Villányi kékfrankos lett a karnevál legjobb bora - XV. Savaria Történelmi Karnevál

Képgaléria megtekintése2014.08.08. - 00:20 | vaskarika.hu - Fotók: Markó Martin, Dart

Villányi kékfrankos lett a karnevál legjobb bora - XV. Savaria Történelmi Karnevál

A XV. Savaria Történelmi Karnevál szervezői idén 13. alkalommal rendeztek Borversenyt, hiszen mindazok, akik kitelepülnek a Borok Utcájára vállalják azt is, hogy nedűikkel megméretik magukat. Rekordszámú, 84 bort neveztek be, mely komoly szakmai elismerés! A Karnevál szervezőinek ezzel az is a célja, hogy egyfajta útmutatót adjanak majd a látogatóknak, hogy mely borokat különösen érdemes megkóstolni.

Idén is a szakma kiválóságai - okleveles borbírák, borszakértők, sommerlier-k - értékelik az országos borverseny legjobb nedűit a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal által javasolt 100 pontos rendszerben.

A verseny tisztaságát a dr. Tóth Zoárd közjegyzői iroda munkatársai felügyelték. A borverseny lebonyolítását a Kőszegi Borbarát Hölgyek segítették. A zsűri elnöke: Márkus Béla sommelier. 

A Savaria Történelmi Karnevál 2014. évi Borversenyének kiemelten díjazott kategóriái:

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Bora 2014
Vylyan Pincészet - Villányi Kékfrankos - 2012

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Száraz Fehérbora 2014
Royal Tokaji Borászat - Tokaji Furmint dűlőválogatás - 2011

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Vörösbora 2014
Ősi Pincészet - Villányi Cabernet Franc - 2011

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Rosébora 2014
Tiffán Imre - Villányi Rosé Cuvée - 2013

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Gyöngyöző-pezsgő bora 2014
Cezar Winery Nagyrada - Rosé pezsgő

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Édes bora 2014
Royal Tokaji Borászat - Tokaji aszú 5 puttonyos -2008


Az elismerések ünnepélyes átadása a XV. Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt, augusztus 22-én, pénteken 18 órakor lesz a Borok Utcája színpadán. A legmagasabb pontszámot elért bor egy éven át viselheti a Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora 2014 kitüntető címet.

KARNEVÁL TORTÁJA

A jubiláló rendezvény jó apropót adott arra, hogy megválasszuk a Karnevál Tortáját is. A megmérettetés főszervezője az édes finomságok szombathelyi expertje, Mészáros Gábor volt.

Az irigylésre méltó zsűri tagja:
Hujber Kálmánné, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szki cukrász szakoktatója, Vadász Tibor, kőszegi cukrászmester, valamint a WSSZ két színésznője Fekete Linda, és Edvi Henrietta, akik ezúttal félretették a kontrollt, és bátran végig kóstolták a nem éppen diétás finomságokat. A zsűri elnöke Mérei Tamás, kuratóriumi elnök volt, aki bár az Iseumi Szabadtéri Játékok miatt rettentő elfoglalt, de boldogan tett eleget a kötelességnek.

A felhívásra összesen 9 torta nevezése érkezett be, ezek közül 2 amatőr, és 5 profi cukrász. (Érdekesség, hogy az évek óta működő „Ország Tortája versenyre is csak 15-20 nevezés szokott érkezni) Az ízek a citromostól a fügésig, a karamellástól a könnyű joghurtos-gyümölcsösig nagyon változatosak voltak, és nem utolsó sorban szemet gyönyörködtetőek.

A legfiatalabb (De Jonge Nóra), egy gimnazista lány két tortával is nevezett. A zsűri 4 kategóriában értékelt: megjelenés, íz, állag, és karneváli jelleg vonatkozásában. Az amatőrök egyébként a zsűritől egyenlő pontszámot kaptak, és a második helyen is holtverseny alakult ki, de a győztes így is toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből.

  1. Németh Ildikó, Galeneos szedertorta, hivatásos cukrász
  2. Banga László, Kerekes Cukrászda tulajdonosa, Márványos mézes sárgabarack torta
    Petrásovicsné Varga Veronika, Tóvendéglő cukrásza, Sabaria bogyós torta
  3. Príma Cukrászda, Fügés körte torta

A Karnevál Tortáját az idei Ország Tortájával együtt a XV. Savaria Történelmi Karneválon külön erre a célra kialakított pavilonban bárki megkóstolhatja majd, melyet a környék cukrászatai felváltva fognak elkészíteni és értékesíteni a rendezvény alatt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás