A szelíd teremtés - Fotóspróba a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2014.09.24. - 00:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A szelíd teremtés - Fotóspróba a Weöres Sándor Színházban

Dosztojevszkij 1876 őszén írta meg ezt a kisregényét egy újsághír alapján, amely szerint „egy szegény sorsú, fiatal varrólányka levetette magát egy harmadik emeleti ablakból…s míg az utcára zuhant, egy szentképet szorongatott a kezében”. Az Ivo Krobot rendezte darabot szeptember 26-án láthatja a közönség a Márkus Emília Teremben. Fotóink a 23-i fotóspróbán készültek.

Dosztojevszkij: A szelíd teremtés

- színmű -

Dosztojevszkij 1876 őszén írta meg ezt a kisregényét egy - a szentpétervári lapokban megjelent - újsághír alapján, amely szerint „egy szegény sorsú, fiatal varrólányka levetette magát egy harmadik emeleti ablakból...s míg az utcára zuhant, egy szentképet szorongatott a kezében". Ez a tudósítás annyira megrendítette az írót, hogy hatására három hét alatt papírra vetette egyik legkülönösebb elbeszélését, amelyben megpróbálta képzeletben felderíteni e furcsa öngyilkosság előzményeit és indítóokait. Vallomástevő hőséül az általa teremtett legjellegzetesebb jellemtípust választotta: az „odúlakót", aki szerinte „a legfontosabb ember az egész orosz világban". Egy - korábbi történetvázlatai között már felbukkant - öregedő zálogos figuráját, aki magához vesz egy „szelíd teremtésnek" látszó árva lányt, hogy békés és nyugodt családi életet biztosítson magának, de mélységes önzéséből fakadó, féltékeny szeretetével előbb lázadásra készteti, majd az említett újsághírből ismert tragédiába kergeti feleségét.

A szünet nélkül zajló, mintegy hetvenöt perces előadás mindössze két színész szívbemarkolóan őszinte játékára, valamint néhány agyafúrt módon kitalált és kivitelezett tárgy, illetve bútordarab többfunkciós használatára épül. Jutalomjátéknak beillő alakítás lehetőségét kínálja két kiemelkedő tehetségű művészünknek, Csonka Szilviának és Szabó Tibornak. Az ősz folyamán bemutatásra kerülő produkció lesz Ivo Krobot tizenegyedik magyarországi és harmadik szombathelyi vendégrendezése. /Forrás: wssz.hu/

Szereplők:

A Nő/Csonka Szilvia
A Férfi/Szabó Tibor

Díszlettervező: Jan Konečný

Jelmeztervező: Alice Novotná

Koreográfus: David Strnad

Dramaturg: Duró Győző

Zene: Zdeněk Kluka, Müller Péter

Korrepetítor: Falusi Anikó

Kellék: Jenei Ágnes

Súgó: Balogh Lívia

Rendezőasszisztens/ügyelő: Győrváry Eszter

Nyelvi tanácsadó: Halász András

Rendező: Ivo Krobot


Bemutató:
2014. szeptember 26. 19 óra, Márkus Emília terem

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás