A hobbit - Az öt sereg csatája világpremierje

2014.10.31. - 17:20 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: filmtrailer.hu

A hobbit - Az öt sereg csatája világpremierje

A hobbit-trilógia befejező része, Az öt sereg csatája című epizód világpremierjét december elsején tartják Londonban. A hírt a film főszereplői videoüzenetben jelentették be csütörtökön a Facebook közösségi oldalon. A trilógia záró darabja december 18-án debütál a magyar mozikban.

"Végére értünk utazásunknak Középföldén" - mondta A hobbit-sorozat befejező epizódja főszereplőinek gyűrűjében Ian McKellen, aki Gandalfot, a varázslót alakítja. Az üzenetben bemutatott filmkockák a hobbitok, varázslók, tündérek és orkok utolsó kalandjaiba és harcaiba engednek betekintést.

A trilógia záró darabja december 18-án debütál a magyar mozikban.

<object width="640" height="360"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/457xdMO4EYs?version=3&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/457xdMO4EYs?version=3&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" width="640" height="360" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Peter Jackson új-zélandi filmrendező az elmúlt 14 évben filmesítette meg J.R.R. Tolkien brit író fantázia világát. A Gyűrűk Ura-sorozat értékesítési szempontból minden idők legsikeresebb filmtrilógiája: a 2001 és 2003 között bemutatott, 281 millió dollárból készült trilógia több mint 2,9 milliárd dolláros bevételt szerzett, és összesen 17 Oscar-díjat kapott. A hobbit-trilógia első két epizódja 2012-ben (A hobbit - Váratlan utazás) és 2013-ban (A hobbit - Smaug pusztasága) került a mozikba, és a becslések szerint 1,98 milliárd dolláros jegybevételt értek el világszerte.

A Gyűrűk Ura előtörténetét elmesélő három film költségvetése csaknem háromnegyed milliárd dollárra rúg - derült ki a film forgatásának helyszínén, Új-Zélandon októberben benyújtott pénzügyi dokumentumokból. Bár az összeg rekordnak tekinthető produkciós költségek terén, filmenként kalkulálva az egyes epizódok egyelőre nem nevezhetők minden idők legdrágább munkáinak.



A kiadások részint a forgatás, részint a hosszú évek alatt készült digitális effektusok költségeit tartalmazzák, ám az utolsó nyolc hónap produkciós kiadásai még nem szerepelnek benne. A dokumentumokból nem derül ki, hogy a trilógia decemberben mozikba kerülő utolsó részének globális marketing- és forgalmazási költségeit belekalkulálták-e a nyilvánosságra került összegbe.

http://www.boxofficemojo.com/franchises/chart/?view=main&id=lordoftherings.htm&sort=maxtheaters&order=DESC&p=.htm

Film adatlap

Eredeti cím: The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Magyar cím és korhatár: A Hobbit: Az öt sereg csatája (12)
Magyar bemutató: 2014. december 18.
DVD és Blu-ray megjelenés (HUN):
Műfaj: Kaland, Fantasy
Rendező: Peter Jackson
Forgatókönyvíró: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro, J.R.R. Tolkien (regény)
Szereplők: Martin Freeman, Ian McKellen, Luke Evans, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Evangeline Lilly, Lee Pace, Benedict Cumberbatch, Richard Armitage
Filmstúdió: New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer
Magyar forgalmazó: Forum Hungary

Új hozzászólás