Gombbal bombagól - II. Szombathely Open Gombfoci Kupa

Képgaléria megtekintése2014.11.15. - 17:00 | Büki László 'Harlequin'

Gombbal bombagól - II. Szombathely Open Gombfoci Kupa

Van olyan foci, amiben mi vagyunk a legjobbak a világon! Ez a gombfoci. Giroud, Davids, Blanc, Kopa, Madocsai Messi - a díszes társaság nem személyesen, hanem "gombban" volt jelen a Herényiek Házában, ahol november 15-én nyílt gombfoci kupát hirdetett a Szombathelyi Gombfoci Club Egyesület felnőtt és junior kategóriákban. Nyolc asztalon folytak a küzdelmek olyan nagyszerű (gomb)csapatok közt, mint Németország, Bordeaux, Arsenal, West Ham United, Juventus vagy épp a Békéscsaba...

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a gombfoci magyar találmány. Már az 1910-es évekből is vannak információink arról, hogy Magyarországon gombfociztak! Egy 25 évvel ezelőtt kiadott regény írója szerint 1911-ben már nagy gombfoci élet volt Budapesten. Néhány évvel ezelőtt pedig sikerült felkutatni egy idős bácsit, akit a bátyja 1918-ban vont be egy baráti társaságba, ahol ő már játszott. Ez volt a Szektor Klub. Ők alkották meg a később Magyarországon, majd világszerte elfogadott játékszabály legfontosabb elemét, a passzolási szabályt, amit szektor szabálynak neveztek el. Később a klubok különféle játékszabályaiból egy egységes, országosan elfogadott játékszabály született, amely 1964-ben könyv formájában is megjelent. Ez a szabálykönyv olyan jól kiállta az idők próbáját, hogy ma is alapját képezi (a szektorszabállyal együtt) a jelenlegi nemzetközi játékszabályoknak! 

A Szombathelyi Gombfoci Club Egyesületért Facebook-csoport nyílt gombfoci kupát hirdetett felnőtt és junior (16 éves korig) kategóriákban a Herényiek Házában. A verseny 8 pályán, a szektorlabda szabályok szerint, versenycsapatokkal került megrendezésre.

Javarészt szombathelyi és soproni gombozók jöttek a versenyre, hogy a 2x13 perces meccseken döntsenek arról: ki a legjobb "szektorlabdás".

Két derbi közt megkérdeztük a rendezvény versenyigazgatóját, Benkő Jánost is arról, honnan indult a helyi gombfociélet és mit kell tudnunk a sportágról:

"Tizennégy felnőtt és öt juniorkorú versenyző játszik ma 8 asztalon a II. Szombathely Openen. A juniorok serlegért, a felnőttek érmekért, valamint az Arany Pálca díjért mérkőznek meg. Ezt a játékot pöcketéssel vagy pálcával játsszuk, szabványpályán, a szektorlabda szabályai szerint."


A szabályok közül fontos tudni, hogy öt centiméter átmérőjű gombokkal lehet játszani és csak az ellenfél térfeléről lehet gólt rúgni. A játék lényege, hogy minél több passzal kerüljünk olyan helyzetbe, ahonnan az ellenfél térfelén elhelyezkedő labdát a kapuba tudjuk juttatni.

"Azért jött létre a szombathelyi csoport, hogy ezt a régről népszerű játékot, s vele együtt a régi játékosok kedvét újra felélessze, valamint a fiatalokat megnyerje a gombfoci számára. Szeretnénk egyesületet is létrehozni és bajnokságban indulni. Az edzések szombatonként 9-13 óráig zajlanak, ahova minden érdeklődőt szívesen várunk, akár nézőként, akár későbbi játékosként." 

Versenyeredmények:

Felnőtt: 1. Hitz András 2. Inczédi Gergely 3. Csatlós Gábor
Junior: 1. Balogh Zoltán 2. Pallag Máté 3. Benkő Dávid

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Szirmay Endre 2015.01.20. - 15:50
Kedves Sporttársak! Igen nagy örömmel fedeztem fel, hogy van Szombathelyen gombfoci élet.
Kb. 55 éve űzöm ezt a játékot és még mindig nem untam meg sőt !!! Ha lehetséges " beszállnék " egy kis játékba!
Üdvözlettel: Szirmay Endre
BLH 2015.01.20. - 15:55
Kedves Endre! A facebookon aktív csoporthoz itt csatlakozhat, ahol minden kérésre választ is kap! (edzések, találkozók, versenyek, stb.) :)

https://www.facebook.com/groups/1475174366077773/