Lassú tűzön főtt élmények a Katlanban - Ördögkatlan Fesztivál 2014

Képgaléria megtekintése2014.08.07. - 13:30 | Büki László 'Harlequin'

Lassú tűzön főtt élmények a Katlanban - Ördögkatlan Fesztivál 2014

Egy nyugodt szerdai nap bábszínházzal, időt múlató katlanozókkal, Budapest Bárral és tárlatnyitóval a palkonyai látható állomáson. Lassú tűzön főtt élmények a Katlanban.

Kisharsány, templomkert, fülledt, felhős idő, 24 fok. Sorban állás sorszámmal. Teatr Walny: Hamlet - élettelen báb és élő ember találkozása.

Verj fel egy sátrat, rakj bele padokat, ültess a padok elé is embereket, akiknek pedig nem jutott hely, álljanak mögé. S ha még így is vannak sátoron kívül rekedtek, hajtsd fel a sátorponyvát, hogy mindenki láthassa-körbeállhassa a "porondot", ahonnan a tradicionális bábmesterség fénykora köszön vissza. Adam Walny egyszemélyes színházában egy sínrendszeren mozgatott "akváriumban" vannak a bábok, kivéve a főhőst, Hamletet. Őt Walny mozgatja evilág és túlvilág mezsgyéjén, miközben a többiek a vízalatti (szellem)világban élnek. Az előadás lengyelül folyik, s bár nem értjtük a szöveget, de - a darab ismeretében - a (báb)színészi játék intenzitása, valamint a víz alatt "életre keltett" bábok látványa felér egy vibráló, meseszerű "élő animációval", a humor és a tragédia határvonalán úsztatva reakcióinkat.


Kisharsány - Teatr Walny: Hamlet 

Kisharsány, Kovács Udvarház, csakúgybetérünk. Elsősorban rétesre. A rozéfröccs olcsó és finom, a sajtos-tejfölös lángos úgyszintén. MEDIAWAVE-érzet, mezítlábas szertelenség, csere-bere placc. A legkisebb átlagéletkorú hely, s valahol a legkevésbé környezettudatos is. Ez a hely szellemiségéből adódóan különösen meglepő... fáradt, "szinkronhiányos" tekintetek, nagyonművész attitűdökök, frídom és szertelenség. Plusz "dzsánk" mindenfele. Asztalon hagyott narancsdarab, lángost látott zsírpapírok, rozéhagyott poharak, cigicsutkák... Üresen tátongó szemeteszsákok. Lehet, csak rosszkor érkeztünk. Pénteken reggel 6-kor meztelen kávézás. Koffein (sz)trip.

Kisharsány, templomkert, szinténsorszám. Faluturistának álcázott közhasznú munkások, láthatósági mellényben. Falunéző séta traktoron és sok-sok kántrilegenddel. Etus, a sztorifa, Feri, a lokális Révai-lexikon, Klári, az esernyős epicentrum. Élménybesz külön.

Palkonya, Malompart, Budapest Bár. Mindenki itt van, aki a Katlanban van. A Bárból csak négyen. Bár Light. Kiss Tibi várhatott volna még egy napot. Ferenczi ma is itt van, de mégsincs itt. Kollár-Klemenczet elvitte a szél, Lovasi autózik a tenger felé, Frenk pedig a nagyvárosi éjszakák fogságában ragadt. A többiek (Keleti András, Szűcs Krisztián, Németh Juci, Behumi Dóri) lehozzák a Bár-lemezek színejavát, még a legnyomjelzősebb Szilvafácska is elhangzik zárásként. Lovasi nélkül.


Palkonya - Kisvári Ferenc már egyedülálló és keresi a magához valót

Mi ekkor már a palkonyai látható állomáson ülünk, és várjuk a BB alapzenekarát, amiből Farkas Róbert és Ökrös Károly meg is érkezik a Hatok művészcsoport tárlatnyitójára. Bérczes Laci megnyitja, bárosok ráhúzzák, a Hatok, akik egyébként nyolcan vannak, de most csak négyen jelentek meg, megHATódnak, mi meg gyönyörködünk a kritika kiváltotta képekben. Igen, itt először íródott a kritika, és ehhez festődött az alkotás. 

Csoda, hogy semmi sem normális a Katlanban?

Az idei Ördögkatlanról megjelent írásaink és fotóink ide kattintva elérhetők! 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás