30 percnyi Márton-kultusz - Szent Márton hagyományok a helyi fotósok optikáján keresztül

Képgaléria megtekintése2014.11.10. - 20:00 | Büki László 'Harlequin'

30 percnyi Márton-kultusz - Szent Márton hagyományok a helyi fotósok optikáján keresztül

November 10-én a Szent Márton Ünnephez kapcsolódóan helyi fotósok munkáiból nyílt tárlat az Olad és Kámon között közlekedő 30Y jelzésű kultúrbuszon, mely bemutatta, hogyan látják a helyi médiumok fotósai a város Szent Márton személyéhez, szellemiségéhez kapcsolódó emlékeit. A kiállítás 2014. november 30-ig látható a buszon.

Európa legismertebb védőszentje 316-ban Savariában született, a város pedig már most megkezdte a felkészülést születése 1700. évfordulójának méltó megünneplésére. Szent Márton kultuszának, szellemiségének ápolása a kétezer éve folyamatosan lakott Szombathelyen évszázadokra nyúlik vissza: 791-ben már Nagy Károly is Szent Márton tisztelete miatt járt a városban, 1777-ben Mária Terézia megalapította a Szombathelyi Egyházmegyét, amelyet annak első püspöke, Szily János Szent Márton oltalmába ajánlott. Az első világháború előtt, 1913-ban hozták Szombathelyre Szent Márton ereklyéjét jelenlegi formájában, és 1994 óta ünneplik minden év novemberében Márton nap környékén a város híres szülöttjét.

A több napos eseménysorozathoz kapcsolódott a város kulturális értelemben vett hungarikuma (Savaricum), a 30Y Kult-Tour Busz, melyen helyi fotósok értelmezték 19 képen, mit jelent számukra Szent Márton, milyen helyi képélményük kapcsolódik személyéhez.


A csuklós busz nem kis látványosságként a Fő téren, a nagyszínpad helyén parkolt le - nem éppen kiállításbarát időpontban, 15 órakor. A médiajelenlét szokás szerint fokozott volt, így jó eséllyel viszi a sajtó jó hírét a buszon megnyílt immár hatodik tárlatnak, ami Szent Mártonhoz is közelebb hozhatja a város polgárait. Legalábbis azokat, akik utazás közben szánnak időt a fotók szemlélésére.

A tárlatot dr. Puskás Tivadar polgármester az alábbi gondolatok mentén ajánlotta az érdeklődők figyelmébe:

"A fotográfia a pillanat művészete, Szent Márton szellemisége pedig közel 1700 éve Szombathely szellemi adománya. Büszkék lehetünk arra, hogy Szombathely és Szent Márton neve összefonódott, ahogy büszkék lehetünk arra is, hogy a fotográfia és Szent Márton szellemisége, kultusza is egymásra talált."

A november 30-ig látható tárlaton lapunk két fotósának képei is megtalálhatók. A kultúrjáraton Benkő Sándor, Budai István, Büki László, Czika László, Cseh Gábor, Garai Antal, Margittai Gábor és Nagy Zoltán fotóit tekintheti meg az utazóközönség.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás