Szerkesztőségi körkérdés: Mit jelent számunkra a Karácsony?

2014.12.25. - 14:00 | vaskarika.hu

Szerkesztőségi körkérdés: Mit jelent számunkra a Karácsony?

Karácsony napján szerkesztőségünk is gyantaillatú bitekbe önti, mit gondol a szeretet ünnepéről. Gondolat-örökzöldünket Vass Virág írónő és Vlasich Krisztián polgármester véleményével színesítettük.

Az alábbi kérdéseket tettük fel:

1. Mit jelent számodra a Karácsony?
2. Van-e, ami minden évben állandó, mondhatni tradicionális a családon belül Karácsonykor?
3. Ha tehetnél mindenki karácsonyfája alá ajándékot, mi lenne az?

Dart, Vaskarika.hu

1. A szeretet ünnepét, amikor a család az első, és megkíséreljük kimutatni figyelmességekkel, ajándékokkal a szeretetünket.

2. Szenteste rántott halfélékből könnyű vacsora, másnap májgombócleves és ünnepi ételek. Családi közös mézeskalács készítés, egyedi díszítéssel. Idén nagyon finomra sikerült, már alig maradt néhány darab az ünnepre.

3. Békességet, összetartást.

Waldo, Vaskarika.hu

1. Karácsonykor összegyűlik a család. Ilyenkor hazajön a nagybátyám, akit évente kb. 2-3-szor látunk csak, és itt tölt velünk pár napot. Mivel a kislányom mindig kap valamilyen társasjátékot, ezért az este azzal telik, hogy az új játékkal játszunk órákig. Ilyenkor nem sietünk sehova, senki nem nézi az órát, ami nagyon jól esik azok után, hogy előtte egész évben időre kellett menni mindenhova. Nekem a karácsony a családdal töltött estéket, és az "időtlenség nyugalmát" jelenti másodsorban, elsősorban pedig a kislányom örömét, a mosolyát.

2. Kocsonyát eszünk karácsony este, nálunk ez a hagyomány. Mindig van frissen sült kalács, és természetesen mérhetetlen mennyiségű mézeskalács, amit már évek óta én készítek az egész családnak.

3. Azt tenném mindenki fája alá, hogy őszinte, gyermeki örömmel tudjon örülni, és higgyen a karácsony csodájában.

Boros Ferenc, Vaskarika.hu

1. Kitárulkozó, szeretettel teli szívek, párommal majd a családommal meghitt együttlét, az esti istentiszteleten Jézus születésére való emlékezés. Ezek mellett még a csillogó fényjáték, a fenyő és fahéjillat, a közös mézeskalács készítés, a melegséget sugárzó zene, a karácsonyi ajándékok, vásárlási láz, az ünnepi vacsora, az elmaradhatatlan bejglihegyek, plusz 1-2 kiló, valamint a tavalyi tüntetésnek köszönhetően a televízióban idén is újrajátszott Reszkessetek betörök. Bár a kedvenc még mindig az Igazából szerelem.

2. Idén nálam előbb jött pár nappal a karácsony. Párommal Szombathelyen az ünnepek előtti napokban karácsonyi dalok kíséretében feldíszítettük a közös kis fánkat, melyre saját készítésű, különböző mézeskalácsformák és kettőnkre jellemző díszek (gombok, régi kamerakazetta) is felkerült. Megnéztük az Igazából szerelem című filmet, mely 10 év távlatából igazán kötelező kelléke lehetne a karácsonynak.

Családommal Répcelakon 24-én délután kezdődik a díszítés, a fára ilyenkor felkerül a régi gyermekkori karácsonyi rajzoktól kezdve az új égősorig minden. A díszítés végeztével, egyszerre idéz a fa családi egységet, összetartozást és régi emlékeket. Közben szólnak a karácsonyi dalok, majd következik a fa köré ülés, az ajándékozás, majd 6 órakor az istentisztelet, és végül az ünnepi vacsora.

3. Szeretet, elfogadás, megértés, hit, bizalom, empátia és a másik emberre való odafigyelés képessége. Jó nagy csomagba csomagolva, hogy aztán kibontva egész évben elférjen egy apró kis helyen: a szívben. 

Rozán Eszter, Vaskarika.hu

1. A karácsony számomra a meghittséget, a bensőséget jelenti, a hitet a csodában, az élet szépségében, és abban, hogy teljesülhetnek vágyaink, ha teszünk is érte. Karácsonykor mindannyian kicsit gyermekké válunk az összes varázsával együtt. 

2. Különleges karácsonyi szokásunk nincs, természetesen ilyenkor összegyűlik a család közös vacsorára, az éneklés és az ajándékozás sem maradhat el. A madárkákról sem felejtkezünk el, szalonnával és madárcsemegével várjuk őket a kertben.

3. Szeretetet, egyetértést, békességet. 

Orsó, Vaskarika.hu

1. A karácsony körüli napok azt a várva várt együttlétet hozzák el, ami a hétköznapokból kényszerűen kimarad. Végre nem csak este találkozunk a férjemmel, végre jut idő reggeli lustálkodásra, késői reggelire, filmnézésre, beszélgetésre, vagy akár egy jó kis sétára, ha az idő engedi. Persze a szenteste előtti napig inkább a fejvesztett rohanásé a főszerep, hiszen a munka mellett meg kell tervezni a szélesebb család apróságainak összevásárlását, illetve eljuttatását (mikor, kihez, hova, hogyan megyünk, stb.), illetve mivel ilyenkor végre a főzésre is jut egy kis idő, gondosan megtervezzük a karácsonyi menüt, és ehhez szép listákat írok, hogy mit, hol, mikor kell beszerezni. Egyszóval a készülődés öröme (és terhe), az együtt töltött idő, és óhatatlanul a pihenés időszaka ez. A másik része a dolognak pedig, hogy mivel sajnos már egyik szülőmmel sem ünnepelhetek, ilyenkor egy kicsit el is szomorodom, de az együttlét a szeretteimmel ezt is fel tudja oldani, és közösen anekdotázunk, beszélgetünk azokról, akik már nem lehetnek velünk.

2. Nincs olyan extra dolog, amit más ne csinálna, de ami fontos, hogy minden évben karácsony valamelyik napján (idén 26-án) elmegyünk a tesómékhoz (két öcsém van), és ott négyesben egy külön kis szentestét is csinálunk, egymást ajándékozzuk meg furábbnál furább dolgokkal (rendőr tesóm egyik évben egy sziréna alakú, sőt: szirénázós órát kapott, azt hiszem, azóta is a kocsijában tartja; én meg minden évben kapok őrültebbnél őrültebb mintájú meleg zoknikat, mert legendásan fázós lábú vagyok.)

3. Gyakorlatias szemléletű vagyok. Ételt és vizet adnék mindenkinek elsősorban - minden más csak ezután következne.

Budai Bálint, Vaskarika.hu

1. Számomra ez az ünnep a család összetartását jelenti, illetve megemlékezést azokról, akik kihaltak belőle, és már nem lehetnek közöttünk. Elég sokan halnak meg a szűkebb családi körünkből, köztük édesanyám is - így, ez egy holt időszak is és persze a gyászé. Holt időszak azért is, mert ilyenkor nem nagyon van időm másokra. Jobban szeretek spontán ajándékozni az év bármely szakaszában, nem csak családi körben (családon kívüli barátok, szeretteim, akik nem itt élnek), ugyanakkor nagyon megható tud lenni, még egy összetartó kis családi körben is, látni a másik szeretetét apróságokban megnyilvánulni, vagy kihalászni a közhelyek mocsarából a saját kis igazgyöngyöd, lepucolva azt mindenféle "reszkessetek betörőktől".

