Hobo és Ady: "Jobb az undor, mint a harag"

2014.06.20. - 15:15 | vaskarika.hu / MTI

Hobo és Ady: "Jobb az undor, mint a harag"

A föltámadás szomorúsága címmel Ady Endre verseiből és Fekete-Kovács Kornél zenéivel készített lemezt Hobo (Földes László). A Hobo és Bandájával a közeljövőben többször koncertezik a 30 éve megjelent Vadászat című album anyagával.

"Szerepel a lemezen Adynak Az undor óráiban című verse, amely így kezdődik: Jobb az undor, mint a harag... Ez jelentette az egyik pillért a lemez és az előadás összeállításánál, mert attól, ami az országban folyik, inkább undorodom, mint haragszom. A lemezre és a Nemzeti Színházban bemutatott előadásba került szövegeket Ady szerelmi lírájából, történelmi, közéleti és magyarság-verseiből válogattam, de átolvastam publicisztikáit is. Rengeteg dolgot megfogalmazott, ami manapság is érvényes" - mondta Hobo.

Hobo hangsúlyozta: hagyta, hogy ezek a gyönyörű versek hassanak rá. Kitért arra, hogy bár természetesen meg kellett szerkesztenie a műsort, a versek sorrendjét, egymásból következőségüket, a sorok magukért beszélnek.



"Néhány nagyon közismert Ady-verset, amelyeket a múltban színészóriások sokszor előadtak, ki akartam hagyni, köztük A muszáj Herkulest, de az előadás rendezője, Vidnyánszky Attila úgy látta, ez akár rólam is szólhatna, hiszen egész életemben ki vagyok téve alantas támadásoknak, másrészt viszont az ezeknél sokkal nagyobb szeretet is mindig megtalált" - fogalmazott.

Megemlítette, hogy az értéktelenség feletti keserűség öt évvel ezelőtti rockos lemezén, a Circus Hungaricuson is erősen jelen volt. Hozzátette: akkor és most sem csak az elhatárolódás volt a célja vagy hogy tükröt tartson az emberek elé. "Annyi a mocsok, hogy a jó dolgok jelentősége mára felértékelődött és ez a pozitív vonal is szerepel az Ady-műsorban".

Mint mondta, véletlenül alakult úgy, hogy az esten és a lemezen egyenlő arányban szerepelnek a naturális szavalatok, a zenei aláfestéssel kísért versmondás, valamint a rockos-dzsesszes, néha bluesos megzenésítések. Utóbbiból tíz van a CD-n, köztük A perc-emberkék után, a Szent Margit legendája, a Nézz, drágám kincseimre, az említett A muszáj Herkules vagy az Adjon Isten mindenkinek. A zenéket Fekete-Kovács Kornél szerezte és a Hobo és Bandája formáció játszotta fel.



"A háromféle sík eleve nyújt egyfajta dramaturgiát. Úgy gondoltam, vannak olyan Ady-versek, amelyekhez egyáltalán nem kell zene, elég az őszinte hozzáállás. Ami a zenéket illeti, folyamatosan konzultáltam Fekete-Kovács Kornéllal. Eljött hozzám Piliscsabára, rögzítette, ahogy verset mondok, figyelte a beszéd ritmusát, az érzelmeket, majd ebből kiindulva feljátszotta a kíséret alapját és hozzádörmögte a dallamot. Később a hangszerelésen többször változtattunk, attól függően, mit éreztünk odavalónak, rockos, balladisztikus vagy inkább dzsesszes vonalat" - mesélte Hobo.

Zenét Ady-versekre korábban a Kaláka vagy Novák János is készített - utóbbi Cseh Tamás énekével jelent meg -, egy csíkszeredai zenekar, a Role két lemezt szentelt Adynak. "Nagyon szeretem a Cseh Tamás-féle verziót, ami egy teljesen más attitűd volt, mint most a miénk, inkább egy kávéházi hangulat".

A föltámadás szomorúságát áprilisban mutatták be a Nemzeti Színházban, ősztől folyamatosan elő fogják adni. Hobo József Attila-estje, a Tudod, hogy nincs bocsánat csaknem tíz éve megy, túl van a 350. előadáson, illetve szintén végig ment az évadon és ősztől is repertoáron lesz a Nemzetiben Viszockijhoz kapcsolódó, Ballada a két sebzett hattyúról című zenés drámája.

Az előadó mostani formációja, a Hobo és Bandája azután alakult meg, hogy a Hobo Blues Band (HBB) 2011-ben több mint három évtized után elbúcsúzott a közönségtől. A csapat - Hobo mellett Fekete-Kovács Kornél trombitán, szárnykürtön és billentyűs hangszereken játszik, Póka Egon basszusgitározik, ifj. Tornóczky Ferenc gitározik, Szakadáti Mátyás pedig dobol - először a 2012-ben megjelent, Viszockij-versek megzenésítéseit tartalmazó CD-n volt hallható és természetesen Hobo koncertjeinek is állandó szereplője.



A Hobo és Bandája idén többször előadja a HBB ma már klasszikusnak számító blues eposzát, a Vadászatot, amely harminc évvel ezelőtt, 1984-ben jelent meg. Az anyagot eljátsszák június 7-én a visegrádi VisegRock Fesztiválon, két héttel később Vácott és augusztus 9-én Balatonfenyvesen is.

"Az évfordulótól függetlenül folyamatosan játsszuk a Vadászatot, mert a közönség kíváncsi rá. Más, régebbi HBB-albumokra épülő műsorunk is van, például a Kopaszkutya vagy a Tábortűz mellett. Óriási a repertoárunk, Póka Egon szerint mintegy háromszáz számból áll" - mondta Hobo.

A Vadászat témáihoz a HBB 1984 után többször visszanyúlt, erre volt példa a Vadaskert című lemez 1996-ban vagy a Bolondvadászat, a színházi előadás anyaga, amely 2008-ban jelent meg.

Az MTI felvetésére Hobo kitért arra, hogy a Vadászatnál sikeresebb lemezt előtte és azóta sem készített, de ő maga több más anyagot hasonlóan fontosnak tart pályájáról, köztük a Tábortűz mellett-et (1990), a Csavargók tízparancsolatát (1999) vagy a Circus Hungaricust (2009).

A Hobo és Bandája jelenleg egy blueslemezt, egy dupla stúdióalbumot készít, a címe Requiem a bluesért lesz.

Új hozzászólás