Ezért a képért fizettek 9 milliárd forintot - Mark Rothko két festménye több mint 76 millió dollárért kelt el

2014.11.11. - 21:30 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: internet

Ezért a képért fizettek 9 milliárd forintot - Mark Rothko két festménye több mint 76 millió dollárért kelt el

A Sotheby's háború utáni és kortárs művészeti aukcióján a néhai filantróp gyűjtő, Rachel "Bunny" Mellon kollekciójából a két Rothko-képet övezte a legnagyobb figyelem.

A híres Mellon-hagyaték darabjait felvonultató művészeti árverésen 76,5 millió dollárért (19 milliárd forintért) kelt el Mark Rothko két festménye hétfőn New Yorkban.

Az 1955-ből származó Untitled - Yellow, Orange, Yellow, Light Orange (Cím nélkül - Sárga, narancs, sárga, világos narancs) című festményért előzetesen legfeljebb 30 millió dollárt vártak, de végül 36,5 milliónál (9 milliárd forintnál) csapott le a kalapács. A 15 évvel később készült Untitled (Cím nélkül) a becsült ár kétszereséért, 40 millió dollárét (10 milliárd forintért) ment el.

Kedden egy újabb Rothko-festményre is lehetett licitálni a Sotheby's New York-i árverésén: a No. 21 Red, Brown, Black and Orange (No. 21. Vörös, barna, fekete és narancs) című alkotásért, amelytől Pierre és Sao Schlumberger gyűjteménye válik meg, több mint 50 millió dollárt várnak a szervezők.

A modern művészet egy kiemelkedő alkotójának tekintett Mark Rothko (1903-1970) aukciós rekordja 86,8 millió dollár, amelyet az Orange, Red, Yellow (Narancs, vörös, sárga) című képéért fizettek ki egy árverésen.


Untitled - Yellow, Orange, Yellow, Light Orange - 9 milliárd forintnál csapott le a kalapács

Mark Rothko (eredei neve Marcus Rothkovich; Daugavpils, Orosz Birodalom, ma Lettország,1903. szeptember 25. - New York, 1970. február 25.) amerikai festő. Az amerikai absztrakt expresszionizmus egyik legkiemelkedőbb alakja.

1903-ban született Marcus Rothkovich néven, az orosz birodalomhoz tartozó Vityebszki kerületben, Dvinszk városában (ma Daugavpils a neve, és Lettországban van). Tíz éves korában családjával emigrált Amerikába és Oregon államban telepedtek le. Egész fiatalkorában szegénységben élt, és gyakran éhezett.

Bár két évig látogatta az Art Students' League kurzusait, ahol Max Weber tanítványa volt, mégis autodidakta festőnek tartotta magát. Alkotásait először 1929-ben állították ki és néhány éven belül két önálló kiállítása is nyílt. Festészetének első szakaszában az európai expresszionizmust követte. 1935-ben megalapította a The Ten (A Tízek) nevű alkotócsoportot Adolph Gottliebbel. Pár évvel később Rothko amerikai állampolgárságot kapott, és körülbelül ekkor festészete fordulatot vett. Álomszerű városi tájképeit, az idealizált görög isteneket, istennőket archaikus szimbólumokat ábrázoló absztrakt festmények váltották fel. 1945-ben megnyílt Rothko első jelentős önálló kiállítása az Art of This Century Galleryben (Századunk művészete galéria). Ekkoriban Rothko szürrealista tájképeket festett, leginkább Arshile Gorky hatása alá került.

A keleti bölcselettel való találkozása San Franciscoban nagy mértékben megváltoztatta művészetét. Innentől kezdve teljesen elutasította a tudatos értelmi beavatkozást a művészi alkotófolyamatba. Rothko festményein határozatlan körvonalú színfoltokat láthatunk, melyek látszólag lebegnek. Az alkotás folyamata rítus volt számára, s titokban tartotta, hogyan készülnek képei. Kiállításain ő döntött arról, hogy képei hol, milyen megvilágításban legyenek, hogy így is növelje érzelmi hatásukat. Ahogy ő maga is mondta, számára az érzelmek kifejezése és átadása volt a legfontosabb.

Szeretném, ha megértenék végre, én nem vagyok absztrakt művész... Nem érdekel a színeknek és a formáknak, vagy bármi másnak a viszonya. Engem kizárólag az alapvető emberi érzelmek kifejezése foglalkoztat. A tragédia, az extázis, a végzet, satöbbi. A tény, hogy olyan sok ember kiborul és sírva fakad, amikor szembesülnek a képeimmel, azt bizonyítja, képes vagyok kommunikálni feléjük ezeket az alapvető emberi emóciókat... Az emberek, akik sírnak a képeim előtt, ugyanazt a vallásos élményt tapasztalják meg, amit én magam is a kép festésekor."

Rothko képeinek szemléléséhez komoly szellemi erőfeszítésre van szükség. Egyes emberekből földi kötöttségek alóli felszabadító, transzcendens élményt váltanak ki. Rothko nagyon határozott, végletes, depresszióra hajlamos, érzékeny ember volt. 1970 elején öngyilkos lett.


Orange, Red, Yellow - 86,7 millió dollárért kelt el

Rachel Mellont
az utolsó igazi amerikai arisztokrataként emlegették, közismert volt a művészetek, a divat, a lótenyésztés, a ritka műalkotások és könyvek, valamint a kertészkedés iránti szenvedélye. Bunnynak édesanyja nevezte el. Nagyapja, Jordan W. Lambert nevéhez fűződik a Listerine szájvíz előállítása, és apja, Gerard Lambert volt az, aki birodalommá alakította a Warner-Lambert gyógyszeripari céget, amelyet 110 milliárd dollárért vásárolt fel a Pfizer 2000-ben.

Második férje, Paul Mellon ismert műgyűjtő és filantróp, korának leggazdagabb embere volt a világon. A házaspár több mint ezer művet ajándékozott a washingtoni Nemzeti Művészeti Galériának, köztük Cézanne, Degas és Van Gogh alkotásait. Az asszonynak páratlan gyűjteménye volt Mark Rothko munkáiból, amelyeket közvetlenül a művésztől vásárolt az 1950-es években.

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: MTI, hu.wikipedia.org

Új hozzászólás