2. A Karácsonyi ebédnél, vacsoránál rendszerint elfogyasztjuk az alma; dió; fokhagyma triót. Az alma a közösség és az összetartás jelképe: így azt annyi felé vágjuk, ahányan vagyunk. A fokhagyma az egészségünkért van, a dió pedig a bölcsességet jelképezi talán, bár én sokáig azt hittem, hogy mivel annyi diónk van a fa miatt, hogy nem tudjuk hová tenni, legalább ilyenkor együk meg. Egyébként a dió feltörése egyfajta izgalom is volt, mivel akkor derült ki, hogy milyen évünk lesz jövőre. Ha egészséges volt, akkor sikeresebb, ha nem akkor kevésbé. Ezt ma már nem kockáztatjuk meg, csak egészséges diót készítünk ki a tányérra.

3. Ételt, vizet, padlófűtést és hitet. A fának meg gyökeret!


Vass Virág, író

1. A karácsony a visszavonulás, az elcsendesedés és kicsit az elfogódottság ideje. Nem szeretem annyira megfogalmazni, sokkal inkább megélni, hogy a legmeghittebb ünnep. Mint gondolom, sokan mostanában én is egész évben űzötten élek. Újságot írok, évente egy regényt, nincsenek hétvégék, ünnepnapok, csak határidők és leadások. Még az év utolsó napjaiban is rohanok, bevásárolni, kicsit bosszankodom, mert őrült nagy a tömeg, aztán egyszer csak minden elhalkul, elfeledkezem a hétköznapok összes bosszúságairól, feladatáról. Ott állok azokkal, akiket a világon a legjobban szeretek.

2. Amikor ünnepelünk, egészen ünnepelünk. Ez azt jelenti, hogy senki sem hajszolja, dolgozza agyon magát. Az ünnep valóban egymásról és a pihenésről szól. Olyan ritkán van erre alkalom az év során. A bejglit is cukrászra bízzuk (van egy kedvenc cukrászdánk, ahol házias süteményeket árulnak), a készülődés feladatait megosztjuk a férjemmel, az ajándékozást sem visszük túlzásba. Idén csak élmény ajándékozható - könyv, dvd, közös program.

3. Az öröm és a hála képességét. Előfordul, hogy néha pont a sok ajándékcsomag között kopik meg. Ha belegondolunk, hogy a korábbi nemzedékeknek, akik átvészelték a háborúkat, ötvenes éveket (és sajnos most is a világ sok millió családjában) micsoda kincs lett volna az a sok karácsonyi finomság, csoki, déli gyümölcs, internetről lesett recept, amit mi mellesleg az asztalra teszünk. A biztonság, a sok szórakozási lehetőség, a meleg... Micsoda csodák között élünk!

Vlasich Krisztián polgármester

1. Számomra a Karácsony a szeretetről és a családról szól, hisz ilyenkor van leginkább alkalmunk találkozni és nyugodtan széles családi körben beszélgetni egymással, s valóban egymásra figyelni. A rohanó világban a Karácsony amúgy is összehozza az embereket, ilyenkor mindenki egy kicsivel figyelmesebb embertársaira, mint máskor. Ezért lenne jó és kívánatos, ha az emberi szívekben az év 365 napján is minden nap Karácsony lenne.

2. Kisfiam, Dávid megszületése óta hagyomány, hogy Karácsonykor nálunk ünnepel az egész család. Ilyenkor édesapám, nővérem családja és feleségem húgának családja is nálunk tölti a szentestét. Természetesen a karácsonyfa felállításának és feldíszítésének feladata nálunk az erős férfikezekre hárul, így Dáviddal közösen díszítjük fel a fát. Addig anya általában a konyhában szorgoskodik. A tradicionális hagyomány az ételek készítésében is megnyilvánul, hisz a halászlét minden évben Dezső sógorom készíti, míg a karácsonyi asztalunkra a debreceni recept alapján feleségem, Anett által elkészített töltött káposzta kerül. Mivel kisfiammal együtt leginkább a húst részesítjük előnyben, ezért a nővérem, Tünde által elkészített kacsacomb és a pulyka még ilyenkor az ünnepi vacsora része.

3. Ha tehetném mindenki karácsonyfája alá a szeretetet és a békesség mellé egészséget tennék, hisz a mondás szerint is, ha egészséged van, akkor mindened megvan. 

Új hozzászólás