Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös régizene koncertje

2014.09.26. - 00:05 | vaskarika.hu

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös régizene koncertje

Helyszín: Oladi új templom

Dátum: 2014.09.27.

Égiekkel játszó… címmel az Oladi Őszköszöntő Fesztivál részeként kerül sor szeptember 27-én, 17 órakor Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös régizene koncertjére az oladi új templomban. Közreműködik: Caius Hera lantművész.

A koncerten a magyar régizene és népzenei áthallások varázsolják el a közönséget. "Gyönyörűen összesimul a népzene rusztikus volta, hús-vér előadásmódja a reneszánsz nem kevésbé vérbő és örömteli dalaival, - sajnos többnyire "túlszépelgik", túlfinomkodják, s az embereknek téves képzete támad mindkét zenei világról. Mi próbáljuk "emberközelbe" hozni a mai közönséghez, napjainkban is élvezhető formában, személyes kommentárokkal, közvetlen stílusban." (Sebestyén Márta)

Sebestyén Márta azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, akik változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviselik itthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta nem képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Igazi kulturális nagykövete hazánknak.

A világhírű művésznő minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője" (1984), „Liszt Ferenc-díj" (1991), „Kossuth-díj" (1999), „Prima Primissima-díj" (2003), „Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt" (2005). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini díjjal tüntették ki. Énekel a több Oscar-díjjal kitüntetett „Angol Beteg" c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is, valamint számtalan nemzetközi rangos elismerés tulajdonosa; többek között Unesco Artist for Peace egyetlen magyarországi nagykövete is.

Andrejszki Judit a műfajában ismert és több rangos díjjal elismert művész, régizene szakon végzett Lengyelországban, barokk-énekes, orgonista és csembalóművész, a Musica Profana és Corvina Consort tagja.

A Magyarországon megrendezett nemzetközi barokk énekverseny különdíjasaként különös hangsúlyt fektet a magyar régizene bemutatására és megismertetésére. 1987 óta énekese és csembalistája a számos lemezt kiadott Musica Profana régizenei együttesnek, akikkel a magyar kultúra követeiként bejárták egész Európát. Tagja a Corvina Consort énekegyüttesnek is.

Caius Hera klasszikus gitáron tanult játszani a temesvári zenei fakultáson, ahol fokozatosan fölfedezte azokat a régi - középkori, reneszánsz kori és barokk - zenedarabokat, melyeket a kortárs művészek igen ritkán játszottak. Fellépései a különböző romániai városokban, valamint részvétele számos régizene fesztiválon arra ösztönözték, hogy történelmi és autentikus megközelítéssel adja elő a régizenei darabokat.

Helyszín: Oladi új templom. A rendezvényre ingyenes regisztrációs jegyek az MMIK-ban (Szombathely, Ady tér 5.) válthatók.

Új hozzászólás