A Gyógy- és Bornapok hétvégi programja

2014.07.26. - 13:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A Gyógy- és Bornapok hétvégi programja

A gasztrofesztivál hétvégi programjában többek közt olyan nagyszerű előadók lépnek fel, mint a Budapest Bár, a PASO, a Vivat Bacchus, Ferenczi György és a Rackajam, a Hot Jazz Band és a Pannon Cigányzenekar. Részletes napi programunkban bemutatjuk a fellépőket!

július 26. 20.00

Vivat Bacchus

 A mindig vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét saját szerzeményű bordalokba öntve lépett be a köztudatba. 2001-ben alakult együttes az évek során bejárta Európát és a világot, hozzájárulva ezzel a magyar bor jó hírének, nemzetközi elismertségének tovább erősödéséhez. Repertoárjukban felfedezhető a népi folklóron kívül sok más stílusirányzat is, mint például jazz, blues vagy rock and roll,- mint bordal! Ez pedig azért lehetséges, mert dalaik túlnyomó része saját szerzemény. Esetenként híres magyar költők megzenésített boros versei, de főleg saját versek, mesék kerülnek megzenésítésre, hogy a mindenkori nagyérdemű egy új, egészen egyedi és sajátos stílusban megírt dallamvilágba csöppenve kóstolhasson bele a magyar bordal pártatlanul fűszerezett világába. A Vivat Bacchus Énekegyüttes mindig vidám és szórakoztató műsoraival mára elengedhetetlen „tartozékává" vált a magyar borkultúrának.

július 26. 18.00

Iszkiri zenekar

A zenekar mindhárom tagja kétgyermekes apuka, akik főállásban valamennyien gyermekekkel foglalkoznak. Ugyanakkor évtizedek óta profi zenészként is működnek, a legkülönfélébb zenei stílusokban. 2011 tavaszán döntöttek úgy, hogy civil foglalkozásukat és legfontosabb hobbijukat összekötik.

Így alakult meg az ISZKIRI, amelynek repertoárját könnyedén válogatták össze, hiszen külön-külön számtalanszor játszottak már gyermekközönség előtt. A feldolgozások között felcsendülnek a magyar gyerekzene legnagyobb slágerei: a kicsik a legismertebb gyermekdalokra énekelhetnek, táncolhatnak. Emellett a zenekar saját szerzemények tekintetében is igen termékeny, koncertjeiken ezekből a dalokból is hallhatunk ízelítőt. 

július 26. 18.30

Ferenczy György és a Rackajam

A világ egyik legjobb szájharmonikásaként kitüntetett zenész, a Rackajam együttessel 2005-től közösen játszik fúziós zenét, amiben fontos szerepet tölt be a magyar népzene és világzene. Akusztikus hangszereken adják elő a blues klasszikusokat és saját hangszerelésű dalaikat, számos esetben magyar költők verseit választják dalszövegül, hogy ezzel is népszerűsítsék a költők versbe szedett gondolatait, és a magyar irodalmat. Ferenczi György a magyar könnyűzene egyik legszínesebb egyénisége, akinek negyedszázados pályafutására éppúgy hatott a country, a blues, a funky, a hip-hop és a rock 'n' roll, mint a magyar népzene. Játéka több mint kétszázhetven lemezen hallható, és ebből húszat ő maga jegyez, jórészt az 1991-től 2003-ig működő Herfli Davidson, majd a 2005-ben megalakult Rackajam nevű együttesével. Az Európa-szerte népszerű harmonikás-énekes - aki hegedűn és gitáron is éppolyan virtuóz - minden további nélkül saját képére tudta formálni James Brown és Jimi Hendrix zenei világát, majd azzal tűnt ki, ahogy Petőfi Sándor életével és költészetével azonosult.

július 26. 21.00

Hot Jazz Band

"hot jazz - a kifejezést a jazz leírására használják, különösképp a korai jazz-re (1917-1932) és a swingre (1932-1947) vonatkozóan, utalva izgalmas és energikus természetére." ("term used to describe jazz, particulary early jazz and swing, of an exciting and energetic nature.")

Az 1985-ben alakult Hot Jazz Band az 1920-as, '30-as, '40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a háború előtti magyar filmek slágereinek és a jazzkorszak népszerű amerikai szórakoztató-zenéjének eredethű megszólaltatója. Zenéjük olyan nagy előadókat idéz, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Latabár Kálmán, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby, és oly szerzőket, mint Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, George Gershwin, Duke Ellington.

Magyarország legsikeresebb jazz-zenekara fennállása óta négy nemzetközi és két hazai verseny győztese, melyek között legkiemelkedőbb Európa legnagyobb versenye, az 1995-ös franciaországi New Orleans Jazz Verseny, melyen 54 zenekarból végzett az élen, továbbá hatszor szerepelt nagy sikerrel az Amerikai Egyesült Államokban a világ legnagyobb szabású jazz-fesztiválján Sacramentoban, ebből két alkalommal választották a fesztivál legnépszerűbb zenekarának. A Hot Jazz Band kétszeres eMeRTon-díjas együttes, a Líra-díj és Louis Armstrong Emlékdíj tulajdonosa. Az együttes sajátja a két háború közti magyar könnyűzenei termés jazz-es hangzású dalainak repertoárra tűzése. Az eredeti, korhű megszólalás a legfontosabb eleme zenéjüknek, hisz minden változtatás csak torzít a dal eredeti üzenetén. E témában már négy Hot Jazz Band CD jelent meg: "A szívemben titokban" (1998), a "Hot Jazz Band Plays Hungarian"(1999), "Itt a luxusvonat" (2006), és a "Halló! Halló!" (2011).

július 26. 21.30

Magyar Vista Social Club

Az MVSC nevét egy népművészetéről híres erdélyi, kalotaszegi falu, Magyarvista után kapta. Amellett, hogy egy szójátékkal utalunk a Buena Vista Social Club világhírű kubai muzsikusaira, azt fejezi ki, hogy nekünk, magyaroknak is van mire büszkének lennünk.

A zenekar tagjainak többsége Mohácsy Albert "Lili dalai" című CD-jén szerepelt meghívott közreműködőként. A 8 fős felállás 2011 tavaszán alakult meg, és a 2012-es "Utazólevél" CD megjelenése óta már a második saját néven jegyzett lemezanyagon dolgozik. A megszaporodott koncertfelkérések nyomán igazi baráti társasággá formálódott a csapat, és ez hallható az egyre kiforrottabb zenekari hangzáson is. A névsorból kitűnik, hogy különböző stílusokat képviselő, saját területükön elismert muzsikusokról van szó. Sipeki Zoltánt leginkább Zorán kísérőzenekarából ismerhetjük, Kovács Ferenc a hazai dzsesszélet egyik legsokoldalúbb egyénisége, Németh Ferenc neve korábban a Csík zenekarból, ma a Méta népzenei együttesből cseng ismerősen. Horváth "Nina" Sárát népdalénekesként és feltörekvő dzsessz-énekesként is számon tartják. A ritmusszekció két erőssége, Oláh Péter és Bágyi Balázs a jazz felől érkezett, őket remekül egészíti ki ütősként az eredetileg népzenész Csikós Péter. A zenekar harmadik énekese, egyben billentyűse, Németh Péter pedig az alternatív-indie fiatalos világát képviseli. Mindannyian azon dolgozunk, hogy sajátos hangvétellel, jól felismerhető egyéni stílusban hozzunk közel egymáshoz különböző zenei világokat.

július 26. 23:00

Pannonia Allstars Ska Orchestra

A Pannonia Allstars Ska Orchestra már eddigi pályafutása során is olyan életutat járt be, ami kevés hazai zenekarnak adatik meg, hiszen rövid idő alatt Magyarország egyik legfontosabb zenekarává vált, mindeközben párhuzamosan külföldön is nagy népszerűségre és elismerésre tett szert. Legendásan energikus élő koncertjeivel a 11 tagú zenekar pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget fesztivál Nagyszínpadára és vált minden jelentős hazai zenei fesztiválon kihagyhatatlan kedvenccé, míg külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismerik. Nem is csoda, hiszen már első nagylemezét is a legnevesebb amerikai ska kiadó, a Megalith Records jelentette meg, illetve a többi között olyan fesztiválokon táncoltatta meg a közönséget, a magyar népzenét fűszerként használó tradicionális ska zenéjével, mint a holland Lowlands, a szerb EXIT, a cseh Sázava, a szlovák Hodokvas, a francia Roots dans la Vallé, a horvát Skaville, vagy a belga Antiliaanse. A sodró zene mellett a szövegre is érdemes figyelnünk, hiszen a PASO gyakran fogalmaz meg direkt, vagy burkolt módon társadalomkritikus üzeneteket, illetve közvetít olyan értékeket, mint az egymás iránti tisztelet, egyenlőség, diszkrimináció elítélése.

július 27. 18.00

Hahó zenekar

A Hahó Együttest 2010-ben azzal a gondolattal hozta létre Kardos-Horváth Janó vezetésével három zenészként dolgozó fiatal gyakorló apuka, hogy a gyerekekkel együtt tudjanak örülni a közös muzsikálásnak. Ehhez aztán saját dalokat írtak, melyek annyiban térnek el a hagyományosnak nevezhető gyerekzenéktől, hogy megtalálhatók bennük a jelenkor kihívásai: a környezetvédelem és a tágabban értelmezett ökológiai és zöld gondolkodás. A dalok szórakoztatva segítik megérteni a legkisebbek számára is a fenntartható fejlődést, a környezettudatosságot és egymás elfogadásának fontosságát. A dalok egy lemezzé álltak össze, amely Földlakó címen jelent meg még az alakulás évében, és egy kisgyermek napját kíséri végig. 

július 27. 21.00

Budapest Bár

Kitűnő zenészek, fantasztikus egyéniségű énekes előadók, nagyszerű dalok - ez a Budapest Bár sikerének receptje. A Farkas Róbert által vezetett együttes megalakulása óta több generációs kedvenccé vált - számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra, vagy nagyon közismerteket öltöztettek új köntösbe. Számos kor, kultúra és generáció találkozik a produkcióban - talán ezért is szeretik fiatalok és idősebbek egyaránt.

2014 a megújulás, az újdonságok éve a Budapest Bár számára. Áprilisban jelent meg várva-várt új lemezük Húszezer északás kaland címmel, amelyen már a feldolgozások mellett saját, szerzői dalok is hallhatók. A Húszezer éjszakás kalandot 2014 őszén egy újabb Budapest Bár-lemez, egy borongósabb, melankolikusabb album követi majd (mindkét lemez a Volume 5 alcímet viseli majd, így jelezve, hogy egy összetartozó albumpár két darabjáról van szó.) 2014-ben újabb énekessel bővül a Budapest Bár csapata: Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese is csatlakozott a zenekarhoz. Aki volt mostanában a zenekar koncertjein, hallhatta, hogy a zenekar a 20-as 30-as évekhez fűződő rajongása mellett egyre többször nyúl a közelmúlt emblematikus rock- és pop slágereihez. Feldogoztak Tom Waits, Simon and Garfunkel, Nick Cave, LGT, David Bowie számokat, sőt, Depeche Mode-ot is. Valljuk be, ez nem szokványos egy cigányzenekartól. A régmúlt és a közelmúlt elegyét lehet majd a nyári koncertjeiken is hallani - kitűnő színvonalon, merészen és energikusan. A Budapest Bár két teltházas koncerttel kezdte az évet a Vígszínházban. Tavaly a magyarországi koncertjeik mellett turnéztak Brazíliában, az Egyesült Államokban, Törökországban, játszottak európai nagyvárosokban, valamint Erdélyben és Szlovákiában. Párizsban a 27. UNESCO Közgyűlés hivatalos megnyitóján szerepelt a zenekar, Törökországban pedig a magyar nemzeti ünnep alkalmából ismerte meg őket a török közönség. A Budapest Bár zenekar: Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (harmonika, zongora), Farkas Richárd (bőgő), Kisvári Ferenc (dob).A Budapest Bár énekesei: Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Mező Misi, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián

Hétvége részletes programja: 

július 26. szombat

Gyermekszínpad

16.00 - 19.00 Kézműves játszóház, Történelmi bemutatópark, népi fajátékok, ugrálóvár
17.00   Kereplő Színház
18.00   Iszkiri együttes 

Gasztroszínpad

18.00   „Örömfőzés" Nádasdy Bandérium
           „Örömfőzés" Vivat Bacchus
18.30   Ferenczy György és a Rackajam
21.30   Magyar Vista Social Club 

Nagyszínpad

20.00   Vivat Bacchus
23.00   PASO
00.00   Mokka 

Fürdő Étterem - Jazz-Blues Udvar

19.00   Pistons Jam
21.30   Hot Jazz Band 


július 27. vasárnap

Gyermekszínpad

16.00 - 19.00 Kézműves játszóház, Történelmi bemutatópark, népi fajátékok, ugrálóvár
17.30   Hahó zenekar
18.30   Inci-finci gyermekfoglalkoztató 

Gasztroszínpad

17.00   Receptverseny eredményhirdetése Nika Róbert gasztro-barát és amatőr színjátszó közreműködésével
18.00   Újvári Timi & Hot Stuff 

Nagyszínpad

17.00   Pannon Cigányzenekar
19.00   Operettgála
21.00   Budapest Bár 

Új hozzászólás