Tűztánc és mezőségi népzene - Szent Mihály Nap 2014

Képgaléria megtekintése2014.09.28. - 16:50 | Büki László 'Harlequin'

Tűztánc és mezőségi népzene - Szent Mihály Nap 2014

A néphagyományok jegyében telt a Szent Mihály Napi Forgatag szombati napja. A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes kétrészes folklórműsora mellett a Boglya Népzenei Együttes és budatelki zenészek népzenei koncertjét élvezhette a közönség. A koncertek után meggyújtották a máglyát, amit népes sereglet táncolt körbe énekszóval. A nap zárásaként a budatelki muzsikusok, Hârleţ Ioan "Nucu" és Ioan Becichi (Becski) örömzenéltek az Átrium kávézó teraszán.

Igazi zenei kuriózumot kapott a népzene iránt elkötelezett közönség Bükön, a Szent Mihály Napi Forgatag részeként. A Boglya Népzenei Együttes készülő és hamarosan megjelenő albumának anyagával örvendeztette meg a hallgatóságot. A hazánkban eddig nem játszott és hangzóanyagra nagyrészt nem is rögzített zenei kincset először a büki publikum hallhatta. Az előadás aktualitását az is erősítette, hogy az album megjelenését Bük város Önkormányzata is támogatta.

A koncert után a zenekar a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttest kísérte, a kétrészes folklórműsorról külön írásban számolunk be. A népzene csillaga ezt követően ismét felragyogott: két budatelki (Kelet-Mezőség) zenész, Hârleţ Ioan "Nucu" és Ioan Becichi (Becski) lépett színpadra Földesi Jánossal, a Boglya bőgősével, és népzenei élményekben gazdag félórában részesített mindenkit. Déja vu volt ez a javából: tavasszal, a Szászcsávási Zenekar kapcsán ugyanez a "belső mosoly" járt át minket.

A koncert után az összetartozás szimbólumaként fellobbant Szent Mihály tüze, amit táncosok és helyi lakosok álltak körül, majd énekszóval és tánccal köszöntötték a kisfarsang kezdetét. A nap zárásaként igazi örömzenélés részesei lehettek azon szerencsések, akik együtt múlatták az időt a két budatelki zenésszel és táncosaikkal az Átrium kávézójának teraszán. 


„Eleink tudtak maradandót: hitbeli-szellemi, anyanyelvi értékeket létrehozni, megtartani, fejleszteni, átadni. Kincseink korszerűsítése, hatósugaruk szélesítése, termékenyítése bennünket sürget." /Kövesdi Kiss Ferenc/

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás