Egy szakrális Woodstock - III. Fatemplom Fesztivál Magyarföldön (júl. 18-20.)

2014.07.15. - 14:40 | Büki László 'Harlequin'

Egy szakrális Woodstock - III. Fatemplom Fesztivál Magyarföldön (júl. 18-20.)

Július 18. és 20. között Magyarföldön rendezik meg a III. Fatemplom Fesztivált, melyen fellép többek között Sebestyén Márta, Snétberger Ferenc, a Ghymes, a Kaláka, Ferenczi György és a Rackajam és Rátóti Zoltán. A fesztivál kiemelkedő eseménye a vasárnapi ökumenikus istentisztelet a fesztivál fellépőinek közreműködésével.

HIRDETÉS

Már a templom építésekor is az volt a cél, hogy a hitélet erősítésén, a templom szakrális küldetésén túl kulturális központ jöjjön létre az alig félszáz lelkes faluban (43-an lakják Magyarföldet). A templom az elmúlt években "bejáratott helyszínné" vált, bekapcsolódtak az őrségi fesztiválokba, de önálló programokat is szerveznek - ismertette Rátóti Zoltán fesztiváligazgató kedden, a szombathelyi sajtótájékoztatón.

A koncerteket két helyszínen rendezik meg. A Fatemplom a kamaraprodukcióknak, illetve a visszafogottabb, „intimebb" hangvételű előadásoknak, míg a pajta oldalában felépített fedett szabadtéri színpad a nagyobb létszámú, mozgalmasabb, „hangosabb" koncerteknek ad helyet.

A kézműves műhelyben foglalkoztató programot tartanak a gyerekeknek a koncertekkel párhuzamosan.

Gryllus Dániel - Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész - a fesztivál szervezője elmondta, a szakrális hely adottságaihoz igazodva színes, nívós programokat állítottak össze. A bensőségesebb koncertek, előadások helyszíne a fatemplom lesz, ahol fellép többek közt a Juhász Gábor Trio, Micheller Myrtill és Rátóti Zoltán. A templom körüli zöldbe, azaz a szabadtérre várják a Ghymes, a Kakáka, Sebestyén Márta, Snétberger Ferenc, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Colombre Band műsora iránt érdeklődőket.

Délelőtti programként a szervezők a nagyrákosi Völgyhídi Vásárt ajánlják a térségbe érkezők figyelmébe! 


A Fatemplom Fesztivál vasárnap délelőtt istentisztelettel zárul, amelyen a liturgiai elemek között - az alkalomhoz és a hely szelleméhez illő dalaikkal - a fesztivál művészei is fellépnek. A rendezvényen részt vesznek a fesztivál védnökei, Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja,  Rigó Csaba Balázs, Zala megye korménymegbízottja.

Zala megyei településen a fatemplom építése Rátóti Zoltán, a falu volt polgármesterének - a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának - kezdeményezésére öt esztendővel ezelőtt kezdődött el. Mújdricza Péter építész tervei alapján az "alapfát" 2009 májusának végén helyezték el az őrségi fennsíkon, a famunkák az alapozás után, július közepén kezdődtek el, és ekkor állították fel az első oszlopokat is.

A templom építését a Nemzeti Színház jótékonysági gálaestjén befolyt bevételből, valamint magánszemélyek, vállalkozások és egy bank adományából finanszírozták. Több száz önkéntes - köztük asztalosmesterek, ácsok - segítették a megvalósítást, a kétkezi munkában Rátóti Zoltán is folyamatosan részt vett.


Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán a fesztivál plakátjával - III. Fatemplom Fesztivál sajtótájékoztató - Cinema Cafe

PROGRAMTERV:

2014. július 18. péntek

18:00 - Colombre Band
19:00 - Juhász Gábor trió (Fatemplom)
20:00 - Ghymes (szabad tér)
22:00 - Rátóti Zoltán előadásában Hermann Hesse: Assisi Ferenc (Fatemplom)

2014. július 19. szombat

16:00 - Hegyi beszéd közreműködik Mécs Károly, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos (Fatemplom)
17:30 - Snétberger Ferenc (szabad tér)
19:00 - Micheller Myrtill (Fatemplom)
20:00 - Kaláka, Sebestyén Márta, Ferenczi György és a Rackajam (szabad tér)
22:00 - Juhász Gábor - Schubert Songbook (Fatemplom)

2014. július 20. vasárnap

11 óra - Ökumenikus istentisztelet a fesztivál fellépőinek közreműködésével

Bérlet és napijegy vásárlás, árak

Bérlet és jegy a helyszínen váltható. Bérleteket elővételben kedvezményes áron online a www.kalakazenebolt.hu weboldalon lehet vásárolni július 17-ig.

Belépőjegyeket elővételben a Kaláka Zeneboltban (1052 Budapest, Bárczy I. u. 10. tel. (1)267-5331, zenebolt@kalaka.hu)  vagy online: www.kalakazenebolt.hu lehet megvásárolni, illetve a fesztivál idején a helyszínen lehet hozzájutni. A belépőjegyeket SZÉP Kártyával is meg lehet vásárolni! 

Bérlet-, és jegyárak:

jegy típusa

elővételben

helyszínen

felnőtt napijegy
(péntek)

1500

1900 Ft

felnőtt napijegy
(szombat)

1500

1900 Ft

gyermek napijegy
péntek/szombat
(3-14 éves korig)

1000

1000 Ft

felnőtt fesztiválbérlet
(2 napos)

2500 Ft

2900 Ft


További információk a település honlapján!


Naszály György, Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán - III. Fatemplom Fesztivál sajtótájékoztató - Cinema Cafe


Gryllus Dániel - III. Fatemplom Fesztivál sajtótájékoztató - Cinema Cafe


Rátóti Zoltán - III. Fatemplom Fesztivál sajtótájékoztató - Cinema Cafe


III. Fatemplom Fesztivál sajtótájékoztató - Cinema Cafe


P. Csány Péter szalézi rendház igazgató - III. Fatemplom Fesztivál sajtótájékoztató - Cinema Cafe

Új hozzászólás