Fizetek főúr! - Újra megnyílt a Savaria Szálló terasza

Képgaléria megtekintése2014.10.04. - 01:30 | Büki László 'Harlequin'

Fizetek főúr! - Újra megnyílt a Savaria Szálló terasza

A száz éves Savaria Szálló 2005 óta alussza Csipkerózsika-álmát. Október 3-án azonban lelkes lokálpatriótáknak köszönhetően egy röpke órácskára ismét élet költözött a hotel teraszára. A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Vasi Múzeumbarát Egylet villámcsődülettel emlékezett és emlékeztetett a hajdan patinás szálló teraszán zajló pezsgésre és újságokba feledkező ejtőzésre. Igazi szállótörténeti relikviák kerültek elő: többek közt eredeti árlapról lehetett "rendelni" és Hotel Savariás csészében szolgálták fel a kávét, valamint a kor slágerei hasították a levegőt. Így korántsem meglepő, ha az arra járóknak eme "főúri pásszió" korhű lenyomata köszönt vissza.

HIRDETÉS

1914. április 8-án kezdődött meg a Savaria (egykori Kovács) Szálloda építése Szombathelyen. A centenárium kapcsán a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Vasi Múzeumbarát Egylet 2014. novemberében kiállítást és kerekasztal-beszélgetést szervez. A szállodával kapcsolatos személyes emlékek, tárgyi dokumentumok összegyűjtésére és a rendezvényhez kapcsolódó egyéb események "reklámozására" 2014. július 22-én létrehoztak egy Facebook-oldalt. Egy közösséget, melyhez bárki csatlakozhat, aki szeretné valamilyen formában ünnepelni a neves évfordulót.

A Király utca - Széll Kálmán utca kereszteződésében álló épület története 1911-ben kezdődött, mikor felvetődött egy nagyszabású, európai színvonalú, előkelő szálloda terve. Június 17-én Kovács és Schölfeld urak, a Sabaria kávéház és a (korábbi) Kovács szálló (egykori Szakács-ház, a Király utca - Fő tér sarka; ma már az épület nem áll) tulajdonosai beadványt intéztek a városhoz, amelyben kérik, hogy a Március 15-iki téren (ma: Mártírok tere) "világvárosias" szállodát építhessenek. Ezzel a momentummal indult a Nagyszálló "kacskaringós" története, amelynek során működött itt posta és rendőrség, szállásoltak itt el erdélyi menekülteket, volt proletár étkezde, szerveztek benne állandó kabaré-esteket, később bálok, jótékonysági estek, egyéb társadalmi események zajlottak itt.

Bár az épület 2005 óta be van zárva, frekventált elhelyezkedése miatt napjainkban is a városi élet szerves része, gyakran látni az ablakokon bekukucskáló kíváncsi embereket, a homlokzatot csodáló turistákat, a szálló előtti töredezett virágtartókon megpihenőket.


Az évforduló kapcsán arra kérik a szervezők az oldalhoz csatlakozókat, hogy osszák meg velük emlékeiket, fotóikat a szállodával kapcsolatban. Bizonyára vannak olyanok, akik itt dolgoztak, zenéltek az étteremben, télikertben tartották esküvőjüket vagy néhány vendégéjszakát töltöttek itt. Azon személyek jelentkezését is várják, akik esetleg tárgyi dokumentumokkal hozzá tudnak járulni a novemberi tárlat sikeréhez, vagy szívesen részt vennének a szálloda történetét felidéző beszélgetésen. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás