Kitartás és emberség a borzalmak közepette is – Szemző Magda a Híres szombathelyi nőkben

Képgaléria megtekintése2014.12.18. - 11:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kitartás és emberség a borzalmak közepette is – Szemző Magda a Híres szombathelyi nőkben

December 31-vel nemcsak a 2014-es esztendő ér véget, hanem a holokauszt 70. évfordulójára rendezett egész éven át tartó rendezvénysorozat is, melynek méltó zárása a Híres szombathelyi nők sorozatban napvilágot látott Szemző Magda kötet. A Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent könyv a középiskolai tanárnő életét mutatja be.

Óriási érdeklődés kísérte az Iseumban az Arcképcsarnok - Híres szombathelyi nők 12. kötetének bemutatóját, mely a koncentrációs tábort megjárt, a poklokat túlélő gimnáziumi tanárnő, Szemző Magda életével foglalkozik. A Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjainak közel félórás szívhez szóló műsora segített abban, hogy ráhangolódjunk a könyvre. A holokausztra emlékezni mindig fájdalmas, különösen akkor, amikor látjuk, hogy a fiatalok mennyire átérzik az általuk előadottakat, szinte eggyé válnak a kínok-kínját átélt embertársaikkal. Előadásuk megrendítette a közönséget, ugyanakkor azt a reményt is táplálja, hogy amíg az empátia nem hal ki az ifjabb nemzedékben, addig van esélyünk arra, hogy többet ilyesmi ne fordulhasson elő. A diákokat Szabó Klára tanárnő készítette fel.

Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária a könyvsorozat életre hívója köszöntőjében elmondta, az első kötet Gazdag Erzsiről szólt, aki költőként városunk irodalmi életét tette teljessé, s most, a 12. kötet is irodalmi vonatkozású, hiszen Szemző Magda is nagyon szerette a magyar irodalmat. Rettegi Attila Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási és Szociális Bizottságának elnöke, akik a kötet egyik előszavát írta, Szemző Magda emberi nagyságát emelte ki, mivel Magda egyetlen unokaöccse kivételével az összes rokonát és hozzátartozóját elveszítette a holokauszt során, mégis ember tudott maradni, volt ereje a folytatáshoz. Élete tanulságos, mindnyájunk számára példaértékű lehet; a lelki tartása, a francia kultúra és a magyar irodalom iránti szeretete segítette át a nehézségeken, a koncentrációs táborban franciát tanított, szavalt a többieknek, hogy az embertelenségben is megőrizzék emberségüket.


A szerző, Kelbert Krisztina, a rendezvény házigazdája, Tanai Ibolya, a könyv egyik előszavának írója, Rettegi Attila és a Szülőföld Könyvkiadó igazgatója, Farkas Csaba az iseumi könyvbemutatón - Fotó: Büki László

Dancs János nyugalmazott gimnáziumi igazgató Szemző Magdát egy szokatlan, sok mindent átélt, csodálatos embernek tartja. A tanárnő őt magát is tanította franciára 9 és fél éven át, ám mivel felnőttként járt hozzá, meghitt kapcsolat alakult ki közöttük, mely belső szellemi értékeken alapult. Emlékét sosem fogja elfelejteni, mert egy ilyen barátság életre szól. Dr. Görög Sándor gyógyszerkutató, egyetemi tanár, akadémikus mindig hálával gondol nagynénjére, aki szülei 1944-ben történt halála után nevelőanyjává vált. A tanárnő a borzalmakról nem szívesen beszélt, de azt tudjuk, hogy Auschwitzban életéről dr. Joseph Mengele döntött. A hírhedt orvos ugyanis munkaképesnek minősítette, és jobbra intette. Családja többi tagjára az azonnali megsemmisítés várt. Görög Sándor arról is beszélt, hogy nagynénje kivételes memóriával rendelkezett, 1-2 olvasás után megjegyezte a verseket. Talán ennek is köszönhette, hogy koncentrációs táborban szavalataival képes volt segíteni sorstársainak a lét puszta megőrzésében. A tanárnő 81 évesen álmában hunyt el. Tanítványai mentek hozzá, és a karosszékében találták, mintha aludna. A tévé még ment, s mint később kiderült, éppen Örkény-estet sugárzott, Magda legkedvesebb írójáét.

Kelbert Krisztina, a könyv szerzője személyesen nem ismerte Szemző Magdát, de életútja közel áll hozzá, mivel Magda irodalomszeretetében teljesen magára ismert. Claude Roy mondta:

„ Az irodalom teljesen haszontalan, egyetlen haszna, hogy élni segít."


A Kanizsai Dorottya Gimnázium tanulóinak műsora - Fotó: Büki László

Kelbert Krisztina szerint ez a megállapítás tökéletesen illik Szemző Magdára, hiszen egész életét az irodalom iránti rajongás hatotta át. A Szombathelyi Magyar Királyi Állami Leányközépiskola, majd Leánygimnázium diákjaként tanúbizonyságot tett kiváló eszéről és szorgalmáról, évfolyamait ugyanis kiváló eredménnyel végezte.  A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen folytatta tanulmányait, ahol magyar-francia szakos tanári diplomát szerzett. 1932-től tanított a Kanizsai elődjében, az 50-es 60-as években központi szerepet játszott a szombathelyi középiskolások irodalmi színpadában, pedagógiai elvei ma is helytállóak, az önállóságra nevelést tartotta szem előtt a diákok irodalmi ízlésének finomításán keresztül. Habár katolikus volt, zsidó származása miatt sem ő, sem családja nem kerülhette el a meg- és elhurcolást. Egy hónapot töltött Auschwitz-Birkenauban, majd a Kassel melletti Hessisch-Lichtenauba, a Dynamit-Nobel cég gránátgyárába vitték kényszermunkára, ahol nyolc hónapig robotolt. Túlélte az iszonyatot lelkierejének és a táborban szerzett baráti kapcsolatainak köszönhetően, melyek sok erőt nyújtottak.

1945 júniusában tért vissza Szombathelyre, édesanyja, nővére, nővére férje és leánya mind odavesztek. Visszaköltözött volt otthonába, és munkahelyére is visszatért. Életkedvét, energiáját végig megőrizte, nyugdíjazása után is vállalt magántanítványokat, s nem is tehetett másként, mert lételeme volt a tanítás. Kitartásból és emberségből sokat tanulhatunk tőle.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás