Képes vásárfia a Szent Márton Napi országos nagyvásárról

Képgaléria megtekintése2014.11.10. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Nagy Zoltán

Képes vásárfia a Szent Márton Napi országos nagyvásárról

Kilátogattunk, körbefotóztuk - az országos hírű Szent Márton napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeztek minőségi portékákat kínáló árusok a Múzeumfaluba. A nagyszínpadon zajló programok között volt gyermekelőadás, néptánc, népzene és más, vásári hangulatot idéző attrakció. Töklámpást faraghatott, „lúdnyakat szakíthatott" és lampiont készíthetett minden vendég. Helyben készült a rétes, de a frissensült libapecsenyét és az újbort is meg lehetett kóstolni. Vasárnap a jó hangulatról a Pannon Cigányzenekar és a Boglya Népzenei Együttes gondoskodott, utóbbi a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttesnek húzta a talpalávalót. Képes vásárfiát adunk a T. Olvasónak a kétnapos eseményről.

A Szent Márton-napi vásár utolsó napját sem fogadta igazán kegyeibe az időjárás. Az ebédidő elteltével azért kimozdultak a családok és megtöltötték a Múzeumfalu dimbes-dombos lankáit, ahol nagyszerű programok várták őket. A kicsik kerámiát festettek, gólyalábon egyensúlyoztak, és "kifosztották" az árusokat. Így futkorásztak fel-alá a kis kincsekkel, míg a nagyok, és a szülők megpihenhettek egy-egy pohár forralt bor társaságában a gyönyörű, hagyományhű környezetben.

Ahogy az egy igazi vásáron elmaradhatatlan, roskadoztak a pultok a langallótól, friss sült kolbásztól, illatos pecsenyéktől. Nem lehetne olyan portékát említeni, amelyet ne találtunk volna meg: érkeztek erdélyi csipkeverő asszonyok, csabai húsfeldolgozók, hagyományőrző bőrdíszművesek.

A kerámia és cserépárut igazi tanyasi háziasszonyok árulták. Volt házi méz, szappan és mézes szappan, lúdtoll párna, kézzel szőtt téli mamusz. S hogy az urak se maradjanak üres kézzel, hatalmas sajtok, kolbászok, sonkák sorakoztak a standokon, tökéletes íz- és illatharmóniát alkotva. Ez a felhő emelkedett fel a gyermekkacajtól, a hegedű dallamától és a régi barátok találkozásának örömétől a Múzeumfalu dobmjai fölé, majd hullatta ránk később a nosztalgia harmatát.

Az előző nap eseményeiről itt írtunk:

Képriport a Szent Márton Napi Vásár szombati eseményeiről

2014.11.09. - 00:20 | Dart

Képriport a Szent Márton Napi Vásár szombati eseményeiről

Vásározókkal és vásárlókkal telt meg a Vasi Múzeumfalu november 8-án, szombaton. Az országos hírű Szent Márton napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeztek minőségi portékákat kínáló árusok. A szombati napon az időnként szemerkélő eső rányomta a bélyegét a rendezvényre. A nagyszínpadon zajló programok között volt néptánc, népzene és egyéb, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás