Meghalt Elvis leghíresebb fotósa (fotósorozattal)

2014.10.25. - 00:30 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: vanityfair.com

Meghalt Elvis leghíresebb fotósa (fotósorozattal)

Meghalt Elvis Presley leghíresebb fotósa, Alfred Wertheimer. A fotós világszerte ismert képeken dokumentálta a zenész legendává válását.

Wertheimer 85 évesen halt meg New Yorkban. A fotós 26 éves volt, amikor elkezdte fotózni az akkor még teljesen ismeretlen 21 éves Elvis Presleyt. 1956-ban Wertheimer együtt utazott vonaton Memphisbe New Yorkból Elvisszel, ekkor készítette híres fekete-fehér sorozatát az énekesről.

Elvis a vonaton, hazafele Memphisbe. Fotó: vanityfair.com

A portréképeket Elvis legendává válása után többek között kiállították a Smithsonian Intézetben és a Grammy Múzeumban is. "Nem volt más fotós, akit Elvis ilyen közel engedett volna magához" - nyilatkozta Priscilla Presley, az énekes volt felesége.

Alfred Wertheimer, a fotós - Fotó: vanityfair.com

Wertheimer leghíresebb képei között tartják számon a Csók című felvételt, amelyen Elvis egy lányrajongójával látható a színpad mögött. Wertheimer fotói megörökítették az énekest a Don't be Cruel és a Hound Dog albumok felvételei közben, de olyan személyes pillanatokat is rögzítettek, mint amikor Elvis rajongói leveleket olvasott, kibámult a vonat ablakán, üres stúdióban zongorázott, egymagában evett vagy New York kihalt utcáin sétált egyedül.

Elvis élő show-ja a new yorki CBS stúdióban - Fotó: vanityfair.com

Chris Murray, annak a galériának a tulajdonosa szerint, ahol Wertheimer képei jelenleg ki vannak állítva, a fotós felvételei a legfontosabb dokumentumai Elvis életének a kiadott albumok mellett. Murray idézte Wertheimert is, aki magát toll helyett fényképezőgéppel dolgozó riporterként írta le.

Elvis középiskolai barátnőjével, Barbara Hearn-nel - Fotó: vanityfair.com

Tavaly Wertheimer egy munkáit bemutató könyv dedikálásán elmesélte, hogy azért fekete-fehér képeket készített Elvisről, mert akkori kiadója nem volt biztos benne hogy az énekes valóban be fog futni, ezért nem akart fizetni a jóval drágább előállítási költségeket jelentő színes képekért.

Elvis édesanyjával, Gladys-sel - Fotó: vanityfair.com

Wertheimer Németországban született 1930-ban, ahonnan családja hatéves korában menekült Hitler elől az Egyesült Államokba. Wertheimer első fényképezőgépét testvérétől kapta. A háború alatt a hadsereg lapjának fotósa lett, majd leszerelése után az RCA kiadónak kezdett fiatal énekeseket fotózni.

Elvis egy ismeretlen rajongójával - Fotó: vanityfair.com

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: MTI, vanityfair.com (fotók)

Új hozzászólás