Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből - Kiállítás az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban

2014.10.30. - 11:15 | vaskarika.hu

Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből - Kiállítás az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban

Helyszín: Iseum Savariense

Dátum: 2014.10.30.

A Holokauszt Emlékév 2014 alkalmából nyílik kiállítás október 30-án, 17 órakor Szemtől szemben - Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből címmel az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházbában.

A megnyitón részt vesz és beszédet is mond prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem rektora.

A kiállítás nem csupán a Szombathelyről elhurcolt zsidóság pusztulásáról beszél, hanem korabeli portrék és életképek segítségével bemutatni törekszik sorsuk boldog és eredményes időszakát, amikor származásuk még nem volt gátja életüknek. A zsidó családok fényképalbumainak elveszett vagy megsemmisült képei közül jó néhányat megőrzött a Knebel fotográfusdinasztia üvegnegatívokból álló archívuma. Ennek köszönhető, hogy a Savaria Múzeum gyűjteménye több mint félezer,  zsidósággal kapcsolatos fényképet őriz, amelyek teljes egészében most először lesznek láthatók.  A fényképeken az egykor virágzó szombathelyi közösség tizedét, több mint 320 zsidó polgárt sikerült azonosítani...

Talán itt az ideje, hogy szembenézzünk a feledésbe merült emberek sokaságának tekintetével.


(A kiállítás meghívóján szereplő fényképen Dr. Berger László orvos és Günsberger Olga kozmetikus látható huszonévesen. Berger László néhány évvel később Buchenwaldban halt meg szívgyengeségben és vérhasban, Günsberger Olgát 1944-ben deportálták, további sorsáról nem tudni.)

Új hozzászólás