorokból kibontakozó gondolat- és érzésvilággal megfűszerezett mögöttes jelentéstartalom mellett a legfontosabb döntési kritérium az volt, hogy érződjön Nagy Gáspár szellemisége a fiatalok saját - a jelen világra fókuszáló - tükrén keresztül.

Legjobb filmek: 

3. A fény megérkezik - Német Cintia (Kanizsai Dorottya Gimnázium)
Egy gondolatgazdag etűd a fényről, mely az életből kiragadott és kivárt pillanatképeken keresztül egy cseppnyi örömöt, tisztaságot, harmóniát, reményt varázsol az ember nélküli világba, sőt még a legzordabb, legszomorúbb helyre, a temetőbe is.

2. Visszatévedő - Iski Borbála, Bazsó Réka (Kanizsai Dorottya Gimnázium)
A fiatalság egyik legfontosabb gondolata Kerouack óta, hogy úton vagyunk.

Itt is megjelenik ez a motívum, valamint a reménytelen várakozás, a folyton indulás nehézségei, az állomás és a megálló közti különbség, és végül a hátunk mögött bezáródó ajtó képe, mely gondolkodásra késztet: vajon a feladás vagy a továbblépés képei következnek az általunk kiválasztott úton?

1. Elárvult - Horváth Gergely (Kanizsai Dorottya Gimnázium), Stekovics Kata, Juhász Dorottya (Művészeti Szakközépiskola) 

A zsűri tagjainak egyöntetű véleménye szerint a legkomplexebb alkotás volt. Nem egy megszokott Nagy Gáspár képet láthatunk, mely egy kiragadott idézet köré épül, aminek a középpontjában egy berendezetten ideiglenes világ áll.  Ebbe születünk bele, nem kérjük, hanem egyszerűen csak kapjuk: így kezdetben elárvult, lélekvesztett emberként nem találjuk a helyünket, aztán következik az otthontalanság, a bezártság, a reménytelenség, az elfogadás, és a végső beletörődés. A legeredetibb gondolatokkal és képekkel megfűszerezett, rövid, de tömény képi líra.


Legjobb facebook profil:

Hegyfalu csapata - Erős Botond, Károlyi Péter, Vági Réka

A facebook teljes tárházát felhasználta a csapat: Nagy Gáspár fiktív profilját idővonal, 143 ismerős, fényképek, megosztott saját versek és videók, barátok és pályatársak kommentjei, chatelések színesítik. Teljesen valósághű leképezése a mai kor közösségi hálóján kapaszkodó emberi profiloknak.


Különdíj:

Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény: Szabó Bianka, Szondi Júlia, Hóka József

Hat pályamunkát nyújtott be a csapat, amiben többek között volt képekkel bemutatott Nagy Gáspár emlékház látogatás, versekkel illusztrált jeles napok kiemelése az író naptárából, költői képek szótárának megszerkesztése és az író hangján megszólaló, jeleléssel előadott „Stáció-járás" is.


 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás