Kápolnaszentelés a Vasi Múzeumfaluban (jún. 6)

2009.06.01. - 20:20 | vaskarika.hu

Kápolnaszentelés a Vasi Múzeumfaluban (jún. 6)

Helyszín: Vasi Múzeumfalu

Dátum: 2009.06.06.

A 35 éve megnyílt Vasi Múzeumfalu félköríves utcasorának házai a síkvidéki területek tájegységeit, a megyében élő nemzetiségeket, mesterséges dombja pedig az Őrség és a szomszédos szlovének szeres településeit mutatja be. A régóta tervezett második építési ütem célja az, hogy valódi faluképet jelenítsenek meg. Ennek első épülete a most elkészülő kápolna, amely a település központját jelképezi.

Igazi falusi hangulat a város közepén - Felsőszölnök búcsúja Szombathelyen

A szőlőhegy pincéinek felépítése óta ez az első beruházás, amely a Skanzen végleges képéhez hozzájárul. A kápolna eredetije Perenyén található, 1800-ban épült, barokk stílusban, amelyet a faluközössége fogadalomból épített. A most felszentelésre kerülő kápolna ennek a valósághű másolata, az Oktatási és Kulturális Misztérium, valamint a fenntartó Vas Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága és a kivitelezők összefogásával épült fel.

A Vasi Múzeumfalu történetében jelentős eseményre különleges gondossággal készülnek a szervezők. Június 6-án 15 órakor Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke köszönti a megjelenteket, majd Dr. Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója mond avatóbeszédet. A kápolna kulcsait a múzeum fenntartója nevében jelképesen Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke veszi át. Ezek után tűzoltók helyezik el a keresztet a kápolna tetejére, majd felszentelik és helyére emelik a harangot is. Mivel a kápolnát a vasi skanzen lakóházai révén képviselt felekezetek használják, ezért az ökumenikus áldással nyílik meg. A felszentelést Jakab Bálint református lelkész, Merkli Ferenc Felsőszölnök r.k. plébánosa valamint Rostáné Piri Magdolna, a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperese végzi el. A Páduai Szent Antalnak szentelt kápolna előtt ezt követően szlovén-magyar nyelvű „búcsúi" szentmisét tartanak.

A kápolna és harangjának szentelése a Falu Napja rendezvénysorozata részeként, a Vasi Múzeumfaluba elhozott felsőszölnöki boronafalú füstösházban, a falu búcsúján történik. Ez alkalomból M. Kozár Mária néprajzkutató és Takács Adrián tanár, önkormányzati képviselő nyitja meg a falu életét bemutató kiállítást, ahol közreműködik Magyarországi Szlovének Szövetsége Felsőszölnöki Népdalköre, a szombathelyi Szlovén Önkormányzat Szombathelyi Nefelejcsek Népdalköre és a Magyarországi Szlovének Szövetsége Felsőszölnöki Néptánccsoportja.

A nap során kézműves bemutatókkal, helyi ételek kóstolójával, ének- és tánctanulással is várják az érdeklődőket, akiket az új kápolna melletti területen hagyományos búcsúi forgatag, kegytárgy árusok, gyertyások, mézesbábosok, vásárosok, mutatványosok is szórakoztatnak.

Az ünnepi alkalomra való tekintettel a látogatás e napon ingyenes, de a kápolna javára felajánlott adományokat jó szívvel fogadják.

Új hozzászólás