Beck Zoli, Lajkó Félix, Romungro - Ördögkatlan Fesztivál 2014

Képgaléria megtekintése2014.08.09. - 13:00 | Büki László 'Harlequin'

Beck Zoli, Lajkó Félix, Romungro - Ördögkatlan Fesztivál 2014

Pillanatképek a Hrabal Vurstliból Novák Erik gigantikus Hrabal-festményével, festett szobával, operakalauz Dinyés Dániellel, Palkonyán a Romungro Gipsy Band mezítlábas bulijából, a Vylyan terasz irodalmi és zenés programjaiból, valamint Lajkó Félix malomparki koncertjéből - az Ördögkatlan csütörtöki és pénteki napjának képes összefoglalója.

Állítjuk, hogy a nagyharsányi Hrabal vurstli színesebb, mint a Budapest Pride, ráadásul rossz, pállott szájízt sem hagy maga után... Festett falak, festett szobák, szivárványos zenék, tárlat és felolvasás.

A narancsligeti Esélykikötő Pride-tárlata árnyalja azért a felvonulásról kialakult képet, s akár még egy kevésbé liberális érzelmű számára is el- és befogadható lenne. Az ajánló szerint "a képeken az elmúlt évek felvonulásai, támogatók és ellenzők, közbuzik és közemberek, hangulatok, arcok, álarc nélkül, a kordonon belülről" láthatók. Én úgy fogalmazok: lennének láthatók. A képek többsége - mondjuk úgy - semmitmondó vagy egyszerűen csak hatásvadász módon megkomponált. Hiányzik belőlük a fotós szem és legfőképp a hitelesség. Legtöbb esetben kattintásról beszélünk és nem fotografálásról, ami egyfajta izzadtságszagú lét- és önigazolássá harsányítja a tárlatot. Holott... és tisztelet a kivételnek.

A Hrabal vurstlihoz hasonlóan hatalmas élmény volt beülni Dinyés Dániel operakalauzaira is. Idén Offenbach egyetlen operáját, a Hoffmann meséit járta körbe, magyarázta felvonásról-felvonásra. Laikus számára is közérthető, élvezetes stílusban, operaénekesek közreműködésével megszólaltatva a mű "legfontosabb" áriáit, részleteit.

Palkonyán a Cifra udvar a népzene és néptánc bejáratott helyszíne, ennek igazolásaként a Romungro Gipsy Band mezítlábas bulijába csöppentünk bele, egy végtelenített utolsó számmal. A cigány tánczene Nika Seperimenója, "A rávágok a zongorára" soha véget nem érő verziójával búcsúztak a Romungrók, akik fergeteges hangulatot varázsoltak a szalmaaljon táncolóknak.

Idén elhanyagoltuk a Vylyan Teraszt, ahol pénteken voltunk először Tompa Andrea könyvbemutatóján. A roppant szimpatikus írónőt a Jelenkor folyóirat főszerkesztője, Ágoston Zoltán kérdezte új könyvéről (Fejtől s lábtól). A könyv Trianon Erdélyre gyakorolt hatását járja körül, s más nézőpontba - az erdélyi magyarságéba - helyezi a kialakult Trianon-képet.

Határbontás a szépirodalom és a popkultúra közt - ekképp lett beharangozva Háy János és Beck Zoli közös műsora. Beck Zolit szeretjük-tiszteljük, Háy gondolataival, megcsömörlött magyarságával pedig azóta sem tudunk azonosulni. Valószínű, nem is lesz kézfogónk, nemhogy tartós, de érintőleges sem, úgyhogy távoztunk is a teraszról pár "tétel" után... Virágozzék persze minden virág, csak nem mindegy, hogy az a szabadban, a maga természetes környezetében termő, vagy kényes, keresztezett... Háy gondolatai nekünk utóbbiak.

A palkonyai Malomparkban Lajkó Félix mutatta be Mező című lemezét, amin a hegedű helyett a citera játssza a főszerepet. Elhozta nekünk a "mezőre", de az előző albumokról is vonószakadtáig kaptunk lélekmelengető dallamokat. 

Az idei Ördögkatlanról megjelent írásaink és fotóink ide kattintva elérhetők! 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás