„Hatni akarok, s kicsit változtatni a világon” – Jordán Tamás évadértékelője a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2009.05.08. - 15:00 | Ambrózai Zsuzsanna 'ergedles', Büki László 'Harlequin'

„Hatni akarok, s kicsit változtatni a világon” – Jordán Tamás évadértékelője a Weöres Sándor Színházban

Számvetés az idei évről, statisztikai adatok, társrendezvények, új évad, új helyszín, régi színészgárda s nem utolsósorban színházi a koncepció hangsúlyozása - ezek voltak a legfontosabb támpontok a több mint egyórás sajtótájékoztatón, melyet Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója tartott a média képviselői számára.

Jordán Tamás színiigazgató nem titkolt szándékkal hangsúlyozta: szüksége van a sajtó segítségére. Mind a jövőévi bérletkampányban, mind pedig abban, hogy tisztába tegye a színházzal kapcsolatos koncepcióját.

Az igazgató hosszú, ám ugyanakkor tanulságos bevezetőjéből sok mindre fény derült. Visszafogottságról szó sem volt, erélyes és határozott kijelentések hangzottak el, minden (ál)szerénységet félretéve beszélt önnön terveiről, szándékairól, arról, mit jelent számára a színház, és milyen tervekkel vágott a szombathelyi "színházcsinálásba".

„Agora, fórum, találkozóhely"

„A színház nemcsak az előadások terepe" - hangsúlyozta a direktor, ugyanakkor hozzátette, természetesen szükséges a jó színielőadás, nagyszerű színészekkel és rendezőkkel - ami jelen pillanatban adott Szombathely számára - de ez „csak részlet az egészben". Jordán Tamás elmondta, hogy képességeiből, s elhivatottságából adódóan többre hivatott, ereje teljében van, éppen ezért fő célja változtatni a társadalmon, kollégái s saját munkája révén. Hatni, s változtatni akar, komoly, jelentős, mérhető hatást kíván gyakorolni a világra, hiszen a színház egy város, ami legfőképp a vidék életében jelent egyfajta presztízst.

A színház több annál, mint, amit általában gondolnak róla az emberek - "agora, fórum és egyben találkozóhely". Az embereket ki kell mozdítani a holtpontról, s mindezt csak ott lehet kellően elérni, ahol eddig még nem működött színház. Éppen ezért Szombathely egyfajta "robbanás" előtt áll, s szüksége van az embereknek a találkozásokra, akár színészekkel, rendezőkkel, hogy elsőkézből kapjanak képet a színházban történő dolgokról.

Statisztika, számadatok

A sajtóanyag részletes statisztikát tartalmazott, s maga Jordán Tamás is tételesen kitért mind a sikeres, mind a kevésbé sikeres előadások látogatottságára is.

Az idei, csonka évad előadási közül toronymagasan a 9700 vitte a prímet. A darab látogatottsági százaléka 90,39% (5767 néző) volt, míg a Szerelmes Balázs - a statisztikai adatsorban második - 80,60%-ot ért el a maga 2837 látogatójával. A Cseresznyéskert 72,49%-on áll jelenleg (2943 néző), hiszen a májusi előadások még hátravannak. Annak ellenére, hogy a kezdeti célkitűzés, vagyis a 6000 bérlet eladására tett kísérlet nem valósult meg (összesen 3211 bérlet kelt el), jelen pillanatban nem lehet panasz a látogatottságra, hiszen a bérletes előadásokat így is 11547 néző tekintette meg.

A bérleten kívüli előadásokra összesen 3112, míg a vendégelőadásokra 4132-en voltak kíváncsiak. A Thea-tér egyéb rendezvényeire is szép számmal voltak érdeklődők, összesen 13107 nézőt vonzott a helyszín. Összességében elmondható, hogy az idei évadban a színház előadásait közel 32000-en tekintették meg.


