Check it out, Jacked! - mimik teraszbuli (fotóriport)

Képgaléria megtekintése2009.05.25. - 12:30 | Büki László 'Harlequin'

Check it out, Jacked! - mimik teraszbuli (fotóriport)

Kipróbáltuk: a mimik caféban jó a kávé, s mellette kimondottan élvezhető a lendületes pop-punk, a szertelen indie és a stílusteremtő postgrunge. S ha mellé ingyenes a buli, akkor még a válság is feledhető: előbújik az alvó város fiatalsága, hogy pörögjön egy jót a Petőfi-szobor tövében. A mimik café teraszbulijából a Soulwave, a Lunchbox és a Jacked vonta ki a koffeint.

Mivel mindhárom csapatról bőségesen írtunk már, és koncert-beharangozó írásunkban közzé is tettük mindazt, amit tudni kell róluk, így csak az optikát állítottuk élesre, a fület pedig standby-ba. Megkerülni persze nem tudtuk - pláne nem is akartuk -, hogy ne füleljünk bele a produkciókba, ezért aztán nem is lepett meg minket, hogy a bandák mindannyian a legütősebb koncertjüket nyomták a szombathelyi közönség előtt. Gimisek tolták a placcon a pogót, mi pedig okosba' összefoglaljuk, mire indult be a piroskarikán aluli korosztály.

Soulwawe (post-grunge, Szombathely)

A Soulwave 2007. januárjában alakult. Az újfajta hangzásvilág eredményeképp jött létre Magyarország első post-grunge zenekara.

Ezt írtuk róluk:

Érdekes ez a stílusgyakorlat, nekünk őket hallgatva a Soundgarden és a Nirvana, az un. Seattle Sound stílus ugrott be, nyilván a csapat is bőven kortyolt ezekből a zenékből, mielőtt gitárhúr pendítésbe kezdett. A mai bandák, akik továbbgondolták ezt az irányzatot (Foo Fighters, Soul Coughing, Blink 182) már megtisztították a zúzósabb, sötétebb szövegkörnyezettől a hangzást, és rádióbarát arcúra "sminkelték" a grunge mozgalmi jellegét. Ez a "smink" a Soulwave zenéjén is megmutatkozott, megfogalmazásuk szerint a "nu-metal, az alternatív és a rock stílusjegyeit ötvöző zenekar hátat fordítva a mai divathullámoknak, megpróbál rávilágítani a mindennapos problémákra. Néhol a melodikus, néhol az agresszív hangzás jellemző, ami változatossá teszi a zenét, és akkor töri meg a csendet amikor szükség van rá". Profi ideológia, ugyanilyen megszólalás és szuggesztív gitáros-énekes Fodor Máté személyében.

Lunchbox (magyar pop-punk, Szombathely)

A zenekar 2008. áprilisában jött létre, néhány fellépésen van túl. A zenekar tagjainak korábbi együttesei: GitárPuncs, White Shirt. A Lunchbox eddig Vas megyén belül koncertezett.

Ezt írtuk róluk:

Hallottuk már őket Alvinék előtt, így adódott is a zenei párhuzam. A korosztály érzésvilágát kifejező, "szolidan lázadó" négyesfogat már a SIC-beli koncerten is egyben volt, és itt is meggyőzte a műfaj kedvelőit, de ami legfontosabb: a zsűrit is! A stílusból adódóan - amennyire lehetett - bemozogták a rendelkezésre álló kicsi, de annál hangulatosabb placcot. Különösebb megfejtést nem igényel ez a zene, ahogy a banda egyik tagja nyilatkozta a neten "a punk a legegyszerűbb zene, de épp az a lényege, hogy az egyszerűből jót hozzál ki".

Jacked (indie, Székesfehérvár)

A Jacked együttest 2004 táján kitaláló székesfehérvári tizenévesek 2005-ben kezdtek komolyabban zenélni, koncertezni, 2006-ban rakták össze első demójukat (Gloria EP) és adták első budapesti koncertjüket, amit 2007 elején követett a második hanganyag (Come What May EP), valamint egyre hangosabb sikerű fellépések és egy nagykiadós lemezszerződés, aminek gyümölcse 2008-ban materializálódott.

Ezt írtuk róluk:

Az eleddig egy lemezes Jacked mindig jól van összerakva a színpadon, még akkor is, ha szét van esve. Ficsúrok igen, épp csak kezükben az érettségi, de jelen esetben hiba volna emiatt élből elutasítani, de legalábbis sztereotipizálni. Zenéjükben megtalálhatók a tökéletesen elsajátított „indie-s" manírok, feszes tempók, jól megjegyezhető dallamok, némi punk attitűd, kevés nu-metálos üvöltés, de igazából színtiszta indie rock, ahogy azt manapság nevezni szokás.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás