Kukoricázzunk! - Minden, amit a "sárga csőről" tudni érdemes
2014.08.14. - 00:10 | vaskarika.hu - Fotó: www.huffingtonpost.com (nézőkép)
Tudta, hogy a horvát 1 lipáson és az 1983-as 5 forintos emlékvereten is egy kukoricacső képe látható? Hogy a kukorica bibéje belsőleg elsősorban húgyúti problémákra javasolt. Tejszínes-kukoricás sertéscombot vagy juhtúrós rakott puliszkát készített már? Írásunk végén néhány receptet osztunk meg olvasóinkkal, amiket a mára a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünkből készíthet.
A kukorica eredete és elnevezése
A termesztett kukorica minden ma létező fajtáját emberi tevékenység (nemesítés) hozta létre. A kukorica ősének tekintetében két alapvető elmélet létezik. Az egyik szerint a Mexikóban és Közép - Amerikában honos egynyári teozinte nevű pázsitfűféle az őse. Mangelsdorf szerint pedig 1979-ben az évelő teozinte második faja.
A magyar kukorica szó valószínűleg a szerb és horvát kukuruz szóból származik, amelynek további eredete ismeretlen. A növényt egész Közép- és Kelet- Európában hasonlóan nevezik, pl.: ausztriai német Kukuruz, cseh kukuřice, lengyel kukurydza, román nyelvjárási cucuruz, szlovák kukurica.
A korábban elterjedt tengeri elnevezés a 16. század óta használt tengeri búza kifejezésből rövidült le a 19. században. Az elnevezés arra utal, hogy a növény a tengeren túlról került hozzánk. A növény másik gyakori régi neve a törökbúza volt, amelyet az erdélyi magyarok ma is használnak. E név onnan ered, hogy miután a spanyol kereskedők elterjesztették a növényt az Oszmán Birodalomban, és onnan jutott el a magyarlakta területekre.
Székelyföldön a kukorica neve málé, csős, csöves, csöves-málé. Az erdélyi magyarok egyébként ugyanígy nevezik a kukoricalisztet („málé" vagy „máléliszt") és az abból készült édes lepényt („málé", „málés tészta"), sok helyen pedig a puliszkát is. Más magyar vidékeken inkább csak a kukoricamálé kifejezést használják, ami kukoricalepényt jelent. A szó a román mălai („kukoricaliszt", „kukoricalepény") átvétele. A málé, málé szájú kifejezést a bárgyú emberre is használják, ami a máléval teletömött szájú ember arckifejezéséből veszi az eredetét.
Fotó: http://napielet.hu/napi/rovat/dozs/3602/karimas_kasa_szombaton
Gyógyhatása
A kukorica bibéjének elsősorban vízhajtó tulajdonsága van, a növény maga viszont gyulladásgátló hatást is kifejt. A kukorica el nem szappanosítható zsíranyaga a fogíny kezelésében hatékony.
Felhasználása
A kukoricát elsősorban emberi táplálékként és állatok takarmányozására használjuk. A kukorica bibéje belsőleg elsősorban húgyúti problémákra javasolt. Köszvényre is ajánlott. A kukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. Az el nem szappanosítható zsíranyagot ínygyulladás kezelésére tanácsolják. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-és ránctalanítószerként tartják számon.
Tudtad e?
A horvát 1 lipáson és az 1983-as 5 forintos emlékvereten is egy kukoricacső képe látható.
Fotó: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica#mediaviewer/F%C3%A1jl:HUF_5_1983_FAO_obverse.jpg
Receptajánlat ízzel, lélekkel:
Majonézes kukoricasaláta
Hozzávalók / 2 adag
Elkészítés
- A kukorica levét leöntjük.
- A majonézt kikeverjük a mustárral és a tejföllel, majd az egészet összekeverjük a kukoricával.
(A húsra vágyók kiegészíthetik virslikarikákkal, vagy csíkokra vágott olívaolajban sült csirkemellel)
Juhtúrós rakott puliszka
Hozzávalók / 4 adag
- 250 g kukoricadara
- 1 l tej
- 350 g tejföl
- 200 g juhtúró
- 10 dkg füstölt szalonna (vékonyra szeletelt)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- ételízesítő ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 10 dkg sajt(reszelt, a szóráshoz)
- 1 ek. vaj (a jénai tál kikenéséhez)
Elkészítés
- A kukoricadarát megfőzzük a tejben, ízesítjük sóval és ételízesítővel - a sóval vigyázni kell, mert a juhtúró és szalonna elég sós lesz. Nem főzöm túl keményre, de azért ne legyen folyós! (Elkészíthető mikróban is: jénai tálba öntjük a hozzávalókat, lefedjük, és 3-4 percenként megkeverve, maximumon elkészítjük.) Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni.
- Az apróra szeletelt szalonnát félig lepirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és azt is üvegesre "futtatjuk" a kisült zsiradékon. Szükség szerint olívaolajat adunk hozzá (ha nagyon húsos a szalonna v. sonka).
- 1 és 1/2 doboz tejfölt összekeverjük a juhtúróval, majd hozzáadjuk a már kissé kihűlt, pirított szalonnát és hagymát.
- A jénai tál alját kivajazzuk, egy réteg puliszkát teszünk alulra, majd egy réteg tejfölös juhtúrót. Így szépen rétegezzük, míg el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre még egy kis puliszka kerül, majd megszórjuk reszelt sajttal.
- Sütjük kb. 15-20 percet, majd még a végén tető nélkül kicsit, hogy a sajt a tetején szép aranybarna legyen.
- Tálaláskor még egy kis friss tejfölt adunk mellé.
Fotó: http://receptvaros.hu/recept/rakott-puliszka-recept/
Tejszínes kukoricás sertéscomb
Hozzávalók / 4 adag
- 1 kg sertéscomb
- 20 dkg csemegekukorica
- 1 kg burgonya
- 2 dl növényi tejszín
- 20 dkg ementáli sajt
- 1 közepes db fehér hagyma
- 1 csipet só
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 5 ek. napraforgó olaj
- 1 púpozott ek. teljes kiőrlésű liszt
Elkészítés
- A húst megmossuk, és hosszú csíkokra vágjuk.
- Feltesszük főni az apróra vágott fokhagymával, borssal, sóval, ételízesítővel.
- A főzőtejszínt kikeverjük a liszttel, a sajttal, a megpucolt apróra vágott hagymával.
- Mikor a hús teljesen megpuhult, öntünk rá olajat, és lepirítjuk, ráöntjük a kukoricát és az elkészített tejszínt.
- 2 perc alatt összefőzzük, és megszórjuk pirospaprikával.
- Krumplipürével tálaljuk.
Forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica
http://www.nosalty.hu/recept/juhturos-rakott-puliszka
http://www.nosalty.hu/recept/majonezes-kukoricasalata
http://www.nosalty.hu/recept/tejszines-kukoricas-sertescomb
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1884 szavazat
Új hozzászólás