Magyar Vízitúrázás Napja - Ingyenes túra a Bereki Bárkás Egylettel

Képgaléria megtekintése2014.07.01. - 01:00 | Waldo

Magyar Vízitúrázás Napja - Ingyenes túra a Bereki Bárkás Egylettel

Június 29-én, vasárnap került megrendezésre a Magyar Vízitúrázás Napja alkalmából a nyilvános vízitúra Csákánydoroszló és Körmend között, melyet a Bereki Bárkás Egylet szervezett. A csapat késő délelőtt gyülekezett a startnál, hogy aztán a Vízi Vándor Táborhely és Kempingből elinduljon Körmendre, a Bárkaházba.

A túrán több olyan résztvevő volt - köztük szerkesztőségünk egy meghívott munkatársa - akik először ültek kenuban. Az úszni nem tudókat és a legkisebbeket mentőmellény várta az indulásnál, ez 14 év alatt minden túrán résztvevőnek kötelező. Az indulás helyszínére a szervezők szállították az érdeklődőket, és a felszereléseket is - mentőmellény, kenuk, evezők - a szervezők biztosították.

Miután elosztották a csapatokat - minden kenuban tapasztalt kormányos, túravezető is ült - elindulhattunk lefelé a Rábán. Kívülről nagyon könnyűnek tűnik, sőt, a felületes szemlélő azt hiheti, a hajó magától siklik a vízen, de ez nem igaz. Evezni nem könnyű, főleg annak, aki még sosem csinálta. (Kormányosunk elmondta, neki körülbelül ötven kilométert kell evezni, hogy elkezdjen fáradni. Csendben vettük tudomásul: számítógép előtt ülő izmainknak körülbelül egy kilométer után már jött a fáradtság...)

A csaknem 12 km-es úton több megállót iktattak be a szervezők, ilyenkor lehetőség van szendvicset enni, egy kicsit pihenni, átmozgatni a lábainkat. (a vállakat ilyenkor már nem kell... ) Célszerű a vízitúrára elegendő folyadékot is vinni, ezeket és a legszükségesebb személyes tárgyainkat az arra alkalmas hordókban tárolták, így semmi nem veszhetett el, és vizes sem lett.


A táj, a folyó nyugalma csodás kontrasztban áll azzal, amit a mindennapokban érzünk: zajt, folyamatos online jelenlétet, stresszt. Ott a folyón kaptunk valami egészen földöntúli békét, jó társaságot, egymásra odafigyelést.

A Rőzse gátnál aztán következett egy kis kenu cipelés, hiszen a gát nem teszi lehetővé, hogy a vízitúrázók átkelhessenek rajta, pedig ez sok helyen megoldott már.

A Bárkaházba érkezve finom babgulyás várta az elfáradt túrázókat, és itt, még a vacsora előtt beszélgettünk Varga Gábor Istvánnal, a Bereki Bárkás Egylet egyik vezetőjével. Megtudtuk, hogy a Magyar Vízitúrázás Napja egy új kezdeményezés, melyhez sok hazai vízi csapat csatlakozott. A cél az volt, hogy egy ingyenes lehetőséget biztosítsanak azoknak, akik érdeklődnek a kenuzás iránt.


Gábor elmondta: A Bereki Bárkás Egylet lassan már három éve működik egyesületként, de előtte is létezett és aktívan részt vett a vízi életben. A tagok többsége lelkes fiatal, akik élvezik ezt a természet közeli kikapcsolódást. „Versenyekre is járunk, és szervezünk is. Július 19-én lesz a Csákány-Körmend Kajak-Kenu futam, szeptemberben pedig a Rába legnépszerűbb és legrégebbi vízi versenye, a Rába Maraton. Az egyesület részt vesz a város civil életében is, az augusztusi Körmendi Napokon több programon is megtalálnak minket az érdeklődők. Ott leszünk a Hagyományőrző Élménytáborban, ahol picit felidézzük majd a halászok életét, és halételeket készítünk. A Kulturális Központtal együttműködve több programot kínálunk majd az érdeklődőknek, lesz ingyenes kenuztatás, profibbaknak szlalomverseny és egyéb ügyességi vetélkedők." - mondta el Gábor, majd hozzátette, ha valaki túrázni szeretne, akkor a barbar.raba@gmail.com e-mailen írhat, és biztos tudnak segíteni, hiszen minden hétvégére jut valamilyen túra, amihez csatlakozni lehet.

„Az Egyesület augusztusban egy hosszabb túrára indul Csehországba, Cesky Krumlovba, ahol a Moldván hajózunk és élvezzük a nagyszerű hajóscsúszdákat, jómagam pedig részt veszek a Pest-Baja Maratonon, ami 170 km. Egyetlen napom lesz, hogy teljesítsem ezt a távot, korán reggel indulunk, és késő este érünk a célba" - mondta el Gábor, majd köszönetét fejezte ki a csákánydoroszlói Vízi Vándor Kemping és Táborhely vezetőjének Sásdi Lászlónak, és barátainak, valamint a zalaegerszegi Rábavölgye Egyesületnek, hogy segítették a túra levezénylését. Megtudtuk, hogy ezzel a két közeli egyesülettel jó kapcsolatot ápolnak a körmendiek, több közös rendezvényt is szerveznek, valamint az országos vízi csapatok közül is többel tartják a kapcsolatot: velük a májusi Rába takarításon és a szeptemberi Rába Maratonon találkoznak minden évben.


A nap végén rengeteg élménnyel gazdagon indulhattunk haza, és éreztük: nem ez volt az utolsó, hogy kenuba ültünk. Ez nem csak a tájnak volt köszönhető, hanem a kitűnő szervezésnek is, hiszen mindig biztonságban érezhettük magunkat. A túrán több gyermek is részt vett, nekik is biztosan hatalmas élményt jelentett ez a közel négy órás túra a Rábán. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás