Áramütésként ért minket a Tesla - E-via: két országon áthaladó rally állomása volt Körmend

Képgaléria megtekintése2014.09.21. - 00:55 | Waldo

Áramütésként ért minket a Tesla - E-via: két országon áthaladó rally állomása volt Körmend

Szeptember 19-én négy óra után érkezett Körmendre a két országon áthaladó e-via, az elektromos autók rally-ja. A Szabadság tér északi oldalára egymás után érkeztek a szebbnél szebb járművek, amik egy óra töltés után haladtak tovább Zalaegerszeg felé.

Szabó Ferenc alpolgármester köszöntötte a versenyzőket és az érdeklődőket, majd hangsúlyozta, számára nagyon kedves dolog, amikor valami régi - mint a Batthyány kastély - és valami modern találkozik. „Ez a rendezvény is mutatja, hogy állandóan keressük a megújuló, használható energiákat, és remélem, hogy Magyarországon minél előbb napi használatban is elterjednek ezek a járművek, amelyek a környezetvédelemben is fontos szerepet töltenek be." - mondta el Szabó Ferenc.

A rallyval érkezett Körmendre - majd őket tovább kísérte Zalaegerszegig - a körmendi Vasparipa Egylet, akiknek hangos motorjaik érdekes kontrasztot alkottak a teljesen hangtalan autókkal.

A futam érdekessége, hogy a versenyben résztvevők nem igényelnek külön felvezetés, hanem a közúti közlekedés szabályai szerint teszik meg a távokat. A köszöntő után mi is csodálattal nézegettük ezeket a járműveket, amikhez egyik oldalról igazi kábelrengetegen lehetett közelebb jutni. A versenyzők szívesen megengedték, hogy a járműveiket birtokba vegyék felnőttek és gyerekek egyaránt, a töltés alatt bárki beülhetett a volán mögé, és egy percre elmélázhatott azon, milyen lehet egy elektromos autó tulajdonosának lenni.


Az autók végül harminc másodpercenként indultak tovább Zalaegerszeg felé. Láthattuk Renault Zoét, amiről megtudtuk, hogy akkumulátorába körülbelül 22 kWh áram tölthető, tehát kicsit több, mint ezer forintból megtankolható, és ezzel hivatalosan elmegy körülbelül kétszáz kilométert. Ráadásul a kocsi szinte bármilyen forrásból tud áramot felvenni, hiszen az ehhez szükséges áramköröket a fedélzeti elektronikába építették. Megcsodálhattunk egy VW bogarat, amit szinte minden nap láthatunk az utakon, de elektromos „verzióját" itt Körmenden vehettük először szemügyre. Ez a járműcsoda olyan volt, mint valami kakukktojás a sok újdonság között, de nekünk nagyon tetszett a régi kasztniba bújtatott új, környezetbarát technológia. Felvonult többek közt a BMW, a Peugeot a Volkswagen és a Citroen is, sőt, a szemünk előtt „lopakodott el" - lévén, ezeknek az autóknak alig van hangja - egy gyönyörű Tesla, amiből úgy gondoljuk, bármelyik üzletember szívesen szállna ki egy tárgyalás előtt. Valljuk be: az elektromos autók nagy része elsőre furcsa is lehet, vagy túl picike, vagy a karosszéria kialakításán látszik első ránézésre, hogy a jármű nem mindennapi. A Tesla elektromos autója viszont kívül-belül gyönyörű.

A felsorolásból látszik - és örömmel tölt el bennünket - hogy a nagy autógyárak igenis foglalkoznak a környezetbarát technológiákkal, az pedig Körmend érdeme, hogy az elektromos autók feltöltéséhez szükséges infrastruktúra kiépítésre került.

Amint a verseny továbbindult Körmendről, biztosak lehetünk abban, hogy hazafelé sokan eljátszottak a gondolattal, miszerint jó lenne egy elektromos autó birtokosának lenni. Talán még választottak is maguknak egyet az itt vendégeskedő járművek közül. Egy biztos: szeretnénk még látni őket, és a két évvel ezelőtti, most megtartott verseny után bizakodunk abban, hogy ez a rendezvény Körmenden immár hagyománnyá válik.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás