Főtéri szvingattak - IX. Szombathelyi Big Band Fesztivál

Képgaléria megtekintése2014.09.14. - 05:30 | Büki László 'Harlequin'

Főtéri szvingattak - IX. Szombathelyi Big Band Fesztivál

Volt, aki nézte a Weather Report-ot, volt, aki játszotta - szeptember 13-án kilencedszer volt hangos Szombathely főtere big band és szving zenétől. A fesztivált szervező 19 éves Isis Big Band meghívását négy zenekar fogadta el, s mind a big band és swing zenét, mind a populárisabb zenét kedvelő közönség talált kedvére való szórakozást a Fő téren.

Biztosra vesszük, hogy a szombathelyi big band fesztiválok örökös bizonytalanság-faktora, az időjárás nőnemű. Tudjuk, hogy a zenekarok élvezetes, változatos profi produkciót hoznak, azt viszont nem, hogy Őnagysága éppen milyen lábbal kelt fel. Délelőtt még sok jóra nem számíthattunk, a délutáni kezdésre, 15 órára aztán megemberelte magát az idő, és ragyogó napsütés kerekedett a Kanizsa Big Band koncertjére.

A Graz-ból érkező Big Band Graz-Süd muzsikája előtt a Vasi Swing Tánccsoport tartott táncbemutatót, és tanította a jive-hoz hasonló táncra (Lindy Hop) az erre vállalkozókat. A triple step lépést egy életre megtanultuk, szerintünk több százszor hangzott el a közel egyórás tánckurzus során. A lelkes fiatalok a házigazda Isis Big Band koncertje közben is "tánclépésben ringatóztak" a főtéri kövön, sőt, jóformán az összes fellépő zenéjére rápróbálták a lépéssablont. 

Az osztrák zenekar koncertje előtt picit szólózott az időjárás - szervezői idegekre és zenekari kottákra "hangszerelte" Count Basie zenekarának Here's That Rainy Day című klasszikusát. Mint utóbb kiderül, csak "soundcheck" volt, mert pár perc múlva úgy elvonult az esőfelhő, hogy a port sem verte el. Visszafogottsága egészen a Joskar-Ola lakótelepig tartott. Ahogy tudjuk, ott rendesen "elsírta bánatát", hogy őtet a big band fesztiválon a fúvószenével kényszerítették alkalomhoz illő "viselkedésre"...

A folytatásban a gráciak és a (táncos) gráciák is kiváló programot adtak, előbbiek a Weather Report Birdland-jével búcsúztak, utóbbiakra várt még két zenekar repertoárja. 

A budapesti Eleven Big Band műsora alatt is történt nem várt esemény: a zenekar talán épp a Buddy Rich-klasszikus Big Swing Face-t fújta, amikor egy ifjú pár vonult végig a fesztivál közönsége és a zenekar előtt, kisebbfajta látványosságot keltve. 


A fesztivált hagyományosan a házigazda, az Isis Big Band koncertje zárta, amely elsősorban énekelhető számok átdolgozására épült. A Pintér Róbert vezette jazzmozdony három énekessel - " 'S Wonderful" Korponay Zsófi, Horváth Meggie és Szabó Tibor András - spékelte meg önmagában is élvezetes produkcióját. A színpad előtt már egyre többen táncoltak, de ami ennél is fontosabb: láthattuk több száz szombathelyi zene és zenekar iránti szeretetét.

A big band zene olyan, mint egy finom, nagymama sütötte rétes. A bebop a meggyes-fahéjas, a swing az almás, a jazz a tökös-mákos, a populárisabb zene pedig a túrós. A big band zene olyan, mint az időjárás. Amíg hallgatod, polóra vetkőztet a „sunny bebop", pulcsit dob rád a „cloudy swing", és esőkabátba bújtat a „rainy jazz". Rétes és időjárás - előbbit mind „megettük", utóbbi viszont annyira „exhibicionista", hogy lassan kéretlen társszervezőjévé válik a főtéri eseményeknek. Szerencsére szombaton kegyes volt! Köszönjük szépen, Miss Weather.

A háromnapos esemény további képes beszámolói:

Kerüld a napfényt! - Magyar Dal Napja 2014

2014.09.15. - 02:15 | Büki László 'Harlequin'

Kerüld a napfényt! - Magyar Dal Napja 2014

Pont úgy volt jó a dalnapi forgatókönyv, ahogy alakult. Kellett eső, kellett hűvös, kellett ez a lélektörő idő. Kellett ahhoz, hogy szétáradjon bennünk az a felismerés, ami leszámol azzal, hogy az "újkori" alternatív bandák nekünk játszanak. Nem, már egy ideje nem. De akkor ki szól a mi generációnkhoz? Kinek az üzenetébe kapaszkodhat? Vasárnap az Elefánt zenéje volt az, ami nem elsősorban fesztiválfílinget, hanem zenei élményt adott. "Mintha egy kottára penderült verseskötetet hallgattunk volna." Kifejtjük, miért. Fotóink az esős Koprive-beálláson, valamint az eső utáni Újvilág Utca, Karak, Soulution, 30Y és Elefánt koncerteken készültek.

Márió sem tudta elővarázsolni a napot - Vasi Ga-Liba Gasztrofesztivál a főtéren

2014.09.13. - 01:20 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Dart, BLH

Márió sem tudta elővarázsolni a napot - Vasi Ga-Liba Gasztrofesztivál a főtéren

"Csak" az időjárás okozott galibát az első ízben megrendezett Vasi Ga-Liba Gasztrofesztiválon. Az koraesti órákra megtelt a gasztrosátor, libasült és hurkaillat elegyedett a légtérben cigifüsttel, miközben szólt az Árva fiú. Kis szombathelyi eklektika.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás