Magyar ötlet Európa legmenőbb művészhajója

2014.09.03. - 15:50 | vaskarika.hu

Magyar ötlet Európa legmenőbb művészhajója

Mit csinál több tucatnyi ember egy hajó fedélzetén, a Dunán csordogálva? Nem, ez nem egy hagyományos hajós túra, hanem egy remek művészeti projekt, a Rivers of Europe (RIVE). A fedélzeten adott 25 művész (8 különböző országból), akik egy-egy művészeti ágon (kortárs tánc, vizuális művészet, design és zene) keresztül igyekeznek megszólítani a folyó-menti embereket. Ráadásul mindez magyar kezdeményezés!

Sokan feltették már a kérdést, mit jelent európainak lenni, mit jelent a Duna mellett élni? A blogon nemcsak építészeti szempontból próbáljuk körbejárni ezt a témát, hanem a társadalmi és kulturális okokat is kutatjuk. Ezért érdemes beszélni erről a kiváló, kultúrákon átívelő összművészeti kezdeményezésről.

RIVE_4_1.jpg
A hajót úgy alakították ki, hogy mindenféle programot be tudjon fogadni

Ha lecsupaszítva nézzük a projektet, olyan, mintha hagyományos módon végigcsorognánk a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, 35 nap alatt 1884 km-t megtéve, itt-ott kikötve. De éppen azért szeretjük az ilyen megoldásokat, mert a legkevésbé sem hagyományosak, a kulcsszavak: a folyó és a művészet, mint földrajzi és társadalmi kapocs.  

De milyen kapocs lehet a folyó és a művészet? A projekt, melynek főszervezője a magyar Pro Progressione, fő céljául azt tűzte ki, hogy egyfajta kommunikáció, interakció induljon meg a Duna-menti régiók lakói között és ezen keresztül a vízi élet kihívásaira próbálják megtalálni a válaszokat. A felkészülés egy évet vett igénybe, a programban résztvevő országok partnerszervezetei pedig egy-egy művészeti ág vezetéséért feleltek, felelnek, úgy, hogy a művészi koncepciót a „víz, mint művészi alkotóelem" gondolatmenet köré építették fel.

RIVE_7.jpg
Napközben workshopokkal, este performanszokkal várják a látogatókat
 

A hajó 2014. augusztus 16-án indult Regensburgból, 9 különböző országot érintve 33 városában állnak meg, ahol több mint 40 előadást tartanak. Magyarországra augusztus 27-én érkeztek, legközelebb Budapesten lesznek szeptember 2-3. között (a Nehru partnál), utána irány Dunaújváros, Baja és Mohács, majd Horvátország, Szerbia, Bulgária, Románia, Lengyelország és végül újra Németország. 

A programról itt olvashattok bőven. 

Kapcsolódó írásunk:

Rivers of Europe - Európa 9 országát összefogó kulturális sorozat érkezik hajón Magyarországra (aug.27.-szept.7)

2014.08.27. - 12:00 | vaskarika.hu

Rivers of Europe - Európa 9 országát összefogó kulturális sorozat érkezik hajón Magyarországra (aug.27.-szept.7)

Helyszín: Magyarország

Dátum: 2014.08.27 - 09.07.

A RIVE, melynek főszervezője a magyar Pro Progressione, a kulturális sokszínűséget kihasználva az össznemzetit az összművészetivel párosítja: különböző művészeti ágakat és azok képviseletére különböző nemzetiségű művészeket von be projektjébe, akik 2014. augusztus végétől szeptember közepéig a folyók összekötő funkcióját kihasználva végighajóznak a Duna teljes hosszán, így a hajó augusztus 27-én érkezik Magyarországra. Első megállója Gönyű, a Dom-Pit Bárkája nevű étteremhajó és egyben kikötő.

Új hozzászólás