2009/2010-es évad

A következő, már szeptembertől induló évad 3 nagyszínpadi és egy kamaratermi előadást tartogat a nagyérdeműnek.

A Vajda - Valló - Fábri: Anconai szerelmesek c. zenés komédiája, mely nagyszerű színészi lehetőségekkel kecsegtet, tervezett bemutatója 2009. október 16., rendezője Béres Attila.

Molnár Ferenc Liliom c. drámájának rendezője Valló Péter, s valószínűsíthető a 2010. január 8-i premier. A komédia és a dráma után helyet kapott az évadban Michael Frayn vígjátéka, a Még egyszer hátulról, melynek rendezését maga Jordán Tamás jegyzi, s 2009. szeptember 12-én láthatja a nagyérdemű a bemutatót.

A Kamaratermi előadás George Orwell Állatfarmja, mely Dömötör Tamás rendezésében lesz látható október 23-án.

Az egyéb előadások közt találkozhatunk majd Victor Hugo: Nevető emberével (rendező: Jeles András), Karinthy Frigyes: Frici kabaréjával (rendező: Galambos Péter), Hay János: A Herner Ferike faterja (rendező: Kelemen Zoltán), valamint Edith és Marléne - Németh Judit és Kiss Mari bemutatójával, valamint Heinrich Böll: Egy bohóc vallomása.

Természetesen a Csigapad bérlet és a Thea-tér előadási is láthatóak lesznek a következő évadban.

Helyszíni sajátosságok

Nincs könnyű helyzetben a színház, hiszen a következő évad sem lesz egyszerű számukra. Annak ellenére, hogy a színészgárdában személyi csere nem történik - nem távozik és nem is érkezik új színész - a körülmények mégis változnak. A Weörös Sándor Színház felújításai miatt ideiglenesen az MMIK ad majd otthont a társulatnak, s maguknak az előadásoknak is. Jordán Tamás elmondta, ha sikerül tartani a felújítási ütemtervet, akkor a színház 2010. szeptemberében nyitja majd meg újra kapuit a HEMO-ban.

2008/2009-es évad - Bérletes előadások

Egressy Zoltán - Dömötör Tamás: 9700
zenés időutazás két részben, Rendező: Dömötör Tamás

Szerelmes Balázs "élőfilm"
Philippe Blasban „Szerelmes Thomas" című forgatókönyve alapján írta és rendezte Dömötör Tamás

A.P. Csehov: Cseresznyéskert
vígjáték, Rendező: Jordán Tamás

2008/2009-es évad - Csigapad bérletes előadások

Kai Hensel: Klamm Háborúja Rendező: Novák János, Klamm: Scherer Péter
József Attila: Szabad-ötletek jegyzéke Jordán Tamás előadásában
Egressy Zoltán: Három koporsó Rendező: Dömötör Tamás
Arisztophanész - Hamvai - Nádasdy: Lüzisztraté Rendező: Horgas Ádám
Galuska László Pál: Suttogó füzesek Rendező: Kovács Géza
Szólt az ember Jordán Tamás, Sebő Ferenc József Attila estje

Márkus Emília bérletes előadások

A.R. Gurney: Love letters Rendező: Mácsai Pál Előadók: Hernádi Judit, Gálffi László
Hamvai Kornél: Castel Felice Rendező: Valló Péter (Radnóti Színház vendégjátéka)
A.P. Csehov: Apátlanul Rendező: Jurij Kordonszkij (Örkény Színház vendégjátéka)
Szigligeti Ede: Liliomfi Rendező: Vidnyánszky Attila (Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka)

Egyéb előadások

Dömötör Tamás: Hazug Rendező: Dömötör Tamás
Czukor Show Füst Milán Boldogtalanok c. műve alapján írta és rendezte: Dömötör Tamás
Egressy Zoltán: Sóska Sültkrumpli Rendező: Dömötör Tamás
Mackó Kalandjai A. A. Milne meséje és Karinthy Frigyes fordítása alapján írta: Szabados Mihály; Rendező: Szabados Mihály
Cabaret á la Carte Rendező: Magács László

Thea-tér

Kiállítások

WSSz Arculat
Milyen színházépületünk legyen?
Mackó képei
K17 Galéria kiállítása
Dőry Virág jelmeztervező kiállítása
Az első évad képekben

Koncertek

Westend Blues
Latin tánc-és koktélest - Elsa Valle
Blues Jam
Bijou
Konzi Big Band
Isis Big Band

Beszélgetések, könyvbemutatók

9700 - Így készült, így láttuk
Kaszkadőrnek születtem - könyvbemutató Piroch Gáborral
Civil Kerekasztal
Civil Thea-tér: Kötélugró Klub
Szelíd gyógymódok
Unikum - beszélgetés Somody Imrével
A mentőosztályt alapító parancsnok (Lendvai Rezső) - könyvbemutató

Előadóestek

Adoma - Jordán Tamás, Koltai Róbert, Molnár Piroska, Trokán Péter
Jordán Tamás és Vallai Péter sakkpartija
Utazó Filmszemle
Szabadság, szerelem - Feldmár András
Mesék a súgólyukból - Tarr Mari, Dunai Tamás

Egyéb előadások

Bonnie és Clyde Előadók: Kapócs Zsóka és Kamarás Iván Rendező: Böhm György
Invito - táncjáték - Homo Ludens Zenés Színpad
Lerajzolom percek alatt Előadó: Koltai Róbert
Pedig én jó anya voltam Előadó: Pogány Judit
Kapcsolatok - Homo Ludens Zenés Színpad

Szabadtéri események

Nyilvános társulati ülés
Kampányműsor
Márczius

Színésztársalgó

Színésztársalgó címmel 17. adását mutatta be a Szombathelyi Televízióban a színház saját gyártású magazin műsora. A műsor keddenként közel fél órában jelentkezik a Serpenyő, Vers, Névjegy, Werk, Thea-tér, Egyebek, és Szerintem rovataival. A rovatok nem csak azt mutatják be, hogy mi történik a színházban, hanem azt is, hogy a társulat hogyan vélekedik a városban történő eseményekről.

Weblap

A www.wssz.hu oldalon található meg a színház folyamatosan bővülő honlapja. A weblap azon túl, hogy minden fontos információt tartalmaz az előadásokról, magazin jelleggel rendszeresen beszámol a színházzal és a társulattal kapcsolatos eseményekről. Folyamatosan bővülő kép- és videó galériában megtalálhatók képes beszámolók az előadásokról, a Thea-tér rendezvényekről és minden olyan eseményről, amely a színházat érinti.

A 2009/2010-es évad bérletes előadásai

Színházterem:

Vajda-Valló-Fábri: Anconai szerelmesek - zenés komédia két részben

Rendező: Béres Attila

Adria-parti kisváros terecskéje a hely, ahol megesik, aminek kell. Egy panzió és egy cafeteria alkotja az életút és a pályaválasztási kilátás horizontját. E helyütt él egy eladósorba került leánygyermekét egyedül nevelő, ám a szerelem örömeit igen kedvelő atya könnyűvérű szobalányával, a szomszédjában egy magányos panziósnővel és a közepesnél valamivel gyérebb vendéglátóipari szenvedéllyel megáldott kávézótulajjal. És akkor még nem is beszéltünk az idevetődő, halmozottan hátrányos helyzetű milliomosról, aki élete nagy szerelmének elvesztését próbálja egyre masszívabb alkoholadagokba fojtani. És egy szalámis szendvicsekkel megrakott debreceni honleány, aki születendő gyermekének olasz nemző-apját próbálja fellelni a kies kisvárosban. Mindez a hatvanas-hetvenes évek legendás olasz életérzésével, a tegnap nagy olasz slágereivel. Dallamaik nosztalgiát, egyszersmind jókedvet, derűt ébresztenek. Komédiánk elröpít egy letűnt világba, oda, ahol a nő szelíd és karcsú, a férfi pedig erős és bátor, ahol télen hideg van és nyáron meleg, ahol a tavasz zöld, az ősz meg sárga, a boszorkány gonosz, a tündér jó. Mesénk a "boldog békeidők"-ben játszódik, mondjuk 1970-ben, "Olasz"-ban, az Adria partján, a szép Ancona főterén.

Molnár Ferenc: Liliom - dráma

Rendező: Valló Péter

1908-ban jelenik meg Molnár Ferenc Muzsika című novelláskötete, melyben a vásári kikiáltó és egy kis cselédlány szerelméről írt története olvasható, a címe Az altató mese. Ez lesz a Liliom alapötlete. Molnár Ferenc hatalmas színműírói életművének ez a talán egyik leghíresebb, legsikeresebb drámája tehát, a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható, szentimentális története. Életkép a Liget elesett, mégis - minden "rosszaságuk" ellenére - tiszta szívű alakjairól. A bemutatón megbukik a darab, de két évvel később, a bécsi premier után - ahol viszont tombolt a közönség - kezdi meg máig tartó világkarrierjét. Puccini operát, Gershwin musicalt szeretett volna írni a Liliomból; ekkor még Molnár nem állt kötélnek, féltette a darabot; de később hozzájárult a Carousel, azaz Körhinta zenés darab átiratához.

Michael Frayn: Még egyszer hátulról - vígjáték

rendező: Jordán Tamás

A darab egy hisztérikus, de jóindulatú társulatot mutat be, amely a végletekig stresszelt rendező irányítása alatt egy olcsó vígjáték, az Ádámkosztüm bemutatójára készül. Michael Frayn műve egy kaotikus rendelkező próbától az utolsó, borzalmas bukással járó előadásig követi a színészeket; ezalatt az idő alatt ajtók csapódnak, románcok szövődnek, replikákat vétenek el, szívek törnek össze, makrélát lopnak - egyszóval, teljes a zűrzavar.
A Még egyszer hátulról című vígjátékot 1982-ben Olivier Díjjal jutalmazták a Legjobb vígjáték kategóriában, 1984-ben pedig az Év legjobb darabjának járó Tony Díjra és Drama Desk díjra jelölték.

Kamaraterem:

George Orwell: Állatfarm - tündérmese

Rendező: Dömötör Tamás

A hatalom azt a képességet vagy erőt jelenti, amely alapján valaki vagy valami akaratát vagy szándékát másra, másokra rá tudja testálni. Ez a hatalom különösen akkor mutatkozik meg, amikor valakinek nincs szándékában a másik akaratát elfogadni, tudomásul venni, vagy magáévá tenni, esetleg még ezzel az akarattal szembefordul, annak ellenáll, ennek ellenére az ő ellenében ható akarat érvényesítését nem tudja megakadályozni.

BÉRLETÁRAK 2009/2010

A bérlet négy előadást tartalmaz!

PREMIER BÉRLET a bemutató előadásokra: 8.000 Ft
BÉRLET a kedd esti, szerda esti, szombat délutáni előadásokra: 6.500 Ft
BÉRLET a csütörtök esti, péntek esti, szombat esti előadásokra: 7.000 Ft

A 2009/2010-es évad egyéb előadásai

Victor Hugo: Nevető ember - Rendező: Jeles András
Karinthy Frigyes: Frici kabaré - Rendező: Galambos Péter
Hay János: A Herner Ferike Faterja - Rendező: Kelemen Zoltán
Edith és Marléne - Németh Judit és Kiss Mari bemutatásában
Heinrich Böll: Egy bohóc vallomása - Rendező: Szerémi Zoltán

2009/2010-es évad - Csigapad bérlet

A következő évadban is folytatjuk diákoknak szóló bérletsorozatunkat, amelynek keretében 5 előadást tekinthetnek meg az ifjú színházbarátok.

Egressy Zoltán - Dömötör Tamás: 9700 - zenés időutazás két részben, Rendező: Dömötör Tamás
Vajda-Valló-Fábri: Anconai szerelmesek - zenés komédia két részben, Rendező: Béres Attila
Láss csudát! - beavatás a színház világába
Molnár Ferenc: Liliom - dráma, Rendező: Valló Péter
Ungaresca

Thea-tér

A Thea-tér a korábban kitűzött célokat folytatva a színház működését színesítő programokat kínál a következő évadban is. A társulat tagjainak közreműködésével kiállításokkal, koncertekkel, egyéb előadásokkal találkozhatnak a színházba látogatók. Beszélgetések, előadások segítik a civil kezdeményezések, szerveződések megismerését. A Thea-tér új célkitűzése a fiatalokkal való szoros kapcsolat kiépítése, amelynek érdekében játékos oktatással látogat el a színház az iskolákba.

Kiállítás - Rónaszéki Linda József Attila verseinek illusztrációi, Groteszk grafika

Thea-tér kamaraelőadások

A pincér dalai (Szabó Tibor, Hotzi Ferenc, Peltzer Géza, Horváth Maggie)
Playback színház (Pécs)
A hét asszonya (Csákányi Eszter)

Tudósklub - Jankovics István és vendégei

Koncert

MásZene Band (vendég: Kiss Mari színművész)
Shaku echo (Horgas Ádám és zenekara)
Maggie & Géza (vendég: Szabó Tibor színművész)

Beszélgetések, könyvbemutatók

Színház az osztályban (munkacím) 2010. január - május
Műsoros látogatás Vas megye és Szombathely középiskoláiban.

Színházépület átalakítás

A SZMJV Önkormányzatának döntése alapján a kormánytól színházépítésre kapott támogatást a város a színház jelenlegi játszóhelyének, az Akacs Mihály utcai épület átalakítására, felújítására fordítja. 2009. májusban elkezdődhet a tervező kiválasztásának közbeszerzési eljárása, majd a tervek elkészítése. Várhatóan 2009. szeptemberben elindulhat a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás, amelynek eredményeképpen decemberben történhet meg a szerződéskötés a kivitelezővel. Ezt követően kezdődhetnek meg a kivitelezési munkálatok, amelyek várhatóan 2010 őszén fejeződhetnek be.

Az átalakítással megújul az épület színházterme, komfortosabb, szebb környezet várja a színházba járókat. Kialakításra kerül egy új, a modern kor követelményeinek megfelelő kamaraterem, ahol szabadon alakítható a tér a rendező és a darab igényeinek megfelelően, valamint kialakításra kerül egy próbaterem. Az épület külső megjelenése teljesen megváltozik, a homlokzat átalakításával egy új épület képe tárul elénk. Megújulnak a színház közönségforgalmi terei, tágas aula, igényes étterem terasszal, és kulturált mellékhelyiségek fogadják a nézőket. Egy személyfelvonó beépítésével az épületben minden, a közönség számára nyitott tér elérhető a mozgássérültek számára is. Az átalakítással bővül az épület raktározási kapacitása is, valamint megújult irodák fogadják a színház munkatársait. A tágas öltözők közel 50 fellépő elhelyezését tudják biztosítani.

Ideiglenes elhelyezés

A színházépület átalakítása alatt a színház a 2009-2010-es évad második felében egy ideiglenes helyszínen, az MMIK épületében fog dolgozni. A bérletes évad 2 előadása a „Liliom", valamint a „Még egyszer hátulról" kerülnek az MMIK-ban bemutatásra. Az ideiglenes elhelyezés miatt a 2010. januártól májusig tartó időszakban az előadásokon túl a házon kívüli programokra helyezi majd a hangsúlyt a színház. Az átépítési terveknek megfelelően előreláthatóan 2010 szeptemberében már a megújult épületében kezdheti meg a munkát.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás