Vasi svédasztal, avagy interjú a svédelt filmek helyi csapatával

2014.09.04. - 00:30 | Krausz Dávid - Fotók: facebook

Vasi svédasztal, avagy interjú a svédelt filmek helyi csapatával

A legnagyobb filmrajongók még emlékeznek Michel Gondry 2007-es Tekerd vissza, haver! című kultfilmjére, amiben először jelent meg a svédelés kifejezés. Ez annyit tesz, hogy különböző filmeket újraforgatnak a lehető legolcsóbb, házi megoldásokkal.

Ezzel foglalkozik egy helyi kis csapat, név szerint: Pungor Dávid, Varga Mátyás, Varga Ákos és Kiss Dávid annyi különbséggel, hogy ők a legjobban várt filmjeiknek az előzetesét/előzeteseit svédelik. Közülük Varga Mátyással beszélgettünk a különlegesnek nevezhető hobbijukról.

Vaskarika: Honnan jött az ötlet ahhoz, hogy ilyen műfajú videókat készítsetek?

Varga Mátyás: Varga Ákos mutatta meg nekünk először, hogy létezik ez a műfaj, az ő javaslatára kezdünk bele. De természetesen belejátszott az is, hogy ehhez nem kell különösebben pénzt költeni, így kifejezhetjük a tiszteletünket a filmek iránt, és egyben megmutathatjuk, mennyire vagyunk kreatívak.

Kik a stáb tagjai, kinek mi a feladata?

VM: A legfőbb tag, már-már vezetőnk Varga Ákos, az ő feladata a rendezés, az operatőrködés, a vágás, a jelenetek rekonstruálása. Kiss Dávid főleg színész, de az ötletelésben is részt vesz, Pungor Dávid is színész és a „logisztikáért felelős" - tehát ő fuvarozza a csapatot. Jómagam pedig segédoperatőr, színész, mindenes és a hangulatfelelős vagyok.

Meddig tart előkészíteni egy ilyen videót?

VM: Maga az előkészület 2-3 hetet jelent, ilyenkor Ákos kiválasztja a helyszíneket, elsimít mindent, hogy a forgatás zökkenőmentes legyen, és a díszleteket is ő készíti elő, kiválogatja a ruhákat, majd készít egy forgatási menetet.

Készül-e storyboard a videókhoz vagy, csak a trailerek szabják meg a videók jeleneteinek sorrendjét?

Igazából a trailerek jeleneteinek sorrendje szabja csak meg a forgatást. Ákos előzőleg kimenti a telefonjára az adott trailert, és arról nézzük vissza forgatáskor a jeleneteket, hogyan is néz ki az adott beállítás pontosan. De mindezt majdhogynem képről-képre el is menti a telefonjára.

Hogyan készülnek a díszletek és hol szoktatok forgatni?

Ákos készíti el a díszletek nagy részét sajátkezűleg, ilyenkor zsírkrétával rajzol vagy fest, ragaszt mindent, amit a svédelt videó megkíván, a kisebb „tereptárgyakat" pedig közösen biztosítjuk. Helyileg Répcelakon, a Répcénél, a művelődési házban és Ákos szobájában és garázsukban készülnek a videók.

Milyen filmekből készítettetek eddig svédelt videókat?

Eddig főleg blockbusterekből készítettünk svédelt változatot, Hobbit 2: Smaug pusztasága, X-men: Az eljövendő múlt napjai, Galaxis őrzői 1-2. trailer.

 

Milyenek a videók visszajelzései, és sikerei?

A legtöbben érdekes módon Brazíliában és Oroszországban néztek meg minket és persze az USA-ban is. Az egyik legmegtisztelőbb kommentet Peter Jackson lányától kaptuk, aki leírta, hogy az apukája imádta a svédelt verziót a Hobbitból, a másik megtiszteltetés pedig James Gunntól kaptuk, a Galaxis őrzőinek rendezője megosztotta mindkét svédelt-trailerünket. Ehhez hozzátartozik még, hogy a film főszereplője Chris Pratt is megosztotta a csatornáin a svédelésünket.

Az egyik angol oldal a Hobbitos videónk miatt beválogatott minket a 2013-as év 10 legjobb svédelős csapata közé és levetítették ezt a videónkat a világ egyetlen svédelt filmfesztiválján, a kaliforniai Fresnóban.

Mik a jövőbeli tervek? Milyen filmekhez szeretnétek svédelt verziót készíteni?

A jövő még nagyon képlékeny, de biztosan készítünk a Hobbit befejező részéhez videót, a Bosszúállók 2-höz és a Galaxis őrzői 2. részéhez, de addig még sok-sok idő, mire az utóbbi kettőhöz kijön bármi is.

Bréking!: A srácok elindultak a KimitTube-on, az alábbi linken lehet rájuk szavazni, ha tetszett amit csinálnak. Ha nem azért, akkor azért, mert vasiak. Mindegy, csak támogassátok őket!

 

Linkek:

The Hobbit: The Desolation of Smaug - Official Sweded Trailer

Guardians of the Galaxy - Official Sweded Trailer #2

Guardians of the Galaxy - Official Sweded Trailer #1 (uncensored)

X-Men: Days of Future Past - Official Sweded Trailer

Új hozzászólás