Maroknyi heroin – Rozán Eszter könyvbemutatója a könyvtárban

2014.12.09. - 00:10 | vaskarika.hu

Maroknyi heroin – Rozán Eszter könyvbemutatója a könyvtárban

Izgalmas krimi, mely egyszerűen letehetetlen – legalábbis ezt állítják, akik már olvasták Rozán Eszter első, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent önálló kötetének címadó kisregényét. S valóban, a Maroknyi heroin rabul ejti olvasóját. A könyv egy általunk megszokott, mégis kalandokkal teli világot tár elénk, és megmutatja, hogy a nehézségek közepette is érdemes embernek maradnunk.

Premierre készül a Berzsenyi Dániel Könyvtár, ugyanis 2014. december 9-én 17.00 órai kezdettel először láthatja a közönség Rozán Eszter: Maroknyi heroin című, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvét. A kötet krimibe bújtatott társadalomrajz. A kisregényben korunk problémái jelennek meg egyéni sorsokon keresztül, mint például a válás, iskolai beilleszkedési zavarok, kamaszkori lázadás, kábítószer fogyasztás, és nem utolsósorban a betegség. Egy izgalmas gyilkosság köntösébe burkolva megtudhatjuk, hogyan vélekednek a mai fiatalok és a középkorúak az őket körülvevő világról, hogyan birkóznak meg a nehézségekkel. Összeomlik-e a világ, amikor az angoltanárnő megtudja, hogy egy gyógyíthatatlan autoimmun betegségben, rheumatoid artritiszben szenved? 

A kötetben Renoir naplója is szerepel. A szintén rheumatoid artritisszel küzdő festő hat képzeletbeli napját követhetjük nyomon, amikor már letaglózta a betegség, ám ő a végsőkig kitartott.

Az Álomház és Kate naplója kiváló példa arra, hogy a viszontagságok ellenére is győzhet az emberség. Kate naplója egy 16 éves kamaszlány mindennapjaival ismerteti meg az olvasót, melyből természetesen a szerelem sem hiányozhat.

Dr. Ortutay Judit, reumatológus főorvos így ajánlja a könyvet:

Rozán Eszter kisregénye amellett, hogy izgalmas krimi, számos mai társadalmi problémát érint. A kamaszkori lázadás, útkeresés mellett a családok szétszakadása, az alkohol, a kábítószer és az indokolatlan erőszak témái is feltűnnek. A szerző könnyedén váltogatja a különböző életkorú szereplők gondolatait, nem is tudjuk, melyik áll hozzá legközelebb, annyira pontosak és helytállóak a korhoz illesztett stílusú monológok. Az idősíkok közti váltások is rendkívül gördülékenyek, nagyon fordulatossá színezik az egyes szám első személyű történeteket. Az általános, mindannyiunk által jól ismert problémák mellett azonban megjelennek a krónikus betegség okozta terhek is. A főszereplő asszony induló sokízületi gyulladása jó alkalom a szerző számára, hogy bemutassa a betegség kezdetét, a jellegzetes tüneteket, és az emberi reakciókat, melyekkel egy titokzatos bajt fogadunk, igyekszünk hárítani. Olvasmányos stílusa egyszerre tanít és szórakoztat, szinte észrevétlenül jutunk számos ismeret birtokába, mely mások, a nem betegek számára is tanulságos. Felhívja a figyelmet a kezdeti tünetek jelentőségére, és arra, hogy ne várjunk sokáig a segítségkéréssel, forduljunk időben szakemberhez.

Renoir naplója izgalmas írói műfaj, hiszen a festmények alapján mindannyian megszemélyesítjük valamilyen formában alkotójukat. Itt viszont már ízelítőt kapunk a rheumatoid arthritisz igazi, egyáltalán nem barátságos módszereiből, melyekkel megkeseríti áldozatainak életét: nagy kihívás a művész számára életművének folytatása. Példamutató azonban eltökéltsége és ereje, mellyel betegen is képes volt csodákat alkotni, erőt adva sorstársainak. Hálásak lehetünk, hogy a mi életünkben számos kutató megfeszített, kitartó munkájának eredményeképp már vannak olyan gyógyszerek, amelyek képesek jelentősen visszaszorítani az ízületi gyulladást, hogy könnyebben élhessük mindennapjainkat.

A szombathelyi bemutatón Kelemen Zoltán színművész olvas fel részleteket a műből. S hogy a távolabb élők se maradjanak le a könyvről, országos bemutatóra is sor kerül, méghozzá 2014. december 11-én, 17.00 órakor Budapesten, az Ürömi u. 56. szám alatt, a Magyar Reumabetegek Egyesülete székházában. A szerzővel mindkét helyszínen Csuti Borbála középiskolai magyartanár beszélget.

Rozán Eszter: Maroknyi heroin

Szülőföld Könyvkiadó

Szombathelyi bemutató:

Berzsenyi Dániel Könyvtár

2014. december 9. kedd, 17.00

Országos bemutató:

Magyar Reumabetegek Egyesülete, Budapest Ürömi u. 56.

2014. december 11. csütörtök, 17.00

Új hozzászólás