A Szent Márton Ünnep 2014 részletes programja (nov. 3. - dec. 8.)

2014.11.04. - 19:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: Nagy Zoltán

A Szent Márton Ünnep 2014 részletes programja (nov. 3. - dec. 8.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2014.11.03 - 12.09.

Öt héten keresztül 23 különböző programmal, kiállításokkal, koncertekkel, színházi és bábszínházi produkcióval, Márton napi országos nagyvásárral, előadásokkal és konferenciával emlékeznek Szent Mártonra Szombathelyen - jelentették be programismertető sajtótájékoztatójukon a szervezők kedden a vasi megyeszékhelyen.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere emlékeztetett: Európa legismertebb védőszentje 316-ban Savariában, mai nevén Szombathelyen született, a város pedig már most megkezdte a felkészülést születése 1700. évfordulójának méltó megünneplésére. Szavai szerint Szent Márton kultuszának, szellemiségének ápolása a kétezer éve folyamatosan lakott városban évszázadokra nyúlik vissza, 791-ben már Nagy Károly is Szent Márton tisztelete miatt járt a városban, 1777-ben Mária Terézia megalapította a Szombathelyi Egyházmegyét, amelyet annak első püspöke, Szily János Szent Márton oltalmába ajánlott. Puskás Tivadar hozzáfűzte: az első világháború előtt, 1913-ban hozták Szombathelyre Szent Márton ereklyéjét jelenlegi formájában, és 1994 óta ünneplik minden év novemberében Márton nap környékén a város híres szülöttjét.

Szommer Ildikó, a programsorozat főszervezője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy Szombathelyen a Gyermekek Házában már meg is kezdődtek az óvodások és általános iskolások számára szervezett Márton-napi kézműves foglalkozások, november 5-én Szent Márton vándorútján címmel szerveznek számukra helytörténeti felfedező játékot.

November 7-én Szombathely főterén nyílik szabadtéri kiállítás Az irgalmasság katonája címmel, pénteken és szombaton ugyancsak a főtéren kezdődik a Márton-napi kirakó játék, amely a szent alakjához kötődő néphagyományokat eleveníti fel.

November 8-án és 9-én tartják a Vasi Skanzenben a Szent Márton napi országos nagyvásárt.

November 9-én vasárnap 9 órától a Szent Márton templomban Veres András megyéspüspök celebrál szentmisét, amely után körmenet indul az ereklyével.

Ugyanezen a napon a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban a Szombathelyen élő horvát és német nemzetiségek tagjai emlékeznek Szent Mártonra, november 10-én pedig a 30Y jelzésű kultúrbusz azt mutatja be, hogy a helyi fotósok hogyan látják a város Szent Márton emlékeit.



November 11-én,
Márton napján a Savaria Múzeumban nyílik kiállítás, és ezt követően tudományos konferencia veszi kezdetét, este pedig a Szent Márton templomban Vadász Attila orgonakoncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

A programok sora egészen november végéig folytatódik, sőt december első hetére is átnyúlik. A kínálatban találhatunk régészeti előadást, városnéző sétát, bábszínházat, amely Szent Márton köpenyének híres legendájával ismerteti meg a kicsiket, de sor kerül a Szent Mártonról elnevezett kórusok találkozójára is.

December 8-án és 9-én a szombathelyi Weöres Sándor Színház szervez egy interaktív színházi sorozatot a középiskolások számára.

Részletes program:

November 3-14.
Márton napi vásárfia készítése
Helyszín: AGORA - Gyermekek Háza

Kézműves foglalkozások óvodás és iskolás csoportok számára - előzetes jelentkezés alapján.
Választható foglalkozások: Márton kifli, libaformájú süti, üveglámpás készítése.
Részvételi díj: 250 Ft

November 5.
„Szent Márton vándorútján" - helytörténeti, felfedező játék
Helyszín: Szent Márton Látogatóközpont
Rendező: AGORA - Gyermekek Háza

Szent Márton emlékekhez kötődő izgalmas felfedező, feladatmegoldó, kutató játék Szombathely belvárosában, a Savaria Múzeum és a Szent Márton Látogatóközpont érintésével.
A játékban 5-6. osztályos, 5 főből álló általános iskolás csapatok vehetnek részt, előzetes jelentkezés alapján.
A versenyfeladatok a Szent Márton kiállítás anyagára, Savaria a rómaiak városa című előadásra és az eddig szerzett történelmi, helytörténeti ismeretekre építenek.

A program a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatásával jött létre.

November 7.
Szabadtéri kiállítás
Helyszín: Fő tér

Szombathely Fő terének keleti részén kerül kialakításra az a szabadtéri installáció, amelyen első alkalommal európai Szent Márton ábrázolásokkal ismerkedhet meg a sétáló közönség. Azokból a művészeti alkotásokból mutatunk be néhányat, amelyek a különböző korokban katonaként ábrázolják Savaria híres szülöttét.

november 7-8.
Márton napi kirakó - szabadtéri játszóprogram
Helyszín: Fő tér - Rendezvénytér
Időpont: péntek 14.00-17.00 óra, szombat 10.00-13.00 óra

Szent Márton napjához kötődő, néphagyományokat megismertető játszóprogram óvodás és iskolás gyermekcsoportoknak, családoknak.
Pontgyűjtő játékos verseny 8-10 játékhelyszínnel, ahol ügyességi és gondolkodtató feladatokon keresztül a résztvevők megismerkedhetnek a Szent Márton napi népi jóslásokkal, szokásokkal és hiedelmekkel. Kapcsolódó programok: kézműves foglalkoztatók és szabadtéri előadások.


november 7-8.
Szent Márton legendáriuma című színjáték és dramatikus játék bemutatók
Helyszín: Fő tér - Rendezvénytér
Időpont: péntek 14.00-17.00 óra, szombat 10.00-13.00 óra

A Márton napi kirakó program keretében általános iskolai színjátszó csoportok, előadó-művészeti és művelődési közösségek előadásai, melyek Szent Márton életét, a róla szóló legendákat és a nevéhez fűződő néphagyományokat mutatják be színjáték, dramatikus játék vagy szerkesztett játék (mozgásszínház, pódiumjáték, irodalmi színpad stb.) formájában.

A program a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatásával jött létre.

November 7.
Szent Márton vesperás
Helyszín: Székesegyház
Időpont: 17.00 óra

Lampionos felvonulás és ünnepi megemlékezés
Helyszín: Székesegyház - Szent Márton templom útvonal
A vesperást követően indul el a lampionos felvonulás a Szent Márton templomhoz, ahol a „Szent Márton megkereszteli édesanyját" szobornál koszorúzásra és ünnepi megemlékezésre kerül sor.

Imádságos virrasztás az Ifjúsági világtalálkozó keresztje és ikonja előtt
Helyszín: Martineum Felnőttképző Akadémia
Időpont: 20.00-22.00

November 8.
Ünnepi püspöki szentmise
Helyszín: Székesegyház
Időpont: 10.00 óra
A szentmise főcelebránsa és szónoka: Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök

Szent Márton napi díjátadó gálaműsor
Helyszín: Bartók Terem
Időpont: 18.00 óra

Ünnepi gálaműsor keretében kerül sor szakmai és életmű díjak átadására mindazon személyek számára, akik tevékenységükkel hosszú időn keresztül segítették a várost, munkájukkal sokat tettek Szombathelyért.
Közreműködnek: Illényi Katica, Csuja Imre, Hotzi Panni, Esterházy Quintett, Pro Musica Vonósnégyes

November 8-9.
Szent Márton napi országos nagyvásár
Helyszín: Vasi Skanzen
Időpont: 09.00-17.00 óráig

Kézműves bemutató és vásár 9-17 óráig - vásárosok az ország minden tájáról a legváltozatosabb portékákkal 2 napon át.
Színpadi programok kicsiknek és nagyoknak.
A jó hangulatról a Pannon Cigányzenekar, a Dej'szen együttes és kistérségi zenekarok gondoskodnak.
A színpadon egymást váltják a néptáncbemutatók: az óvodás és iskolás csoportok mellett fellép az Ungaresca és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes a Boglya közreműködésével.
A Mesebolt Bábszínház Vásári komédiával és Vitéz Lászlóval érkezik, de a gyerekeket kézműves foglalkozások is várják.
Bárki elkészítheti a töklámpását, kipróbálhatja a "lúdnyak-szakítást" és részt vehet a lampionos felvonuláson.
A rétes mellett frissen sült libapecsenyét és újbort is kóstolhatnak a látogatók.
Belépőjegy: diák és nyugdíjas 400 Ft, felnőtt 900 Ft, 6 év alatt ingyenes

Szent Márton napi országos nagyvásár részletes programja (nov. 8-9.)

2014.10.30. - 14:00 | vaskarika.hu

Szent Márton napi országos nagyvásár részletes programja (nov. 8-9.)

Helyszín: Vasi Skanzen, Szombathely

Dátum: 2014.11.08 - 09.

Az országos hírű Szent Márton napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok a Vasi Múzeumfaluba. A nagyszínpadon zajló programok között lesz gyermekelőadás, néptánc, népzene és más, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató.

November 9.
Ünnepi püspöki szentmise

Helyszín: Szent Márton templom
Időpont: 09.00 óra

A szentmise főcelebránsa: Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök
Ezt követően körmenet veszi kezdetét Szent Márton ereklyéjével.

Szent Márton tisztelete a nemzetiségek körében
Helyszín: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ
Időpont: 17.00 óra

A Magyarországon élő nemzetiségek közül 4 különösen aktívan vesz részt a város kulturális életében. Ezen az estén ők és vendégeik mutatják be az általuk ismert Szent Márton dalokat, illetve olyan zenei és irodalmi alkotásokat, amelyeket a szent cselekedetei ihlettek.
Fellépők: Đurđice Horvát Vegyeskar és a horvát klub tamburazenekara, Napsugár Óvoda német csoportja, Mesevár Óvoda horvát csoportja, Vaskeresztesi Hagyományőrző Egyesület, Szombathelyi Nefelejcsek Szlovén Népdalkör, Dobronaki Turista Egylet Mártonozó Csoportja, Dobronaki Nótázók, Zenebarátok Szombathelyi Kórusegyesületének Szent Márton Kórusa

November 10.
Szent Márton hagyományok - ahogy a szombathelyi fotósok látják
Helyszín: Fő tér, Szentháromság szobor - 30Y „Kultúrbusz"
Időpont: 15.00 óra

A kiállítás 2014. november 30-ig látható a 30Y „Kultúrbuszon"


November 11.
Szent Márton, a katona
„... de apja megmaradt a rosszban"
Helyszín: Savaria Múzeum

Márton egész életében katona volt: előbb a császár katonája, utóbb pedig Krisztus katonája. Minden idejét a szolgálat töltötte ki. Élete delelőjén felkereste szülővárosát, hogy idős szüleit az igaz hitre vezesse. Anyja hajlott a jó szóra, ám apja hajthatatlan maradt. Ennek okát pedig Márton a saját szemeivel láthatta. Savaria városképe eddigre teljesen átalakult. Az egykori istenek templomain és szobrain kívül számos középületet és olyan emlékművet is elbontottak, amit hadi győzelmeik emlékére katonák emeltek. Látszólag semmi sem számított már, ami hajdan Rómát a világ urává tette! Ezért nem tért meg Márton apja, a veterán katona.
Milyen katonai vonatkozású emlékek tűntek el, és melyekkel találkozhatott még ittlétekor Márton? Erről mesél a kiállítás.
Kiállításnyitó: november 11. 17.00 óra
Látogatható: 2014. november 12 - 2015. február 28.

A kiállítást a témához kapcsolódó tudományos konferencia vezeti fel
Helyszín: Savaria Múzeum
Időpont: 14.00 - 16.30 óra

Szent Márton orgona bérlet - Vadász Attila koncertje
Helyszín: Szent Márton templom
Időpont: 19.30 óra
(Az egyes koncertek külön jeggyel is látogathatók!)

Műsor:
Johann Jakob Froberger (1616-1667) : Toccata II
Johann J Froberger: Canzona II
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1849): Andante mit Variationen
Michelangelo Rossi (1601-1656): Toccata VII
Johannes Brahms (1833-1987): Praeludium und Fuge g-moll
Pietro Domenico Paradisi (1707-1791): B-dúr orgonaverseny
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Toccata, Adagio und Fuge C-dur, BWV 564

November 12.
Szent Márton öröksége nyomában
Helyszín: Szombathely belvárosa
Időpont: 16.00 óra

Orbán Róbert vezetésével az érdeklődők a következő útvonalon keresztül ismerhetik meg Szent Márton örökségének belvárosi kincseit: Szent Quirinus emlékhely (Perint híd), Székesegyház és az egykori Szeminárium épülete.
Találkozási és indulási pont: az egykori várostorony helyén, a Szentháromság szobor mellett

November 14.
Cella memoriae Szent Márton szülőhelyén
Helyszín: Szent Márton Látogatóközpont és Szent Márton templom
Időpont: 16.00 óra

Dr. Kiss Gábor régész tart előadást és vezetést a Kárpát-medence legrégebbi templomában és a hozzá kapcsolódó cella memoriae-ban.

November 14-től folyamatosan
Szent Márton köpenye
A Mesebolt Bábszínház interaktív előadása alsó tagozatos tanulók számára
Helyszín: általános iskolák

Tisztes, nemes gyülekezet!
Nyissunk fület, tárjunk szemet!
Mindenkinek, kiket illet,
Légyen tisztesség, becsület!
A mi könyvünk oly jeles,
Hogy a kendtek figyelmére
Már ezért is érdemes!

Ha kinyitjuk, benne látják
Szent Márton 'istóriáját;
Hogy vándorolt hét határon
Ezen az ánti-világon,
Pokolig hogyan futott.
Szombathelytől Galliáig,
S Mennyországba hogy jutott.

Aki mindezt végignézi
Azt örökre megigézi!
Aki mindezt előadja,
Meseboltnak társulatja.
Belépőjegy, információ, időpont egyeztetés: Mesebolt Bábszínház

November 15.
Szent Márton kórusok találkozója
Helyszín: Szent Márton templom
Időpont: 15.30 óra

A Zenebarátok Szombathelyi Kórusegyesületének Szent Márton Kórusa olyan együtteseknek szervezett közös hangversenyt, amely kórusok rövidebb-hosszabb ideje viselik Szent Márton nevét. A rendezvény fővédnökségét dr. Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke vállalta.
Közreműködők: Tatai Szent Márton Kamarakórus (Karvezető: Varga Istvánné), Szent Márton Kamarakórus Budapest (Karnagy: dr. Áment Lukács bencés atya, a pannonhalmi bazilika regens chorija), Zenebarátok Szent Márton Kórusa Szombathely (Megbízott karvezető: Király Katalin), a szlovéniai Hajdinai Plébánia Szent Márton Egyházi Énekkara

November 16.
Szent Márton családi nap
Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház
Időpont: 10.00-13.00 óra

Játszóház, családi játék és szórakozás - a Szent Márton Ünnep záró rendezvénye.
A programok és foglalkoztatók sok-sok lehetőséget kínálnak a szülők és gyerekek közös játékára.
Együtt vehetnek részt a tánctanulásban, a körjátékokban, a Márton napi vásárfia készítésében, a gyermekszínházi előadáson és a Márton napi népszokások felelevenítésében.

Részletes program:
Aula: 10.00-13.00 óra
Körjátékok, táncok a Boglya zenekarral
Márton napi ügyeskedő - Szent Márton napi népszokásokhoz kötődő játszóház
Márton napi vásárfia készítése
„Libasimogató"
Nagyterem: 11.00 óra
Róka Szabolcs: Szent Márton játék - bábos, interaktív előadás
Kamaraterem: 10.00 óra és 12.00 óra
Filmvetítés: Lúdas Matyi - színes magyar rajzfilm

November 25.
Szent Márton Akadémia
Kik és miért korbácsolták ki Mártont Savariából?
Előadó: Dr Németh Norbert főiskolai tanár, egyetemi lelkész
Helyszín: Martineum Felnőttképző Akadémia (Szombathely, Karmelita u. 1.)
Időpont: 18.00 óra

A Szent Márton Programiroda, a Martineum Felnőttképző Akadémia és a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület új előadássorozatot indított útjára, amelynek célja, hogy feltárja Szent Márton korát, vallási, politikai és társadalmi környezetét.

Az ünnephez kapcsolódó, később megrendezésre kerülő programok

December 8-9.
A kút - interaktív színházi sorozat
Helyszín: Weöres Sándor Színház
Időpont: 08.00 és 14.00 óra

A kút az élethez nélkülözhetetlen tiszta víz nyerőhelye. Sokan tartják számon a múlt rejtelmeinek őrzőjeként. Olykor valódi veszélyforrást is jelent. Van, hogy mindezt egyszerre szimbolizálja, s a kezdet, az éltető erő, az emlékezés és a vég összesűrűsödik benne. A néhai római legios, Szent Márton születését és életét számtalan bizonytalanság övezi. Az utókor azonban kitartóan ragaszkodik ahhoz a legendához, amelynek középpontjában egy kút áll Savaria szívében. A történet szerint e kút vízével keresztelte meg az egykori katona saját édesanyját, egy új, hittel telt élethez segítve őt.
A Szent Márton Programiroda és a Weöres Sándor Színház interaktív színházi sorozattal kívánja közelebb hozni a középiskolás korosztály számára Szent Márton példázatát. Az első rész az édesanya megkeresztelésének történetét eleveníti fel.
Az előadás első sorban a középiskolás korosztály számára készült, amelyre iskolai csoportok jelentkezését várjuk. Érdeklődni a Weöres Sándor Színház jegyirodájában.

Rendező: Jordán Tamás
Szövegkönyv: Barták Balázs
Szakértő: Katona Attila
Belépőjegy, információ, időpont egyeztetés: Weöres Sándor Színház


Oktatási intézmények programjai

November 6.
Jelenetek Szent Márton életéből
A Brenner János Általános Iskola diákjainak előadása
Helyszín: Székesegyház
Időpont: 10.00 és 16.00 óra

November 11.
Szent Márton nap a Premontrei Rendi Gimnáziumban
Helyszín: Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium

November 17.
Játékos akadályverseny Szent Mártonról
Helyszín: Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Simon István Utcai Általános Iskolája
Időpont: 13.30 óra

2014-et a tanítás évének szentelte a város annak érdekében, hogy Szent Márton alakját, cselekedeteit és a hozzá kötődő szellemi és tárgyi örökséget ismertebbé tegyék. Ez a célkitűzése iskolának is a vetélkedő megszervezésével.
Az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Simon István Utcai Általános Iskolája a 2014/2015-ös tanévben immár 11. alkalommal szervez helytörténeti vetélkedőt az általános iskolák felsős tanulói (6-8. évfolyam) részére azzal a céllal, hogy Szombathely város diákjai minél többet tudjanak Savaria híres szülöttjéről, Szent Mártonról.

Szent Márton szellemisége jegyében jó szívvel ajánlott programok:

November 7.
Édesanyám, eresszen el a bálba! Boglya 30
Helyszín: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ
Időpont: 19.00 óra

A 30 éves Boglya Népzenei Együttes jubileumi koncertje.
Közreműködnek: Koprive Tamburazenekar, United Folk Orchestra, Veres Mihaela, Peltzer Géza, Domby Bertalan, meglepetés vendégek és a zenekar táncos barátai
Belépőjegy: 1000 Ft

November 13.
Gál József: Gerlits Sándor - könyvbemutató
Helyszín: NymE Savaria Egyetemi Központ konferenciaterme
Időpont: 17.00 óra

Gerlits Sándor, a Szent Mártoni szellemi örökség ápolója, a dualizmus kori Vas vármegye szociális ügyeinek mindese volt. Életművének meghatározó területei az árvaház vezetése, a tuberkulózis elleni védekezés szervezése, az erdei iskola alapítása és az első magyarországi gyermekvédelmi folyóirat szerkesztése voltak. A kötetben a szerző, Gál József a tudományos kutatás eszközeivel tárja fel Gerlits Sándor tevékenységét, a társadalmi összefüggéseket, megrajzolva a dualizmus kori Magyarország szociális ügyeinek hátterét.

Új hozzászólás