Danke, Ungarn! - A 25 évvel ezelőtti határnyitásra emlékeztek Szombathelyen

2014.09.11. - 21:00 | vaskarika.hu

Danke, Ungarn! - A 25 évvel ezelőtti határnyitásra emlékeztek Szombathelyen

Magyarország 25 éve nyitotta meg határait az NDK menekülteknek. Az évfordulóra plakátkampánnyal emlékeznek az ország több pontján. Szombathelyen a város polgármestere és az LuK ügyvezetője is beszélt személyes emlékeiről.

Csütörtöktől a szombathelyi városházán is hatalmas molinó hirdeti: 1989. szeptember 11-én nem mindennapi események történtek a magyar és német emberek életében: az NDK-ból érkezett menekültek akadálytalanul hagyhatták el Magyarország területét.

A plakátkampány - amely mögött a Német Nagykövetség és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) áll - alapmotívuma az egyik legelső fénykép, amely azt örökíti meg, amikor Sopronnál a keletnémet állampolgárok az említett napon átlépik a határt. A fotót Lobenwein Tamás készítette.



A csütörtök koradélutáni eseményen felolvasták Lieselore Cyrus német nagykövet köszöntő szavait. A diplomata szerint 1989. szeptember 11-ével a hihetetlenül eseménydús és izgalmas történelmi nyár a „csodák évében" elérte békés csúcspontját. A magyarok ezeknél az eseményeknél nagy bátorságról és szívről tettek tanúbizonyságot. Hangsúlyozta: a világban, és Európában is vannak válsággócok, ezért különösen fontos, hogy megőrizzük a fiatalabb generációk számára is a békés történelmi események emlékét. 1989. szeptember 11. elsősorban a magyarok és a németek szabadságszeretetének győzelme volt. Ezért őszinte köszönetünket és tiszteletünket érdemlik az egykori szereplők.



Puskás Tivadar polgármester személyes élményeket osztott meg a részvevőkkel. Elmondta, a Vas megyei Pinkamindszentről származik. Ebben az osztrák-magyar határ melletti faluban mindennapi tapasztalatot jelentett a vasfüggöny. A határnyitás hangulatát a fenomenális jelzővel írta le. „Átmehettünk a határom és nem történt velünk semmi. Azok, akik be voltak szorítva a drótkerítések közé, tudják, milyen nagy dolog volt ez" - folytatta. A magyar szabadságszerető nép, a határnyitás pedig az első kövek egyike volt, amelyeket a berlini falból kiütöttünk. Magyarország 25 éve jól vizsgázott, történelmi tettet hajtott végre - fejtegette a politikus. Majd köszönetet mondott az LuK Savaria Kft.-nek, amely beruházásokkal, valamint a gépészmérnök-képzés feltételeinek megteremtésével járul hozzá Szombathely fejlődéséhez.

Michael Reinig, az LuK Savaria Kft. ügyvezetője szerint a németek „az idők végezetéig hálásak lesznek" a magyaroknak a határnyitásért. Köszönetet mondott azoknak, akik Magyarországon befogadták azokat az NDK-s polgárokat, akik át akartak kelni a határon. Szívélyes magatartás, önfeláldozó tett volt ez - mondta a cégvezető. Majd az elmúlt negyed évszázad tapasztalatairól szólva hangsúlyozta: ma már természetes, hogy magyarok és németek együtt dolgoznak. A két nép közötti szimpátia az LuK Savaria Kft.-nél a mindennapi munka közben is jól érzékelhető.

Michael Reiningnek is vannak személyes élményei a határzárról. Édesanyja ugyanis az NDK-ban született, ezért hosszú évekig nem tudtak találkozni egymással a családtagok. Közben pedig Erich Honecker, az NDK vezetője „simán átutazhatott a határon, és nagy csinnadratta keretében meglátogathatta rokonait".

Az ügyvezető beszélt a lányáról is, aki 1989-ben született. Ő már szabadságban élhet. Ezt kívánom mindenkinek, szerte a világban - zárta a beszédét az ügyvezető.

Új hozzászólás