Csillagfényes csöndes éjjel - Adventi Kórusmuzsika Körmenden

Képgaléria megtekintése2014.12.15. - 00:10 | Waldo

Csillagfényes csöndes éjjel - Adventi Kórusmuzsika Körmenden

Advent harmadik vasárnapján immáron hagyományossá vált kórusmuzsika töltötte be a körmendi katolikus templomot. A fellépő hét kórus igazi különlegességeket hozott nekünk, hogy tényleg szívvel, lélekkel tudjunk készülni a karácsonyra. Kicsit meg is állhattunk ezen a vasárnap estén, letisztulhatott bennünk a karácsony előtti rohanás, és átadhattuk magunkat a csodás zenei élménynek.

Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ igazgatóhelyettese köszöntötte az érdeklődőket a Katolikus templomban, ahol a sorok közé bevitt pótszékek is mind megteltek ezen a vasárnapon. Sokan érezték úgy, hogy a várakozást ünnepélyesebbé, meghittebbé teheti egy kórusmuzsikával betöltött este.

„Az emberek szeretnek készülődni, várakozni valami szépre, jóra. A történelem folyamán minden várakozást felülmúlt a messiásvárás, amit a keresztény egyházak az adventi időszakban újra és újra átélnek. A karácsony az egyik legszentebb és egyben a legörömtelibb ünnep szerte a világon." - mondta el Pálóczi Zsuzsanna, majd hozzátette, a művészetek közül az ének az, amely a legszebben fejezi ki ezt az érzést, és amely a legjobban hat a szívünkhöz.

Ezen az estén ez be is bizonyosodott, hiszen szebbnél szebb énekeket hallottunk a kórusoktól. Fellépett az Olcsai-Kiss Zoltál Általános Iskola kórusa, akik többek közt az „Égbolt megnyílik" című finn karácsonyi éneket hozták el a templomba, műsoruk közben fuvolán Budai Janka, gitáron Svajda Dávid közreműködött. Vezényelt: Tutkovicsné Kardos Nóra.

A Kölcsey Utcai Általános Iskola kórusának előadásában felcsendült a Caro Gesu Bambino, ami egy olasz, valamint a „Ma három angyal", ami egy angol karácsonyi ének. Szólót Németh Kinga énekelt, a kórust Németh Zsuzsanna vezényelte.

A Somogyi Béla Általános Iskola, a Kölcsey Ferenc Gimnázium valamint a nádasdi Széchenyi István Általános Iskola kórusait Tamus Beáta vezényelte. Azt gondolhatnánk, hogy ezáltal valahogy „egy kaptafára" működik mind a három kórus, pedig ez nem így van: mindegyik saját stílussal állt a közönség elé, mindhárom egyedi volt, és náluk sem hiányoztak olyan különlegességek, mint a Somogyi előadásában Schuberttől a "Mille Cherubini in Coro", a Széchenyi iskola előadásában az olasz "O Santissimo Natale", amit Balogh István Péter gitárjátéka csodásan egészített ki.  A gimnázium kórusát gitáron Csendes Máté, Czene Kristóf és Joó Attila kísérte, ami izgalmas fűszert adott az ének mellé. Külön ráadásként a három kórus közös előadásában töltötte be a templomot a "Campana sorbre campana" spanyol karácsonyi dal.

Szentgotthárd Város Vegyeskara Soós János vezényletével előadta többek közt a "Béke napja közel", és az "Áldott éj" című dalokat, a rendező Körmend Városi Vegyeskarától pedig egy igazi karácsonyi dalcsokrot vehetett át a közönség. Felcsendült az "Ave Maria", a francia „Csillagfényes csöndes éjjel" vagy a spanyol "Feliz Navidad". Szólót Porpácziné Tóth Cecília énekelt, a kórust Sabáli Lászlóné vezényelte. Az estére közös gyertyafényes éneklés tette fel a koronát.

Az Adventi Kórusmuzsika - melynek orgonakísérője Sabáli László volt - a körmendi katolikus templomban már túlmutat a „megszokott" karácsonyi énekek előadásán. Nagyon sok különlegességet hallgattunk, más kultúrák dalai csendültek fel, hallhattunk angol, spanyol, francia, és olasz nyelven éneklő kórusokat.

A minden évben egyre nagyobb számban megjelenő közönség pedig a biztosíték arra, hogy a várakozás idején szükség van a templomban elhangzó kórusművek által közvetített szeretetre, békére.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás