Tradíció és letisztult formák - A Savaria Történelmi Karnevál megjelenése

2014.08.22. - 01:00 | Waldo

Tradíció és letisztult formák - A Savaria Történelmi Karnevál megjelenése

Az első ami szembe ötlik, ha valaki közelít felénk, az a kinézete. Fontos, hogy mit látunk, milyennek látjuk egymást, vagy akár egy helyet, ahova belépünk, mennyire jó ránézni egy weboldalra, amit nap mint nap böngészünk. Így gondolják ezt a Savaria Történelmi Karnevál szervezői is, hiszen évről évre letisztultabb formákkal, felhasználóbarát, szemnek tetsző megjelenéssel keltenek nagyon pozitív "első benyomást".

„A millennium évében merész dologra vállalkozott Szombathely: a római Pannónia Provincia székhelyének mai leszármazottai 2000 augusztusának végén hatalmas, színes históriás játékkal emlékeztek meg városuk történetéről ­ díszes történelmi kosztümökbe öltözve hívták életre a letűnt korokat a római kortól az államalapításig." - olvashatjuk a Savaria Történelmi Karnevál weboldalán. Azóta sok minden változott, a karnevál kamaszkorba lépett, és ahogy a programok, helyszínek változtak, bővültek, úgy a karnevál „megjelenése", az információszolgáltatás is egyre „felhasználó-barátabbá" vált. Mindezek a változások nem "fordították ki" teljesen eredeti köntöséből a látványvilágot, hanem megtartották mindazt, ami értékes, és apránként, az évek során finomítottak rajta. 

A karneválra érkező - még mielőtt elindulna otthonról - teljes körű tájékoztatást kap az interneten, a rendezvény weboldalán, (www.savariakarneval.hu) melynek dizájnja letisztult, nem tartalmaz felesleges, vagy „túl sok" információt. Szűrhető időpontra, helyszínre - utóbbinál mindenhol térkép segíti a tájékozódást.

Az oldal tableten és mobiltelefonon is teljes értékű oldalként használható, valamint ismét elérhető a Karnevál mobil applikációja, ami igazán kényelmes böngészést tesz lehetővé, így a programokat mindenki a mobiljával együtt már egy mozdulattal "zsebből előveheti".

A mobil applikáció itt található: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.savariakarneval.app


Azoknak a látogatóknak, akik nem rendelkeznek internet elérhetőséggel, vagy csak jobban szeretik a nyomtatott programsort, kiadásra került egy kis karneváli programfüzet, ami megjelenésében, színeiben kicsi, lapozható mása a weboldalnak. Tartalmaz egy vékony, időbontásos mellékletet, aminek az elején átfogó térképet találhatunk, leghátsó oldala pedig a közlekedési információkról tájékoztat. Ez a kis melléklet olyan vékony, hogy összehajtva akár egy ingzsebben is elfér, és mindössze nyolc oldalán az összes programot megtaláljuk időrendi sorrendben. A helyszíneket különböző, színes pontokkal is jelezték, ezzel segítve a gyors tájékozódást.

A rendezvényre egyre több külföldi látogat, nekik készültek a német és angol nyelvű programfüzetek, így biztonsággal vethetik bele magukat történelmünk egy szeletkéjének megismerésébe.

Amellett, hogy a tradícióknak, történelmi és régészeti kutatásoknak köszönhetően a karnevál szervezői az eredetiségre különös hangsúlyt fektetnek, sikerült az információkat, a karnevált körülvevő plakátok, információs füzetek látványvilágát egyre fiatalosabbá, egyre kezelhetőbbé tenni. A megjelenés minden tekintetben nélkülözi a "történelmi giccset" - színeiben, látványvilágában utal a megidézett múltra és a mai kor minden elvárásának teljes mértékben megfelel.  

Új hozzászólás