Kukoricázzunk! - Minden, amit a "sárga csőről" tudni érdemes

2014.08.14. - 00:10 | vaskarika.hu - Fotó: www.huffingtonpost.com (nézőkép)

Kukoricázzunk! - Minden, amit a "sárga csőről" tudni érdemes

Tudta, hogy a horvát 1 lipáson és az 1983-as 5 forintos emlékvereten is egy kukoricacső képe látható? Hogy a kukorica bibéje belsőleg elsősorban húgyúti problémákra javasolt. Tejszínes-kukoricás sertéscombot vagy juhtúrós rakott puliszkát készített már? Írásunk végén néhány receptet osztunk meg olvasóinkkal, amiket a mára a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünkből készíthet.

A kukorica eredete és elnevezése

A termesztett kukorica minden ma létező fajtáját emberi tevékenység (nemesítés) hozta létre. A kukorica ősének tekintetében két alapvető elmélet létezik. Az egyik szerint a Mexikóban és Közép - Amerikában honos egynyári teozinte nevű pázsitfűféle az őse. Mangelsdorf szerint pedig 1979-ben az évelő teozinte második faja.

A magyar kukorica szó valószínűleg a szerb és horvát kukuruz szóból származik, amelynek további eredete ismeretlen. A növényt egész Közép- és Kelet- Európában hasonlóan nevezik, pl.: ausztriai német Kukuruz, cseh kukuřice, lengyel kukurydza, román nyelvjárási cucuruz, szlovák kukurica.

A korábban elterjedt tengeri elnevezés a 16. század óta használt tengeri búza kifejezésből rövidült le a 19. században. Az elnevezés arra utal, hogy a növény a tengeren túlról került hozzánk. A növény másik gyakori régi neve a törökbúza volt, amelyet az erdélyi magyarok ma is használnak. E név onnan ered, hogy miután a spanyol kereskedők elterjesztették a növényt az Oszmán Birodalomban, és onnan jutott el a magyarlakta területekre.

Székelyföldön a kukorica neve málé, csős, csöves, csöves-málé. Az erdélyi magyarok egyébként ugyanígy nevezik a kukoricalisztet („málé" vagy „máléliszt") és az abból készült édes lepényt („málé", „málés tészta"), sok helyen pedig a puliszkát is. Más magyar vidékeken inkább csak a kukoricamálé kifejezést használják, ami kukoricalepényt jelent. A szó a román mălai („kukoricaliszt", „kukoricalepény") átvétele. A málé, málé szájú kifejezést a bárgyú emberre is használják, ami a máléval teletömött szájú ember arckifejezéséből veszi az eredetét.

Fotó: http://napielet.hu/napi/rovat/dozs/3602/karimas_kasa_szombaton

Gyógyhatása

A kukorica bibéjének elsősorban vízhajtó tulajdonsága van, a növény maga viszont gyulladásgátló hatást is kifejt. A kukorica el nem szappanosítható zsíranyaga a fogíny kezelésében hatékony.

Felhasználása

A kukoricát elsősorban emberi táplálékként és állatok takarmányozására használjuk. A kukorica bibéje belsőleg elsősorban húgyúti problémákra javasolt. Köszvényre is ajánlott. A kukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. Az el nem szappanosítható zsíranyagot ínygyulladás kezelésére tanácsolják. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-és ránctalanítószerként tartják számon.

Tudtad e?

A horvát 1 lipáson és az 1983-as 5 forintos emlékvereten is egy kukoricacső képe látható.

Fotó: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica#mediaviewer/F%C3%A1jl:HUF_5_1983_FAO_obverse.jpg

Receptajánlat ízzel, lélekkel:

Majonézes kukoricasaláta

Hozzávalók / 2 adag

  • 29 dkg csemegekukorica
  • 30 g majonéz
  • 5 g mustár
  • 60 g tejföl

Elkészítés

  1. A kukorica levét leöntjük.
  2. A majonézt kikeverjük a mustárral és a tejföllel, majd az egészet összekeverjük a kukoricával.

(A húsra vágyók kiegészíthetik virslikarikákkal, vagy csíkokra vágott olívaolajban sült csirkemellel)

Juhtúrós rakott puliszka

Hozzávalók / 4 adag

  • 250 g kukoricadara
  • 1 l tej
  • 350 g tejföl
  • 200 g juhtúró
  • 10 dkg füstölt szalonna (vékonyra szeletelt)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • ételízesítő ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 10 dkg sajt(reszelt, a szóráshoz)
  • 1 ek. vaj (a jénai tál kikenéséhez)

Elkészítés

  1.  A kukoricadarát megfőzzük a tejben, ízesítjük sóval és ételízesítővel - a sóval vigyázni kell, mert a juhtúró és szalonna elég sós lesz. Nem főzöm túl keményre, de azért ne legyen folyós! (Elkészíthető mikróban is: jénai tálba öntjük a hozzávalókat, lefedjük, és 3-4 percenként megkeverve, maximumon elkészítjük.) Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Az apróra szeletelt szalonnát félig lepirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és azt is üvegesre "futtatjuk" a kisült zsiradékon. Szükség szerint olívaolajat adunk hozzá (ha nagyon húsos a szalonna v. sonka).
  3. 1 és 1/2 doboz tejfölt összekeverjük a juhtúróval, majd hozzáadjuk a már kissé kihűlt, pirított szalonnát és hagymát.
  4. A jénai tál alját kivajazzuk, egy réteg puliszkát teszünk alulra, majd egy réteg tejfölös juhtúrót. Így szépen rétegezzük, míg el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre még egy kis puliszka kerül, majd megszórjuk reszelt sajttal.
  5. Sütjük kb. 15-20 percet, majd még a végén tető nélkül kicsit, hogy a sajt a tetején szép aranybarna legyen.
  6. Tálaláskor még egy kis friss tejfölt adunk mellé.

Fotó: http://receptvaros.hu/recept/rakott-puliszka-recept/

Tejszínes kukoricás sertéscomb

Hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg sertéscomb
  • 20 dkg csemegekukorica
  • 1 kg burgonya
  • 2 dl növényi tejszín
  • 20 dkg ementáli sajt
  • 1 közepes db fehér hagyma
  • 1 csipet só
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 5 ek. napraforgó olaj
  • 1 púpozott ek. teljes kiőrlésű liszt

Elkészítés

  1. A húst megmossuk, és hosszú csíkokra vágjuk.
  2. Feltesszük főni az apróra vágott fokhagymával, borssal, sóval, ételízesítővel.
  3. A főzőtejszínt kikeverjük a liszttel, a sajttal, a megpucolt apróra vágott hagymával.
  4. Mikor a hús teljesen megpuhult, öntünk rá olajat, és lepirítjuk, ráöntjük a kukoricát és az elkészített tejszínt.
  5. 2 perc alatt összefőzzük, és megszórjuk pirospaprikával.
  6. Krumplipürével tálaljuk.

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorica

http://www.nosalty.hu/recept/juhturos-rakott-puliszka

http://www.nosalty.hu/recept/majonezes-kukoricasalata

http://www.nosalty.hu/recept/tejszines-kukoricas-sertescomb

Új hozzászólás