Docete - Tanítsatok! - Konferencia és kiállításmegnyitó a Premontrei Gimnázium szervezésében

Képgaléria megtekintése2014.10.09. - 14:30 | Szakály Szilvia - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Docete - Tanítsatok! - Konferencia és kiállításmegnyitó a Premontrei Gimnázium szervezésében

Csupán néhány hete annak, hogy a nyári szünet leteltével szeptember 1-jén újra becsengettek a Premontrei Gimnáziumban, de az ebben a tanévben újraindulásának 20. évfordulóját ünneplő nagy múltú egyházi intézmény már számos ünnepi programot bonyolított le.

Legutóbb, október 8-án gyűltek össze az iskola diákjai és tanárai a gimnázium dísztermében, ahova a Premontrei a Docete - Tanítsatok! címet viselő konferenciára hívott meg az egyházi és tudományos életben jelentős szerepet betöltő előadókat. A szimpóziumot Fazakas Zoltán Márton O.Praem. kormányzó perjel nyitotta meg, aki köszöntő szavaival először a pódiumon helyet foglaló vendégeket méltatta, majd a diákságot szólította meg: "Itt minden értetek van".

A fenntartó beszéde után Dr. Szuromi Szabolcs Anzelm premontrei atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora vette át a szót, aki előadásában a katolikus iskoláknak az oktatásban és nevelésben betöltött szerepével kapcsolatos gondolatait osztotta meg a hallgatóssággal, megfogalmazva a felekezettől függetlenül minden pedagógus számára örök érvényű erkölcsi parancsot, amely szerint a cél az egyén értékeinek kibontakoztatása a közösség szolgálatára, a közösség javára".

Dr. Konkoly István nyugalmazott szombathelyi megyéspüspök, a konferencia második előadója - mintegy az előtte szólóhoz kapcsolódóan - kiemelte, hogy a nevelők mindenkori szerepe a növendékek „szellemi fegyverzettel való felvértezése".

A konferencia első felét Dr. Horváth Lóránd Ödön emeritus csornai apát visszaemlékezése zárta. Az egykori premontrei diákból lett csornai apát élete összefonódott az intézmény múltjával-jelenével, ezért is hangzott el a gimnázium újraindulásának 20. évfordulója kapcsán született beszédében: „Örömünnep ez! Ecce vivimus - Íme, élünk!"

A szimpózium szünetében a szervezők fogadásra invitálták vendégeiket, így a konferencia második felének előadóit is: dr. Kóta Pétert, az MTA Ókortudományi Kutatócsoportjának tagját, dr. Bakó Balázst, az NyME PSZK intézményegységének vezetőjét, valamint dr. Balogh Margit történészt, aki előadásában a hajdani premontreis diák, Mindszenty József gimnazista éveinek a mai tanulóifjúság számára nagyon is ismerős megpróbáltatásait részletezte, magával ragadva ezzel a hallgatóságot.

Az egyes előadások között a Premontrei versmondásban és zenélésben tehetséges diákjai szórakoztatták a közönséget: Máté Barnabás (10.C) csellón játszott, Márkus Balázs (12.B) zongorázott, Pothárn Ágnes (13.D) énekelt, Farkas Anna és Márton Jennifer (13.D) pedig Mécs-verset szavaltak. Az ünnepi műsorról természetesen nem hiányozhatott a gimnázium évről évre bővülő fiúkórusa sem, amelyet ezúttal is az alapító, Király Katalin tanárnő vezényelt. A konferencián való részvételt - az előadóknak és a hallgatóságnak egyaránt - Véghné Busics Hilda igazgatónő köszönte meg, utalva múlt-jelen-jövő azon folytonosságára, amelyet a gimnázium dísztermében megjelent generációk együttes jelenléte szimbolizál. 

Nem sokkal a déli harangszó után a konferencia vendégei és a gimnázium tantestülete már egy közös ebéd mellett idézte fel az egyes előadások részleteit, a desszert elfogyasztását követően pedig diákok, tanárok és vendégek együtt vonultak át az NyME „C" épületének aulájába, ahol a program a Premontrei Rend kincseit bemutató kiállítással folytatódott. A vitrinekben a rend múltjának tanúságaként elhelyezett tárgyak történetéről Pál Ferenc, az Egyházmegyei Levéltár megbízott vezetője beszélt, a házigazda Dr. Bakó Balázs volt.

A kiállított tárgyak között régi táncrendet, okleveleket és a csornai apát színjeles érettségi bizonyítványát is megtekinthették a látogatók. Az élményben-tartalomban gazdag nap az egyetem ebédlőjében zárult, kávé és sütemény mellett.

Ezt a Premontrei jubileumi tanévében meghatározó októberi napot Szakály Szilvia magyartanárnő, a program konferansziéja zárta, aki búcsúzó szavaival visszautalt Dr. Horváth Lóránd Ödön emeritus csornai apát délelőtt elhangzott beszédének egy részletére: „Örömünnep ez." A Premontrei Gimnázium ezen a napon valóban örömünnepet ült, hiszen rengeteg „kincse" van: gazdag múltja, élő-viruló jelene és ígéretes jövője.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás