Nincsenek új csodák – X-Faktor 2014 - Mentorház 1.

2014.10.14. - 00:20 | Orsó - Fotók: http://rtl.hu/rtlklub/xfaktor

Nincsenek új csodák – X-Faktor 2014 - Mentorház 1.

Eltelt egy év, és az ország újra X-Faktor lázban ég, bár ez a műsor a korábbiaknál kicsit lagymatagabbra sikeredett. Igaz, úgy néz ki, a készítők végre rájöttek, hogy nem kell állandóan mesterségesen szítani a drámát, és nem is kell a végtelenségig elnyújtani a „viszlek magammal” vagy „most nem vihetlek magammal” monológokat, és ez mindenképpen pozitív változás. Ezzel együtt eddig (a válogatások elejétől minden adást ideértve) nem túl sok izgalmat, vagy emlékezetes arcot fedeztünk fel az idei szériában.

A műsor mottója („Vannak új csodák") ugyan arra céloz, hogy most aztán hű meg hú, de egyébként meg nem. Vannak persze valami okból emlékezetesebb jelenségek, de ők vagy szépek, vagy nagyon csúnyák voltak, illetve az „annyira szar, hogy már jó" kategóriát képviselték. Persze tisztában vagyunk vele, hogy az énekes tehetségkutató címszónál nem kifejezetten ezt a műsort említi első helyen egyik értelmező szótárunk sem, ide talán találóbb lett volna néha a freak show megnevezést használni. (Többek közt ezért is ez az első cikk a műsor kapcsán, eddig nem volt értelme fáradozni vele.)

Változások

Újdonság az idén is bőven van, ráadásul ezek szintén a műsor előnyére váltak. Először is a négy mentor között új arc jelent meg, a teljesen szokványos nevű Little G Weevil, akit egyébként Szűcs Gábornak hívnak (amit persze külföldön nem tudnak kiejteni, de mi meg a vívül-t találjuk furcsának, na mindegy). Már az első adásban kitűnt a nyugalmával, hozzáértő véleményeivel, illetve természetességével, egyszerűségével. Ő nem akart állandóan valakinek látszani (mint Geszti), vagy többnek mutatni magát, mint aki (mint Malek), egyszerűen csak elmondta, mi van. A véleménye, döntései mindig összhangot mutattak, nem lógott ki sehol az a lóláb, hogy vajon a szerkesztők szóltak-e rá, hogy csinálja másképp. (Egyetlen fura eset volt, a később a mentorházba jutott Cseh Andreánál, akit először kiszavaztak, de visszahívták, és Gabi megváltoztatott szavazatával végül továbbjutott, bár szerintem egészen érdemtelenül, de erről később.)

A második változás, hogy idén a mentorok dönthették el, melyik csapatot szeretnék szárnyaik alá venni. Little G a 25 év felettieket nyerte meg, Szikora a lányokkal bajlódhat, Alföldi Róbert a fiúk, Tóth Gabi pedig a csapatok mentora lett.

Little G Weevil

A harmadik újdonság, hogy a táborban a mentorházba jutókat nyílt színen, azonnali döntésekkel választották ki a mentorok. A színpadon felállított 6 szék jelképezte a továbbjutó helyeket, ide ültethették választottjaikat, azonban ha a helyek elfogytak, és úgy gondolták, hogy a következő versenyző jobb valamelyiküknél, a már leültetett jelöltet simán felállíthatták és átadhatták a helyét másnak. Ez egyébként sokkal izgalmasabb megoldás, mint az eddigiek, ahol órákon át szenvedtek fényképek fölött, és vagy egyetértettek, vagy nem. Jelen esetben csak és kizárólag az érintett mentor döntése volt, hogy a csapatába kit válogat be - nem butaság, az együtt töltendő idő és munka fényében.

Végül jut egy újítás a közönségnek is. A mentorok ugyanis a mentorházból 12 biztos továbbjutót, és mentoronként egy-egy „tiszta lappal" indulót jelöltek meg. A négy „tisztalapos" közül a közönség választja ki azt az egyet, aki 13. helyen bejut az élő adásba. Tessék tehát szavazni, mert az jó.

A legfontosabb számomra, mint néző számára talán az, hogy a bejutottak tudnak énekelni. Jé! Nincsenek csobotadélok meg stone-ok, hanem általában teljesen elfogadható szintű, gyakorlatilag normálisan éneklő, sőt, adott esetben még kedvelhető versenyzőket szerepeltet a műsor.

Megvolt tehát a sok casting (direkt és nem direkt), átestünk a táboron, és őszintén szólva a tábor résztvevői közül úgy nagyjából én is azokat a jelölteket válogattam volna ki, akiket a mentorok. (A fiúk csapatánál én láttam volna esélyesebbet a bejutottaknál, de végülis így is jó.) A mentorházban pedig a következők történtek...

Little G Weevil és Geszti Péter - 25 év felettiek csapata

Az új mentornak is meg kell mutatnia, mit tud, így a műsor több pontján csendül fel hangja és gitárjátéka, ami egyébként nagyon jó, de hát ez azért alapelvárás lenne egy mentortól. Geszti, mint meghívott segítő nagyon osztja a tudást, mondjuk ez meg az ő sajátossága. Mikor azonban átesünk ezen az egy-két percen, máris érkeznek a versenyzők, és nem sokat cicózva már énekelnek is. Újabb kellemes meglepetés tehát, hogy nincs túlnyújtva, feszítve a dolog, egy-egy bevágás persze most is van az énekesekről, de semmi extra. Amit viszont hiányolok, az pont a versenyszámok teljes egésze, ugyanis olyan rövidre vágják össze a produkciókat, hogy abból aztán ember legyen a talpán, aki bármit megállapít. (Ez egyébként a válogatókra és a táborra is igaz volt, viszont az ottani énekléseket versenyzőnként vissza lehet nézni teljes hosszúságban az rtlklub.hu-n.)

Az első szereplő Horváth Krisztián, a kötelező szegény sorsú, Oláh Gergő klónja, bár stílusában inkább egy nem túl jól sikerült Caramel-utánzatnak mondanám. Egyszerű, mondjuk szimpatikus figura, és énekelni is tudna, ha nem lenne ennyire modoros és gyalázatosan magyartalan. Tudomásul kellene venni (persze nem csak neki!), hogy ez a stílus kizárólag angolul (meg még talán pár idegen nyelven) elviselhető, magyarul semmi értelme. Vegyük észre, hogy a magyar nyelv ELÖLhangsúlyos, míg pl. az angolban simán elmennek a közép- és hátsó hangsúlyok. Amit itt Krisztián nyújtott, az a magyar nyelv kerékbe törése volt, persze ez részben Caramel „érdeme", hiszen tőle hozta a dalt. Pedig ügyes fiú, tiszta, ösztönös, de még gyenge, félénk, és teljesen amatőr, nincs meg benne pl. Oláh Gergő született magabiztossága, ami nem biztos, hogy alkalmassá teszi erre a műsorra.

Horváth Krisztián

Horányi Júlia, az extravagáns ruhákba bújó csinos lány hangja nagyon izgalmas, némi Anastacia-beütéssel, ráadásul az angolja is remek, és ez nem baj. Egyedi, szimpatikus, érdekes, jól is énekel, bár a korábbi dalai nekem sokkal jobban tetszettek, ez most elég mesterkélt volt.

Erika Allero, a spanyol lány nekem nagyon reszketeg, és korábban is kicsit „lufi"-szerű volt, bár az utolsó válogatón nagyot énekelt. Itt sem a kinézete, sem az éneklése nem fog meg semennyire. Aranyos, kedves, de semmilyen. Itt kérdezném meg a stylistokat, hogy vajon egy kerti úton, füves terepen való végigbillegéshez mi a túrónak kell a lányokra 15 centis magas sarkút adni? Érthetetlen.

Horváth Ági, a válogatón AC/DC-vel berobbanó dögös anyuka remek volt az eddigi fordulókban. Az Adele-szám jó választás ide, a hangjához és az alkalomhoz is illene, de valahogy amit látok/hallok, az nem szívből jön. Olyan, mintha már nem hinné el, hogy képes jól teljesíteni, mintha nagyon elfáradt volna, pedig a nyilatkozatai nem ezt támasztják alá. Kár érte.

Andelic Jonathan, a sokfogú, furahajú, szemüveges zenetanár a következő. Ő a kötelező fura fiú a vallásosságával, a lelkész szülővel, az enyhe akcentusával, meg a zárkózott, bár nagyon kedves egyéniségével. Én végig nagyon szerettem, ráadásul a hangszíne is nagyon tetszik. Az a baj, hogy állandóan ilyen elcsépelt dalokkal jön, mint a Let it be, meg most a Presser-féle Valaki mondja meg. Jonathannak vannak nagy pillanatai, amik viszont a többi versenyzőnek nincsenek. Szerintem a csapatában messze a legjobb hang, még úgy is, hogy ez nem a legjobb szereplése. Nagyon visszafogott, zárkózott, és ezzel biztos lesz még baja a mentorának.

Andelic Jonathan

Az isten se mossa le Kállai-Kiss Zsófiról, hogy ő a „Danics Dóra barátnője", de akárhogy is, egyelőre ő a legjobb női hang a csapatban, és a legjobb egyéniségnek is őt tartom. Benne van erő, dinamika, érzelem, igaz, a hangszínen lehetne csiszolni, a tisztaságon javítani, de ez már inkább gyakorlás kérdése. Az adottság benne van.

Little G nem sokat teketóriázik, amikor közölnie kell a résztvevőkkel, hogy ki megy, ki marad. Hála az égnek nem kezd el sírdogálni, nem nyavalyog, egyszerűen és korrekten (valamint röviden!) elmondja a véleményét és a döntését. Egyedül az a más, hogy itt a versenyzők látják egymást az eredményhirdetés után, tehát tudják, hogy még hány hely maradt. Mivel azonban őket nem tájékoztatták a tiszta lap-lehetőségről, a végére maradt Zsófi azt gondolja, hogy ő már kieső, holott nem. Hiába, az RTL Klub nem hazudtolta meg magát, azért sikerült egy kis mesterséges feszkót becsempészni a normális izgalmakba, de egye fene, ennyi még belefért. Az eredmény a következő:

Júlia - IGEN
Erika - NEM
Ági - NEM
Jonathan - IGEN
Krisztián - TISZTA LAP
Zsófi - IGEN

Egyetértek a választásaival, igaz, Krisztián helyett talán Áginak adtam volna esélyt.

Szikora Robi, Puskás Peti és a gidák lányok

Robi most sem hazudtolja meg magát, akkora mosollyal megy ki az érkező (értsd: miniszoknyában és magas sarkúban bukdácsoló) versenyzőkhöz, mint egy nagyon rossz cukrosbácsi, de elnézzük neki, és így is szeretjük. Puskás Petit egy frakk-utánzatot viselő, pincéreset játszó pingvinnek öltöztették, Peti, mégis hogy gondoltad ezt? Áááááá! De inkább lássuk is gyorsan a versenyzőket:

Cseh Andrea volt az a bizonyos visszahívott versenyző, aki nem csak hogy kapott egy esélyt a táborra, de egész idáig jutott. Valami oka biztosan volt, hogy idáig taszigálták, mert bár ügyes lány, néha egészen idegesítően nyekergős a hangja, ráadásul a korábbi izgalmas vörös hajat mostanra konzervatív feketére cseréltették vele. A dal nem lenne rossz, de konkrétan nem tudja a szöveget, és kételkedem benne, hogy ezen a dalon kívül másra is alkalmas lenne a hangja. Nem értem, hogy került be ide.

Jakab-Péter Izabella az egyik Erdélyből érkező, akinek valószínűleg énekelnie sem kell ahhoz, hogy továbbjusson, hiszen mindig kellenek a sikeres határon túliak a kedves tájszólásukkal, a'la Rúzsa Magdi. A hang és a dal viszont remek (bár ez a nóta már a könyökömön jön ki), marha jól énekel, csak a mutogatása rettentő idegesítő, erről sürgősen le kell szoktatni. Én azonnal továbbengedném.

Jakab-Péter Izabella

A mezőny fiatalja a vagány, 15 éves Tóth Andrea (szintén külhoni magyar lány), aki eddig minden akadályt szuperül teljesített. Fiatal korát maghazudtolóan jó énekes. A Purple rain talán nem a legtipikusabb versenydal-választás, ő mégis kihozza belőle a maximumot, főleg a végén. Az egyik kedvencem ez a lány.

Bordás Anasztázia nálam szintén kakukktojás. 16 éves korához képest mondjuk kifejezetten jól énekel, de benne nincs meg az az elemi erő, az a tűz, ami pl. Tóth Andiban. A Beyoncé-nóta nem is illik a hangjához, és bizony sok helyen elcsúszik, főleg a magas részeknél.

Krizsma Gwendolin Sármen már nevében is érdekes, de alapvetően ő is megfogott valamiért. Eleve roppant csinos, gömbölydedségével, mindennel együtt (bár az üveg nélküli szemüveget nem értem, de mindegy). Nekem a lányok közül ő a legjobb hang, és ő a legfurább személyiség is. A válogatón a nagy izgulásban is magasan jobb volt, mint a mezőny háromnegyede. Attraktív, fiatal, jó kis mocskos hanggal, és az Amy Winehouse-dal kifejezetten passzol a hangjához és a stílusához is. Ejj de továbbjuttatnám!

Ilyés Dzsenifer az utolsó. Nem kertelek, nekem nem szimpatikus. Sem a válogatón, sem a táborban nem énekelt tisztán (itt a két link: válogató: http://rtl.hu/rtlklub/xfaktor/ilyes_jenifer tábor: http://rtl.hu/rtlklub/xfaktor/ilyes-jenifer ), ráadásul csak a magas, kitartott hangokkal sikert aratni elég ócska húzás. No meg hogy mindenki arról áradozik, hogy ő mennyire szép? Kedves férfiolvasók, kérdem én, tényleg ANNYIRA szép? A jelek szerint annyira, mert ahova belép, minden pasi rögtön hanyatt esik tőle, és nem érdekel senkit, hogy nem énekel olyan jól, mint ahogy dicsérik. A Celine-Dion dal sem tetszett tőle, most Sarah Connortól énekel, akit kedvelek, jó választás egy ilyen helyzetben, de az ő éneklése sokkal kevesebb, mint a külalakja. A lágy hangjai szépek, tiszták, de a magas, erős hangokkal komoly problémák vannak. Persze nyilván tovább fog jutni, mert tévé-kompatibilis, mint anno Adélka (bár tény, hogy nála azért sokkal jobban énekel). Ami vele kapcsolatban még furcsa számomra, hogy bevallottan évek óta kifejezetten erre gyúrt, nagyon sokat melózott azon, hogy sikeresen szerepeljen. Ezzel alapvetően nincs baj, sőt, tiszteletet érdemel az elszántság és a kitartás, másfelől viszont érzelemmentessé, hideggé, gépiessé teszi az egész előadást. Ekkora ívű dalokat nem lehet „melóból" nyomni, itt bizony keményen bele kellett volna adni a szívet-lelket. Ehhez képest kaptunk egy szépnek mondott éneklő babát. Hmm.


Szikora is nagyon hamar lezavarja a három továbbjutót, a maradék négy lánynak pedig egyszerre mondja meg a tutit.

Eredmények:

Cseh Andi: NEM
Izabella: IGEN
Tóth Andi: IGEN
Anasztázia: NEM
Gwendolin: TISZTA LAP
Dzsenifer: IGEN

Nos, ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy Dzsenifert kellett volna maximum a tiszta lap-helyre betolni, és igenis Gwendolin érdemelte volna meg a biztos továbbjutást.

Holnap következik a mentorház második részének kivesézése, aztán nemsokára elérkezünk az élő adásokhoz. Vegyes érzelmekkel bár, de kíváncsian várjuk.

Új hozzászólás