Mindenütt inkompetens hivatalnokokba futsz? – A Peter-elv megmagyarázza az okát

2014.08.13. - 00:15 | Dart

Mindenütt inkompetens hivatalnokokba futsz? – A Peter-elv megmagyarázza az okát

Mindenütt inkompetens hivatalnokokba futsz? A Peter-elv megmagyarázza az okát. Mindenki ismeri Murphy törvényét, miszerint „ami elromolhat, az el is romlik”. Van azonban egy másik fontos törvény, ami segít megérteni világunk működését, és sajnos kevesen ismerik: ez a Peter-elv.

Minden szervezetben vannak olyan munkavállalók, akik nem tudják ellátni munkakörüket, tehát inkompetensek.

Ha valaki szorgalmas, jól végzi munkáját, idővel kinevezik magasabb beosztásba. Ha kinevezés után rosszul végzi munkáját, megreked abban a beosztásban, inkompetenssé válik. Ha pedig jól megfelel a feladatának, később újra előléptetik. Egészen addig, amíg olyan beosztásba kerül, amiben inkompetens lesz.

A hierarchiákban előbb-utóbb mindenki felemelkedik a saját inkompetencia szintjére. Ez a Peter-elv.

Egy gyakorlati példa:

A csoportvezető állása megüresedik. A munkások közül többen inkompetensen végzik munkájukat, nekik esélyük sincs a csoportvezetői kinevezésre. A munkáját jól végző Joe-t nevezik ki csoportvezetőnek. Ha csoportvezetőként is beválik (kompetens), esélyes művezetői kinevezésre. Viszont ha művezetőként rossz vezető lesz, többé nem halad tovább a ranglétrán. Elérte az ő inkompetencia szintjét, és itt megreked, egészen nyugdíjkorhatárig. Egyes munkások inkompetencia szintjüket már a hierarchia legalacsonyabb szintjén elérik. Többen két-három kinevezés után érik csak el saját inkompetencia szintjüket, és van, aki soha.

Ha elég hosszú idő áll rendelkezésre - feltételezve, hogy a hierarchiában megfelelő a rangfokozatok száma - minden alkalmazott felemelkedik a maga inkompetencia szintjére, és ott is marad.

Extrém esetben idővel minden posztot olyan alkalmazott tölt be, aki feladatainak végrehajtására inkompetens.

De ha egyre több az inkompetens dolgozó a cégnél, akkor ki végzi el a munkát?

A munkát azok az alkalmazottak végzik el, akik még nem érték el saját inkompetencia szintjüket.

Természetesen ilyen egyszerűen nem lehet leírni a hierarchikus szervezetek működését, vannak kivételek, amelyek erősítik a szabályt. A könyvecske részletesen elemzi a különféle helyzeteket.


Laurence J. Peter az általa felfedezett Peter-elvet 1960-ban ismertette egy előadáson. 1965 tavaszára Raymond Hull-lal közösen könyv formában megírták, melyre két évig nem sikerült kiadót találniuk. (Működött a Peter-elv a kiadóknál.) Ezután tanulmányba sűrítették művüket és megjelentették magazinokban. Ezt követően megkereste őket egy kiadó, hogy írjanak belőle könyvet, mert ki szeretné adni. Leporolták a kéziratot, és 1969-ben megjelent a könyv, ami 20 hétig szerepelt a bestseller listán. A magyar fordítást a Kossuth Könyvkiadó jelentette meg 1989-ben „Peter-elv, avagy miért fordulnak mindig rosszra a dolgok?" címmel. Sajnos csak antikváriumban hozzáférhető.

A könyv humorosan, gyakorlati példákon keresztül magyarázza meg a Peter- elv működését. A példák valódiak, de a nevek személyiségi jogok miatt megváltoztatottak. A mű tanácsokat ad, munkánk során hogyan kerüljük el, hogy az elv csapdájába kerüljünk. A szerzők professzorok, könyvük - bár szórakoztató formában íródott - igazi tudományos munka. Szerte a világon sikeres előadásokon népszerűsítették felfedezésüket.

Raymond Hull szerint a Peter-elv ismerete forradalmasíthatja az olvasó életét. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a HR-esek ismerik a Peter-elvet, így a munkavállalóknak is tudniuk kell róla.

Új hozzászólás