A tíz legjobb hely, amiről nem is tudtad, hogy létezik

2014.07.27. - 00:10 | vaskarika.hu

A tíz legjobb hely, amiről nem is tudtad, hogy létezik

Tegyük fel, hogy nyertünk a lottón, vagy szorgos munkánk eredményeként jutottunk egy nagyobb összeghez. Mit teszünk ekkor? Természetesen az első gondolatunk, hogy világkörüli útra megyünk. Megforgatjuk a földgömböt, becsukott szemmel rábökünk, s varázslatos helyek tárulnak a szemünk elé. Aztán felébredünk arra, hogy kezünk belelóg a bilibe. Ám ekkor se keseredjünk el: virtuálisan olyan tájakra barangolhatunk, melyekről eddig még csak nem is álmodtunk.

10. Nemrut- hegy

A 2134 méter magas Nemrut-hegy Törökország dél-keleti részén található, 1987 óta a Világörökség része. A hegy a legfigyelemreméltóbb történelmi emlékhelyek egyike, különböző ókori szobrainak köszönhetően, melyek görög és perzsa isteneket ábrázolnak, mint például Héraklész, Zeusz, Orosmasdes, Apollón vagy Mithrász. A Nemrut-hegy a világ legnagyobb szabadtéri múzeuma, az ókori Anatólia egyik legfontosabb istentiszteleti helye. Az egykori ősi szentélyben tíz méter magasan és több méter hosszan találhatók az óriási lefejezett szobrok, amik feltételezések szerint a Krisztus előtti 1. századból erednek. Ezek a szobrok az akkori idők királyainak tiszteletére készülhettek.  


9. Víz alatti folyó, Mexikó

Ez a meglepő jelenség Mexikóban a Yucatan-félszigeten található és bátran kijelenthetjük, hogy a legelragadóbb látványok egyike. A páratlan természeti jelenség akkor fordul elő, amikor a hidrogén-szulfát összekeveredik a sós vízzel, ezáltal a normál állapotánál nehezebbé válik, és egy elkülönült részt hoz létre, mely egy folyóhoz hasonlít.


8. Iguazú vízesés

A vízesés a brazil Paraná állam és az argentin Misiones tartomány közelében található, az Iguazú Nemzeti Park területén, 80%-a Argentínában, 20%-a Brazíliában. A világ hét természeti csodája között szerepel.


7. A Falkirk kerék

A Falkirk kerék az egyetlen forgó hajólift a világon. Skóciában található, 2002-ben nyitották meg. A Forth- és Clyde csatornát köti össze az Union-csatornával.

6. Arizonai szellőzőnyílás

Az arizonai szellőzőnyílás a Wupatki Nemzeti Emlékhelyen található, Flagstaff közelében, Arizona államban. A bennszülött amerikaiak maradványain fekszik, és földbe vezető szellőzőnyílás található rajta. A pontos rendeltetése rejtély, de valószínű, hogy spirituális szerepet töltött be.


5. Baba Gurgur

Baba Gurgur Irak északi részén található, a föld legnagyobb olajmezőjeként tartották számon egészen 1948-ig. Baba Gurgur azonban nemcsak hatalmas mennyiségű olajáról, hanem az Örök Tűzről is híres. Az „örökké" égő láng a természetes gázok kibocsátásának eredménye.

4.  A Retba tó

Ez a gyönyörű rózsaszín tó Szenegálban található, Cap Bertnél. A víz a rózsaszín árnyalatát a dunaliella salina algák elszaporodásának köszönheti. A tóban a magas sótartalma miatt könnyű az úszás.

3. Hang Son Doong Barlang

A Vietnámban, a Phong Nha-Ke Bàng Nemzeti Parkban található Hang Son Doong barlang a világ legnagyobb barlangja, egyben otthona a világ legnagyobb, leggyorsabban folyó folyamainak.


2. Marmol Katedrális

Ez a gyönyörű természeti csoda Chilében egy félsziget mellett található, a General Carrera nevű tó partjánál. A szokatlan geológiai képződményre rengeteg turista kíváncsi. A márvány sziklákat a mészkő eróziója hozta létre az évezredek során. A barlangok, üregek állandóan változó színekben tündökölnek. A más néven Márvány Katedrális  szárazföldön nem érhető el, kis csónakokkal közelíthető meg.


1. Szivárvány - hegy

A Szivárvány-hegy lélegzetelállító vonulatai Kínában, Gansu tarományban, egy geológiai parkban találhatók, 2010-től az UNESCO világörökség részeként. Az élénk színek ásványi anyagok és homokkő lerakódásának következtében jöttek létre az elmúlt 24 millió évben. A terület a Danxia földforma nevet viseli, gömbölyű szikláin és alakzatain különválnak egymástól a különböző homokkő rétegek. A Danxia jelentése „rózsaszínű felhő" vagy „vörös napsugár", és egy különleges, minden mástól eltérő, vöröses felszínformára utal.

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: http://americanlivewire.com

Új hozzászólás