Vértanúk és hősök - Ünnepi megemlékezés a Premontrei Gimnáziumban

Képgaléria megtekintése2014.10.07. - 00:55 | Horváth Ágota - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Vértanúk és hősök - Ünnepi megemlékezés a Premontrei Gimnáziumban

Szombathely városa a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban az intézmény vezetőivel, tanáraival és diákjaival rótta le kegyeletét október 6-án. Az ünnepségen részt vettek a város vezetői, élükön Dr. Puskás Tivadar polgármesterrel.

„Dicsőségük zsoltár a honfiszájon...
Örökké él az aradi Tizenhárom!..."/Kerecseny János/

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig - ugyanezen a napon - gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnököt. A kivégzéssorozat, amelyet a bécsi forradalom évfordulójára időzítettek, a szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt. A magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg a vértanúkról, akiknek emléke napjainkban is elevenen él.

Szombathely városa a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban az intézmény vezetőivel, tanáraival és diákjaival rótta le kegyeletét. Az ünnepségen részt vettek a város vezetői, élükön Dr. Puskás Tivadar polgármester úrral.

Az aradi vértanúk mártírhalálának 165. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés 16 órakor szentmisével vette kezdetét, amelyet Szár Gyula Gergely premontrei atya celebrált. Szentbeszédében kiemelte: a vértanúk és hősök bátor helytállásának üzenete minden hazáját szerető ember szívébe van kódolva.

A zsúfolásig megtelt díszteremben felcsendült a Himnusz, majd a gimnázium diákjai adták elő tanárnőjük, Horváth Ágota által szerkesztett műsort. A 12. B osztály „fiainak" ajkáról szinte „dübörgött Kossuth nagy kora", a férfiúi erő, a hősök előtti főhajtás jeleként. A fehérbe öltözött lányok (10. A) az árván, apa nélkül, férj nélkül maradt háttérországot jelenítették meg mély líraisággal. Az ő ajkukról csendült fel a jövőbe vetett hit szólama is: a vértanúk halála nem volt hiábavaló, az utódok megbecsülése és szeretete övezi őket.

A költemények tartalmát a gimnázium fiú énekkara által bemutatott megrendítően szép dalok is alátámasztották. Vezényelt Király Katalin tanárnő.

A város vezetői, polgárai nevében Sági József önkormányzati képviselő mondta el a gyásznaphoz fűződő gondolatait. Az ünnepség zárásaként a város, a pártok és a civil szervezetek vezetői, képviselői, valamint a Premontrei Gimnázium részéről Véghné Busics Hilda igazgató és Szár Gyula Gergely O.Praem. helyezték el a tisztelet, az emlékezés koszorúit és virágait az aradi vértanúk emlékfalánál. A koszorúzásnál közreműködött a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegysége.

Az ünnepi megemlékezés a Batthyány-emléktáblánál folytatódott, melyről itt írtunk:

Hit és hűség - Főhajtás az aradi vértanúk emléke előtt

2014.10.07. - 00:30 | Büki László 'Harlequin'

Hit és hűség - Főhajtás az aradi vértanúk emléke előtt

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban és a Batthyány Lajos emléktáblánál téren tartotta ünnepi megemlékezését. Utóbbi helyen a Dési Huber István Általános Iskola diákjai és a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegysége működött közre. Koszorúzás, majd az emlékezés gyertyáinak elhelyezése zárta a rendezvényt. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás