A Bloomsday 2014 részletes programja (jún. 16.)

2014.06.16. - 01:00 | vaskarika.hu

A Bloomsday 2014 részletes programja (jún. 16.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2014.06.16.

A kortárs művészeti fesztivál jubileumi, 20. alkalommal kerül megrendezésre Szombathelyen. A hagyományos pecsételésen egy 20-as szám és egy Bloomsday felirat kerül porcukor formájában a térre. Zenélnek a szimfonikusok, a Karak és a Firkin.

Különleges irodalmi emléket dolgoz fel a Bloomsday Szombathelyen. A rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című - egyetlen napon (1904. június 16.) játszódó - regényének mitikus főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát. A helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki Triesztben került kapcsolatba James Joyce-szal. (Az Ulysses Triesztben íródott.) Ezen alapszik az immár hagyománnyá vált ünnep.

Ennek a gondolatnak a jegyében indult útjára, és idén már 20. alkalommal rendezik meg a szombathelyi Bloomsday-t. A kortárs fesztiválok szinte minden művészeti ágát felvonultató rendezvény hagyományosan idén is kapcsolódik az ír kultúrához. 

15.00 Megnyitó

Helyszín: Fő tér - Joyce Szobor

Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar - ír dalok

15.15 20. Pecsételés

A megnyitó után következik a hagyományos pecsételés. Az első nyomatokat Polgármester úr és Nagykövet úr helyezi el. Egy nagy 20-as szám és egy nagy Bloomsday felirat kerül porcukor formájában a térre.

15.30 Képzős egyetemisták kiállítása

Helyszín: Fő tér

Ahogy Leopold Bloom személyiségének meghatározó tulajdonsága a toleráns szemlélete a különböző kultúrákkal, vallásokkal és értékrendekkel kapcsolatban, többször konfrontálódott saját társaival például az ír nacionalizmus elítélése miatt (például a Cyclops fejezetben), ami magának James Joyce-nak az álláspontját is tükrözte.

A kiválasztott projekt ezen a vonalon kapcsolódik Leopold Bloomhoz, ugyanis az előítéletek természetével foglalkozik, a passzív vagy negatív érzelmekkel, az előítéletek ki, illetve szétrobbanásával.

A mű a sztereotípiákkal terhelt emberi jellemek merevségét 3 emberléptékű szöggel jelképezi, melyek azért mégis keresik egymással a kapcsolatot.  A hétköznapi tárgyak az installációban szimbolikusak és antropomorfizálódnak, azaz emberi tulajdonságokkal ruházzák fel őket. A szögek közti drótok (drótkezek) és anyagok összefonódása ennek ellenére mintegy kéznyújtásként is értelmezhetőek. Az ember-szögek fatalapzatán különböző széjjel szórt, érzelmeket demonstráló képek láthatók. Ugyancsak az érzelmek, indulatok, vágyak széles skáláját képviselik a szögek közti színes folyadékkal telt lufik is, melyeket az alkotók a nézők segítségével ki, illetve szétrobbantanak, így vezetve le és szüntetve meg a bennünk élő előítéleteket és feszültségeket.

16.00 Bloomsday 20 - Fogadás

Előadások, visszaemlékezések, TV-s - archivált anyagok kivetítése

Helyszín: Zsinagóga Udvar

16.30 MúzsámAdria - kiállítás megnyitó

Helyszín: Szombathelyi Képtár

A kiállítást megnyitja: W.Farkas László

A Szombathelyi Képtár kortárs kiállítást rendez Adriai inspirációkra. A kiállításra bármely vizuális művészeti ágban technikai megkötés nélkül lehetett jelentkezni. A bemutatásra kerülő festményeken és installációkon az Adriai tenger lazúrja jelenik meg. Néhol felsejlik a tengerparti kis városok mediterrán hangulata. A tengerbe beékelődő Isztriai félsziget kikötőinek és gondozott tengerpartjainak andalító légköre, szigetvilágának varázsa. Mind-mind kapocs, ami miatt a kiállításunk a Bloomsday rendezvényei sorába kapcsolódik, hiszen az akkortájt Triesztben lakó James Joyce, Szombathelyt választotta híres regényének az Ulysses helyszíneként.

18.00 Joyce zenéi - A Savaria Szimfonikus zenekar koncertje - Bartók Terem

A Savaria Szimfonikus Zenekar James Joyce kedvenc dalaiból és komolyzenei darabjaiból állított össze exkluzív összeállítást. Az est szerkesztője és karmestere az ír Robert Houlihan! Bevezetőt mond Takács Ferenc

20.00 Karak koncert - Zsinagóga udvar/Mozi  (eső esetén)

Indie-folk vagy mi a nyavalya.2010 óta . Nemsokára megmutatják a második 3 számos EP-t. Mindenki örülni fog neki. Jó lesz.

Németh Bence (gitár, ének,hegedű)
Németh Balázs (dobok)
Schüttönhelm "Süti" Tibor (tangóharmonika, trombita)
Kapiller Mátyás (brácsa)
Papp Gábor "Kis Z" (basszusgitár)

21.00 Firkin koncert - Zsinagóga udvar/ Mozi (eső esetén)

2008 októberétől indult hódító útjára a Firkin zenekar, amely a kelta bulizene féktelenül szerethető műfaját honosította meg Magyarországon. Azóta több mint 300 koncertet adott az együttes itthon és külföldön is - Kanada, Franciaország, Svájc, Belgium, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia.
Mára már minden neves hazai fesztivál és koncerthelyszín fellépője a Firkin - Sziget Fesztivál, Művészetek Palotája, Hegyalja Fesztivál, SZIN, Alterába, Pannónia Fesztivál, EFOTT, Savaria Karnevál.

"Olyan zenét játszik a Firkin, ami szikrát pattint a térdekbe és a talpak alá, sikolyokat és üvöltéseket fakaszt a torkokból a nagyszínpadoktól a kocsmákig. Ahogy az angol mondaná: firkin is good, firkin' good!"

Új hozzászólás