Van egy jó sztorim a Savaria Szállóról - Kerekasztal-beszélgetés és centenáriumi tárlat a könyvtárban

Képgaléria megtekintése2014.11.06. - 11:30 | Nagy Zoltán

Van egy jó sztorim a Savaria Szállóról - Kerekasztal-beszélgetés és centenáriumi tárlat a könyvtárban

Szombathely patinás épülete, gyönyörű királynője, a Savaria Szálló (Kovács Szálló) idén 100 éves. Ebből az alkalomból kerekasztal-beszélgetésre, illetve Minden, ami Nagyszálló: 100 év története képekben elmesélve címmel centenáriumi tárlatra várt minden érdeklődőt a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Vasi Múzeumbarát Egylet november 5-én.

Az eseményre nagy volt a készülődés: rajongók, egykori dolgozók, törzsvendégek, helytörténeti gyűjtők hozták el történeteiket a könyvtárba múltidézésre. A „szülinapi parti" szervezője Szalainé Bodor Edit, az est koordinátora Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő volt, karöltve Tóth Kálmánnal, a Vasi Múzeumbarát Egylet titkárával. Rajtuk kívül is nagyon sokan részt vettek, segédkeztek abban, hogy ez az ünnepi esemény tökéletes, és az épülethez méltó legyen.

A kerekasztal-beszélgetést hatalmas érdeklődés kísérte, amire meghívták Horváth József helytörténészt, Sellyei Gábor belsőépítészt, Pass Erzsébet egykori recepcióst, Koós Antal és Kenesei János pincéreket, Őri Dezső egykori szállodaigazgatót és Kőrössy Tamás zenészt, a Szórakoztató Zenészek vasi szervezetének titkárát.

Igazi nagy találkozások, visszaemlékezések, sztorizások, összeölelkezések délutánja volt a szerdai. Különleges dolgokat hallhattunk az építésről, berendezésekről, fogadási, étkezési, felszolgálási, és szórakoztatási szokásokról. Minden meghívott résztvevőnek volt egy-egy emlékezetes története, és csupán az idő rövidsége szabott gátat annak, hogy akár reggelig meséljenek. Néhány vendég is bekapcsolódott a történetmesélésbe, virággal köszöntötték azt a házaspárt, akik anno a szállóban tartották lakodalmukat, és még a nászéjszakát is itt töltötték.

Ez még csak a kezdet volt hiszen ezt követte az ünnepi kiállítás, ami a „100 év története képekben elmesélve" címet kapta, és az erre az alkalomra érkezett régi fotókból, tárgyakból, emlékekből, újságcikkekből, plakátokból állt össze. Végül az ünnepi vacsora, és a zene sem maradt ki a születésnapi partiból.

A szervezők mindenre gondoltak, hogy a "királynő" születésnapja tökéletesen sikeredjen, ezért a zenészek előtt táncplaccot is hagytak. Lehetőség volt egy kedvenc dal kérésére, ahogy szabad volt a tánc is. Sajnos ezzel az utóbbi lehetőséggel nem igazán éltek a szállórajongó „családtagok". Ettől eltekintve egy igazán szép, és emlékezetes születésnap volt ez, méltó a város egykor szebb időket megélt hoteljéhez.

A kávéházi hangulatot idéző időutazás igazán jó ötletnek bizonyult, ezért a kiállítás ideje alatt minden héten egy napon lehetőséget biztosít a könyvtár egy hasonló sztorizós összejövetelre. A kiállítás november végéig látogatható.

Ide kattintva újabb képgaléria nyílik a rendezvényről 

A szálló építése 1914. április nyolcadikán kezdődött meg, majd 1985 májusában egy hatalmas felújításon átesve újranyitották, és 2005-ben végleg bezárta kapuit. Eztán már csak 2014. október 3-án láthattunk a teraszon felszolgáló pincéreket és kávézgató vendégeket, ami már csak egy "imitált vendéglátás" volt, amivel a születésnapra invitálták a vendégeket.

Ide kattintva újabb képgaléria nyílik a rendezvényről

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Bihari István 2014.11.28. - 10:48
Sikeresebb lett volna a jubileumi évforduló, ha konkrét terveket adtak volna elő
a Szálló felújításával kapcsolatban !
Nosztalgiázni inkább olyan régmúlt dolgok felett szoktak, amik többször nem
jönnek elő ...magyarul elfogadtuk, hogy ez a szálloda soha nem fog életre kelni
Horvath János 2014.11.28. - 16:52
Pityu, terveket a tulajdonos tud letenni az asztalra, a nagytőkés, akié a szálloda, esetleg az önkormányzat.
A civilek csak felhívták a figyelmet arra, hogy sokaknak kellemes emléke fűződik a szállóhoz, ami a város emblematikus épülete.