Korral járó gerincproblémáktól szenvedtek az egyiptomi fáraók

2014.10.24. - 15:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: MTI/EPA

Korral járó gerincproblémáktól szenvedtek az egyiptomi fáraók

A kutatók ezúttal a kétdimenziós röntgen helyett CT-felvételeket készítettek, így tudták megcáfolni a korábban felállított, Bechterew-kórra utaló diagnózist.

Korral járó gerincproblémáktól szenvedtek az egyiptomi fáraók - állítják a Kairói Egyetem kutatói, akik újbirodalmi - a XVIII., XIX., valamint XX. dinasztia korából származó - tizenhárom múmiát vetettek alá CT-vizsgálatnak; eredményeiket az Arthritis & Rheumatology című folyóirat legújabb számában megjelent tanulmányban ismertetik.

A XVIII., XIX. és XX. dinasztia korabeli múmiák igen jó állapotban maradtak fenn, és a korábban elvégzett röntgenvizsgálatok három uralkodónál - II. Amenhotepnél, II. Ramszesznél, valamint Merenptahnál, II. Ramszesz 13. fiánál fedeztek fel Bechterew-kórra (spondylitis ankylopoetica), a gerincoszlop ízületeinek és kötőszöveteinek  krónikus, gyulladásos megbetegedésére utaló elváltozásokat. A fiatalkorban kezdődő, fájdalmas betegség jellemzője az ízületek és szalagok elmeszesedése, a "botmerev" gerinc kialakulása. Az esetek harmadában  a kórfolyamat kiterjed  a térd-, a csípő- és a  bordaízületekre is, utóbbi esetben a pácienseknél légzési nehézség alakul ki - olvasható a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Tutanhamon XVIII. dinasztiabeli fáraó aranyszarkofágja a Királyok Völgyében, Luxor közelében 2007. november 4-én. A Kr. e. 1300-as években élt, 9 éves korában trónra lépett fáraó 3300 éves múmiáját ezen a napon, először a sajtó képviselői előtt, kiemelik a szarkofágból és egy különleges, klimatizált üvegszekrénybe helyezik, hogy állagát megóvják a fenyegető nedvességtől, amely a sírkamra napi több mint ötezer látogatójától ered. A brit Howard Carter régész és segítői 1922. november 4-én tárták fel Tutanhamon sírját, amely az egyetlen épségben megmaradt fáraósír. (MTI/EPA/Mike Nelson) Tutanhamon XVIII. dinasztiabeli fáraó arany szarkofágja a Királyok Völgyében, Luxor közelében 2007. november 4-én. (MTI/EPA/Mike Nelson)

A diagnózist azonban csupán 2D-s röntgenfelvételek alapján állították fel - hangoztatta Szahar Szaleem, a Kairói Egyetem orvosi karának kutatója és Záhi Havvász, a Legfelsőbb Régészeti Tanács volt vezetője, akik komputeres rétegvizsgálatnak, CT-nek vetették alá a Kr. e. 1492 és 1153 között élt egyiptomi uralkodók és udvaroncaik 13 múmiáját.

A XVIII. dinasztia uralkodói közül a vizsgálandók körébe bekerült II. Thotmesz, III. Thotmesz, továbbá III. Amenhotep és Tutanhamon, nemkülönben III. Amenhotep főfelesége Tije. Ugyancsak megvizsgálták egy korabeli udvaronc, Juja és felesége, Thuje földi maradványait, valamint egy ismeretlen, 30 év körüli személy múmiáját, amely I. Thotmesz fáraó sírkamrájában nyugodott. A XIX. és a XX. dinasztia időszakából a kutatók CT-nek vetették alá I. Széthi, II. (Nagy) Ramszesz és fia, Merenptah, valamint III. Ramszesz múmiáit.

"Egyetlen esetben sem fedeztük fel a Bechterew-kórra jellemző tüneteket, beleértve II. Ramszeszt és Merenptahot, akiknek múmiáját korábban megröntgenezték" - mutatnak rá a szerzők. A kutatók mindeközben egy másik krónikus mozgásszervi betegség, az úgynevezett diffúz idiopátiás szkeletális hiperosztózis (DISH) radiológiai tüneteit fedezték fel. Az ismeretlen eredetű betegség lényege a fokozott csontosodási hajlam az íntapadási helyeken, a kórfolyamat a csigolyákon jelentkező csontkinövésekkel jár, gyakori az ízületek, ízületi szalagok csontosodása és aszeptikus (steril) gyulladása is.

Tije királynőnek, Tutanhamon XVIII. dinasztiabeli fáraó nagyanyjának a luxori Királyok Völgyében megtalált, 3300 éves múmiája a kairói Egyiptomi Múzeumban 2010. február 17-én. Személyazonosságát a királynő múmiájának - továbbá fia, IV. Amenhotep (Ehnaton) fáraó múmiájáét, valamint az unoka, Tutanhamon múmiájáét - az elvégzett eddigi legalaposabb DNS-vizsgálat nyomán sikerült megerősíteni 2010. február 17-én. (MTI/EPA/Shawn Baldwin)
Tije királynőnek, Tutanhamon XVIII. dinasztiabeli fáraó nagyanyjának a luxori Királyok Völgyében megtalált, 3300 éves múmiája a kairói Egyiptomi Múzeumban 2010. február 17-én. Személyazonosságát a királynő múmiájának - továbbá fia, IV. Amenhotep (Ehnaton) fáraó múmiájáét, valamint az unoka, Tutanhamon múmiájáét - az elvégzett eddigi legalaposabb DNS-vizsgálat nyomán sikerült megerősíteni 2010. február 17-én. (MTI/EPA/Shawn Baldwin)

Mint ahogy a kutatók rámutattak, míg a Bechterew-kór fiatalkorban kezdődő, nagy fájdalmakkal járó betegség, a DISH időskori, sokszor csaknem tünetmentes folyamat, a pácienseknél nem túl jelentős hátfájás és ízületi merevség lép fel. A legújabb vizsgálati eredmények egybecsengenek a történelmi feljegyzésekkel is, hiszen a DISH-ben szenvedő fáraók szép kort éltek meg, különösen II. Ramszesz, aki közel a 90-hez távozott az élők sorából.

"Még időskorukban is aktív életmódot folytattak, sőt háborúba vezették seregeiket. Ilyesmire aligha képesek a Bechterew-kórban szenvedő betegek" - hangoztatta Szaher Szaleem.

A kutatás rávilágított arra is, hogy a DISH tünetei keveset változtak az elmúlt néhány ezer év alatt, és aligha alakulnak át a jövőben. A vizsgálat másik tanulsága, hogy bár a betegség esetében nem mutatták ki az egyenes öröklődést, mégis megfigyelhető a családi halmozódás.

Új hozzászólás