Pénteki jelmezes felvonulás - Savaria Karnevál 2014

Képgaléria megtekintése2014.08.23. - 05:00 | Büki László 'Harlequin'

Pénteki jelmezes felvonulás - Savaria Karnevál 2014

Ismét tízezrek látták augusztus 22-én, pénteken a Savaria Karnevál leglátványosabb programját, a jelmezes felvonulást. A lemenő nap fényénél, a Történelmi Témaparkból induló hagyományőrző menetet az idei évben két új elemmel gazdagodott - a reformkorral, illetve az I. világháború katonáival, akik a világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából léptek színre.

Ebben ez évben is mintegy 1000 jelmezes mutatta be a város és a régió történelmét Szombathely belvárosának utcáin. A menet élén a szombathelyi Savaria Legio Egyesület és Róma nehézgyalogos katonái vonultak, természetesen Claudius császár (idén Szabó Tibor András, a Weöres Sándor Színház színésze avanzsált császárrá) sem maradhatott ki a bigával, majd a dák és szarmata segédcsapatok következnek, utána pedig Savaria polgárai és vendégei. A második bigában Szommer Ildikó karneváligazgató és Mérei Tamás kuratóriumi elnök üdvözölte Savaria polgárait.

A menetben láthattuk a 20 esztendős jubileumát ünneplő Collegium Gladiatorium Egyesület harcosait és rabszolgáit, őket a népvándorlás korának germánjai és nomádjai követték.

A felvonulást színesítették a honfoglaló magyarok, a varég vitézek, a keresztes lovagok, minden nemű és rangú középkori hadi és kevésbé hadi népek, illetve a reneszánsz udvar pompáját bemutató jelmezesek. Jelen voltak a török felett végül győzedelmeskedő végvári vitézek, és a 16-17. századi zsoldos muskétások is, csakúgy, mint az Osztrák-Magyar Monarchia huszárai, mutatványosok, dobosok, gólyalábasok, zenészek, tűznyelők, tűzfújók Európa különböző országaiból, de a zászlóforgatók tarka serege is hozzájárult a menet színessé tételéhez. A hagyományörzők sorát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem I. világháborús hagyományőrző csoportja és a Brass Quintet zárta.

Természetesem az idei felvonulás is bővelkedett "akciókban", a tribün népe kapott a gladiátorok hálójából, de dörrentek ágyúk, muskéták, ölre mentek egymással zsoldosok, tűzfújók "öltöttek lángnyelvet" s a szombathelyi kötélugrók is megmutatták, miért tartoznak a világ legjobbjai közé.

A felvonulás ma, szombaton ugyanebben az időpontban, ugyanezen az útvonalon és ugyanezekkel a résztvevőkkel megismétlődik.

A felvonulás Berzsenyi téren készült fotói ide kattintva megtekinthetők!

A pénteki nap további beszámolói:

Orientális táncok a Szultánia Kávéházban és a Keleti Udvarban

2014.08.23. - 01:30 | Büki László 'Harlequin', Dart

Orientális táncok a Szultánia Kávéházban és a Keleti Udvarban

Augusztus 22-én, pénteken már az orientális táncokat is élvezhettük a karnevál programjai közt. A Szultánia Kávéház és a Keleti Udvar több látványos és varázslatos táncot és fellépőt ismertetett meg a közönséggel.

 

 


Gólyalábas balerinák, Gringó Sztár és a többiek - A Savaria Karnevál pénteki eseményei

2014.08.23. - 02:15 | vaskarika.hu

Gólyalábas balerinák, Gringó Sztár és a többiek - A Savaria Karnevál pénteki eseményei

A pénteki események oroszlánrészét a Forum Színpad-Sörtér-Borok utcája háromszögbe sűrítettük. Mi minden fért bele? Gólyalábas balerinák spontán akciója, számos koncert, borverseny díjátadó és néhány karneváli életkép. A hastáncos fellépéseket és a jelmezes felvonulás beszámolóját külön írásban tettük közzé.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás