Egy laza adaptáció sok zenével: karamazov - A Füge Produkció és a MU Színház közös előadása Celldömölkön

2015.01.05. - 16:00 | vaskarika.hu

Egy laza adaptáció sok zenével: karamazov - A Füge Produkció és a MU Színház közös előadása Celldömölkön

Helyszín: Celldömölk, Soltis Lajos Színház

Dátum: 2015.01.07.

"A színészek érezhetően személyes ügyként élik meg az előadást, hozzátéve a magukét a dalokon kívül a szöveghez is. Ez a kisbetűs karamazov elsősorban az ő generációjuk apadilemmájáról, leválásáról, útkereséséről szól. És hogy az előadás hogy viszonyul ehhez az apához? Indulattal." A Füge Produkció és a MU Színház közös előadása Celldömölkön, a Soltis Lajos Színház szervezésében január 7-én, szerdán 19 órakor lesz látható a Kamaraszínházban.

"Utazol egy körülbelül negyvenötezer pudos villamoson. Futnak alattad a verszták. Csak bámulsz ki bután a fejedből, nézed a nyírfák táncát a végtelen sztyeppén. A Blahán fölszáll az ördög. Olyan másfél rőf. Jön és néz. És tudod, hogy el fog kapni. Mert nincs jegyed. Egy pópával is megtörtént ez. Aztán elment, és nem találták. De végül megtalálták. Így jár az, aki nem halt meg, de még él."

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij 1821. november 11-én született Moszkvában, és csak hittük, hogy 1881 februárjában halt meg kedvenc városában, Pétervárott. A Bűn és bűnhődés, A kamasz, a Feljegyzések az egérlyukból, A félkegyelmű, A hasonmás és sok más halhatatlan irodalmi remekmű szerzője egy szép napon megunta a szegénységet, a nyomort, a kritikusokat, a szerencsejáték-függőség bilincseit, az alkotás terhét, és búcsút vett feleségétől, a jó Anna Grigorjevnától, és úgy tett, mint aki jobb létre szenderült. Azóta fölröppent pár kósza hír a társalgási lapokban furcsa szemtanúkról, akik látták a híres orosz írót.

N.N. felcsernő szavai alapján 1905-ben a pétervári Csernisev hídnál járt. 1912-ben R.R. bánónő lakásán egy spiritiszta szeánszon bukkant föl. Legközelebb az 50-es évek elején látta Sztálin tolmácsának felesége, akit Dosztojevszkij állítólag arra utasított, hogy fojtsa vízbe gyermekét. 2012 tavaszán bukkant föl legutóbb, a Blaha Lujza téri 4-6-os megállóban, ahol épp a BKV ellenőrök próbálták megbüntetni az öreg orosz bliccelőt. Ekkor fiatal színészek vették védelmükbe a furcsán ismerős öregurat, aki a szemtanúk szerint nagyon rossz állapotban volt.

Az aggódó színészek ezután kórházba vitték Dosztojevszkijt. Egy tapasztalt pszichiáter vette kezelésbe, aki eltiltotta a játékgépektől, és azt javasolta, terápiás jelleggel kezdjen el újra írni, valami újat, valami mást, mint a régi művei. Azóta hálából adaptálta a színészeknek Karamazov testvérek című, utolsó nagyregényét... 

Szerző: Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Író: Faragó Zsuzsa, Laboda Kornél 
Fordító: Szálinger Balázs, Hercsel Adél 
Dalszerző: Orosz Ákos, Lazók Mátyás, Jankovics Péter, Adorjáni Bálint
Rendező: Laboda Kornél 

Színész:

Dmitrij Karamazov - Adorjáni Bálint
Ivan Karamazov - Orosz Ákos
Aljosa Karamazov - Lazók Mátyás
Fjodor Pavlovics, Szmergyakov - Jankovics Péter 

Dramaturg: Faragó Zsuzsa
Asszisztens: Bíró Bence
Látvány: Lisztopád Krisztina
Rendező munkatársa: Juhász Gabriella

Új hozzászólás