Fanyar humor énekben elmondva – A Parasztopera kávéházi verziója

Képgaléria megtekintése2014.11.06. - 00:20 | Dart

Fanyar humor énekben elmondva – A Parasztopera kávéházi verziója

November 5-én délután Mohácsi János rendező, Kovács Márton zenei vezető és koreográfus, Mertz Tibor és Bánfalvi Eszter, a Weöres Sándor Színház színművészei beszélgettek a színházban hamarosan sorra kerülő Parasztoperáról a Cafe Frei-ben.

A 2014-es őszi évad keményen kezdődött a szombathelyi Weöres Sándor Színházban: Csonka Szilvia és Szabó Tibor pengeéles alakítása az Ivo Krobot rendezte Szelíd teremtésében mély sebeket vágott az átlagnéző lelkébe. A Koltai Róbert rendezte Én és a kisöcsém balzsamot tett a bánatra. Darvas Benedek-Pintér Béla: Parasztoperájának Mohácsi János-féle feldolgozása pedig teljesen rendbe fogja hozni a "lelki sérülést".


A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!" - mondta művéről a szerző Pintér Béla.

Mohácsi János szerint Pintér Béla Parasztoperája a XXI. század első felének egyik legjelentősebb magyar alkotása, amit személyesen is elmondott a szerzőnek, aki természetesen örömmel fogadta a dicséretet.

A történetből csak néhány apró részletet árultak el az alkotók. Mertz Tibor lesz az állomásfőnök, aki iszik. Bánfalvi Eszter a teherbe esett menyasszony édesanyja, akinek markáns véleménye van a férfiakról, és ezt nagy hangon meg is osztja velük. És iszik. Kiss Mari, Szabó Tibor, Hartai Petra, Matusek Attila, Sodró Eliza, Orosz Róbert és Szerémi Zoltán fog még szerepelni a darabban. Az előadás érdekessége, hogy a szereplők énekelve fognak benne beszélni.


A Parasztoperát ebben az évadban három színházban mutatják be, így aki megszereti, akár háromféle feldolgozásban is megnézheti. A darab facebook oldalán figyelemmel lehet követni a próbafolyamatot, címe Parasztopera Szombathely. A bemutató 2014. november 21-én pénteken lesz.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás