Ostrom Opera a Kőszegi Várszínház előadásában (aug. 29-30.)

2014.08.27. - 09:30 | vaskarika.hu

Ostrom Opera a Kőszegi Várszínház előadásában (aug. 29-30.)

Helyszín: Kőszeg

Dátum: 2014.08.29 - 30.

Ritkán mutatnak be Magyarországon kortárs operát. Még ritkábban mutatnak be magyar kortárs történelmi operát, de még sosem mutattak be történelmi kortárs operát, amit fúvós zenekari kísérettel írtak.

Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Várszínház szeretettel hívta a sajtó képviselőit az Ostrom Opera, Kőszeg - 1532 sajtótájékoztatójára 2014. augusztus 25-én 09.00 órára a Jurisics-vár belső udvarára.

A sajtótájékoztatón először Pócza Zoltán igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Básthy Béla alpolgármester fejezte ki köszönetét az Önkormányzat nevében az alkotók és szervezők felé, hogy Kőszeg egy új művel és egy ősbemutatóval gazdagodhat. Ezután a Horváth György Tibor író beszélt a kőszegi vendéglátóhelyek inspiráló miliőjéről, hiszen Szilágyi Miklóssal egy vendéglői asztalnál döntötték el az opera megírását.

Szilágyi Miklós zeneszerző, mint karnagy is dolgozik a produkcióban, így duplán boldog műve megvalósulása kapcsán, de egyben nagyon fáradt is, hiszen egy zeneileg nehéz művet kell betanítania. Znamenák István rendező a már általa tervezett díszletek között osztotta meg gondolatait a sajtó képviselőivel.

A bemutatandó mű egy fikció, így nem a történelmi hűség lebeg a szemünk előtt, hanem a megírt mű bemutatása. Az biztos, hogy két a végletekig elkeseredett és kimerült sereg és vezetőik feszültek egymásnak a borzasztó időjárásban. Ezt mindenképp szeretnénk bemutatni. Az opera zenéje nagyon fülbemászó, kortárs mű, kiváló szólisták előadásában, hiszen mind hangjukban, mind megjelenésükben hitelesek a szólisták. Két erős, karakteres férfi, és egy szép és önfeláldozó nő: Kőrösi András, Tóbisz Titusz és Ducza Nóra.

Ezután Jurisics és Ibrahim duettjét adta elő Kőrösi András és Tóbisz Titusz Kiss Márton korrepetitor zongorakíséretében, mely után a jelenlévők spontán tapsa zárta az eseményt.


A Kőszegi Várszínház idén ünnepelte megalakulásának 32. évfordulóját. Az 1982. július 17-i első előadás Páskándi Géza: Az ígéret ostroma című drámája volt, mely az 1532. évi ostrom 450. évfordulójára készült. Idén, az évad zárásaként, egy újabb ősbemutató kerül színre, mely szintén az 1532. évi ostrom vérzivataros időszakában játszódik. Két fiatal helyi szerző - Horváth György Tibor - szöveg és Szilágyi Miklós zene és hangszerelés - tollából született az Ostrom Opera - Kőszeg 1532 című alkotás, melynek bemutatója 2014. augusztus 29-én és 30-án lesz a Jurisics-vár belső udvarán. A bemutató egyben a Kőszegi Ostromnapok megkoronázása, záró eseménye, a hagyományőrző csoportok reprezentánsainak közreműködésével.

Az opera a Bartók Plusz Miskolci Nemzetközi Operafesztivál által meghirdetett operaíró versenyt a tavalyi évben megnyerte. A darabot az operafesztivál közönsége a Miskolci Nemzeti Színházban az Operaverseny Gálaműsorában 2013. június 23-án ismerhette meg (szcenírozott változatban) nagyzenekari kísérettel.

A főbb szerepekben: Jurisich Miklós - Kőrösi András; Ibrahím nagyvezír - Tóbisz Titusz; Eszter - Ducza Nóra.

Közreműködnek: Ostrom fúvószenekar és énekkar; Kőszegi Darabontok; a kőszegi Ostrom Egyesület hagyományőrzői.

Vezényel: Szilágyi Miklós

Rendező: Znamenák István

A színházi hátteret a Kőszegi Várszínház szakmai stábja, és két régi „kőszegi" művész Cselényi Nóra jelmeztervező és Znamenák István rendező adja, aki egyébként a díszlet és látványtervet is jegyzi.


Ismertető:

Az opera története az 1532-es kőszegi ostrom történetének máig homályban maradt részletére ad fikciós magyarázatot.

Jurisics Miklós kapitány vezetésével védik Kőszeg városát és várát a török ellen. Az utolsó - augusztus 29-i - roham alkalmával már bejutottak a janicsárok a várba, sőt a zászlóikat is kitűzték, a védők mégis visszaverték őket. A legenda szerint Szent Márton lovas alakja segítette őket...

A török főparancsnokság tanácskozást tart a sikertelen csata után. A vezérek sokallják a veszteségeket, és tartanak a beköszöntő hideg őszi időktől. Félnek, hogy ha a következő roham sikertelen lesz, vesztesként kell elvonulniuk.

Ibrahim nagyvezír fáradtan megy sátrába, kedvenc háremhölgyéhez, a magyar Eszterhez, akibe szerelmes, de az nem viszonozza érzelmeit. Eszter csak rabja, de nem szeretője a férfinak. A lány kérleli őt, hogy egyezzenek ki Jurisics kapitánnyal a vár névleges birtokbavételéről, és vonuljanak el békében. Felajánlja Ibrahimnak, ha teljesíti a kérését, ő a szívét adja cserébe. Ibrahim elfogadja Eszter ajánlatát, és sátrába hívatja Jurisics kapitányt.

A védők a halottaikat temetik. Gyászmisét tartanak, és a halálra készülnek.

Jurisics kapitány megérkezik Ibrahim vezír sátrába, ahol Eszterrel találkozik. Meglepi, hogy a lány magyar, és haragszik, amiért a török oldalára állt. A lány elmeséli történetét, és felfedi titkát: ő volt Jurisics kapitány gyermekkori játszótársa, első szerelme. Rábeszéli a férfit a törökkel való kiegyezésre.

Ibrahim és Jurisics megegyeznek a csata befejezéséről.

A török ünnepélyesen felvonul a vár előtt, négy janicsár kitűzi a vár fokára a török zászlókat, majd a hatalmas sereg méltóságteljesen megfordul, és lassú menetben elvonul.

Távozásukat a kőszegi harangok zúgása kíséri...

Új hozzászólás