Zidane a Vasi Skanzenben! - I. Szombathely Open Gombfocivarázs (aug. 30.)

2014.08.27. - 00:10 | vaskarika.hu

Zidane a Vasi Skanzenben! - I. Szombathely Open Gombfocivarázs (aug. 30.)

Helyszín: Szombathely, Vasi Skanzen, Kézműves Porta

Dátum: 2014.08.30.

Augusztus 30-án 10 és 17 óra között kerül megrendezésre a Vasi Skanzen Kézműves portáján hagyományteremtő szándékkal az I. Szombathely Open - szabadtéri gombfocivarázs. A program vendége dr. Gráfik Imre néprajzkutató, aki évek óta szenvedélyes gombfoci játékos, és az elmúlt évtizedben több versenyen is sikerrel szerepelt. Gyere el, hozd el te is a csapatod!

Program:

10.00 - 12.00 Bemutatók, kamarakiállítás, szakértői konzultáció dr. Gráfik Imre néprajzkutatóval, gombkészítés a bognárműhelyben, filmvetítés

12.00 - 17.00 Helyszíni nevezésű nyílt gombfoci-bajnokság, 11-es rúgó verseny

GYERE EL TE IS! HOZD EL A CSAPATOD!

Jelentkezés és kapcsolat:
illes.peter@savariamuseum.hu
0036 20 578 9012

A program vendége az éppen most 70 éves dr. Gráfik Imre néprajzkutató, a rendezvény ötletgazdája.

Gráfik Imre néprajzkutató, a Savaria Múzeum egykori igazgatója évtizedek óta szenvedélyes játékos. Az 1950-es években, 8-9 éves gyermekként varázsolta el a gombfoci, amit akkortájt még csontgombokból és különféle műanyagokból maguk készítettek. A kézügyesség mellett kreativitást és kombinációkészséget igénylő gombfociból a 60-as évek óta szerveznek versenyeket. 1989 óta - mint asztali labdarúgás - hivatalosan is sporttevékenységnek számít. A versenyszerű gombfocit a legjellemzőbb szabály alapján szektorlabdának nevezik. Ebben a magyarok 20 éve veretlenek: 1994 óta valamennyi világ- és Európa-bajnokságot megnyertek hazai játékosaink.

Először a Néprajzi Múzeum 2006-ban rendezett kiállítása (Gombfocitól a szektorlabdáig) adott áttekintést a játék történetéről. A múzeumban akkor nyílt nemzetközi bajnokságot is rendeztek, amelynek nyitómérkőzését Gráfik Imre játszotta Granasztói György történésszel. A pályán történteket Vitray Tamás kommentálta.

A rajongók szeretnék, ha a játék bekerülne a hungarikumok közé, hiszen a gombfocit a magyarok adták a világnak!

Gráfik Imre az elmúlt évtizedekben több versenyen is sikerrel szerepelt. A Vasi Skanzenbe kiváló képességű - saját maga készítette - francia csapatával érkezik, játékosai élén a világhírű Zidane-nal.

A rendezvény keretében gombfoci-gyűjteményéből kamarakiállítás lesz látható, az érdeklődők szakmai tanácsokat kaphatnak, sőt, arra is lesz lehetőség, hogy elkészítsék saját gomb-csapatukat, majd megmérkőzzenek egymással.

Kortól és nemtől függetlenül várunk minden játékos kedvű látogatót!

Gyertek Ti is, játsszunk egy jót!

A gombfociról

Magyarországon mindenki tisztában van azzal, hogy mi a gombfoci. A felnőtt férfi korosztálynak pedig biztosan van hozzá egy kedves története is. De valóban tudjuk, hogy mi is a gombfoci? Hát most elválik. Szövetségünk kötelességének érezte, hogy utána járjon a szektorlabda sportág népi játék előde, a gombfoci történetének.

Jelenlegi adataink szerint nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a gombfoci magyar találmány. Már az 1910-es évekből is vannak információink arról, hogy Magyarországon gombfociztak! Egy 25 évvel ezelőtt kiadott regény írója szerint 1911-ben már nagy gombfoci élet volt Budapesten. Néhány évvel ezelőtt pedig sikerült felkutatni egy igen idős bácsit, aki a bátyja 1918-ban vont be egy baráti társaságba, ahol õ már játszott. Nevezzük is nevén a társaságot: ez volt a Szektor Klub. Ez a társaság egyébként többet jelent számunkra egy régi baráti körnél. Ők alkották meg a később Magyarországon, majd világszerte elfogadott játékszabály legfontosabb elemét a passzolási szabályt, amit szektor szabálynak neveztek el. Végül a sportág és szövetségünk neve is innen származtatható! Valószínűsíthető, hogy a gombfoci a labdarúgás magyarországi megjelenésével és elterjedésével párhuzamosan alakult ki, vált népszerűvé elsősorban a városi gyerekek körében. A húszas, harmincas években, az akkori szórakozási lehetőségek között gyorsan hódított a játék, amit a foci népszerűségének emelkedése is segített. A Szektor Klubhoz hasonló társaságok gomba módra szaporodtak és spontán utcabajnokságokban, iskolabajnokságokban mérték össze tudásukat. Volt azonban egy nagy probléma: az egységes szabályok hiánya. Ahány ház, annyi szokás. Minden körnek meg volt a maga szabály. Ezért, ha két klub kihívta egymást, akkor oda-vissza vágó alapon dőltek el a csaták. Mivel mindig a házigazda szabálya az érvényes, a vendég szabályismerete hiányában érdekes eredmények születtek, ami természetesen a visszavágón megfordult. Így persze nehezen volt mérhető a tényleges tudás. Ennek vetett véget az egyik baráti kör vezetője, aki nyilvános értekezletet hirdetett meg a klubok vezetői számára 1958-ban a Kárpátia Étteremben. Az egyes becslések szerint több mint 200 megjelent gombozó vezető akkor és ott lefektette a versenyszerű gombfocizás alapjait! Vezetőséget választottak maguk közül, meghirdették az első semleges helyszínű Budapest Bajnokságot, majd később sor került az Országos Egyéni és az Országos Csapatbajnokság kiírására is. A klubok különféle játékszabályaiból egy egységes, ha vitatott is, de mégis csak országosan elfogadott játékszabályt alkottak meg, amely 1964-ben könyv formájában is megjelent. Ez a szabálykönyv olyan jól kiállta az idők próbáját, hogy ma is alapját képezi (a szektorszabállyal együtt) a jelenlegi nemzetközi játékszabályoknak! És ezután már semmi sem állította meg a versenyszerű gombozás országos elterjedését.

Új hozzászólás