Kapj erőre az Impulzusban! - Szollár János személyi edző mozgásra ösztönzi a családokat is

Képgaléria megtekintése2015.01.10. - 01:00 | Waldo - Fotók: Haraga Attila

Kapj erőre az Impulzusban! - Szollár János személyi edző mozgásra ösztönzi a családokat is

Edzeni kétszer nehéz: először elkezdeni, utána pedig kitartani. Akinek már életformává vált, nem tud meglenni nélküle, de akinek egy kialakult életritmusba kell helyet adni a mozgásnak, annak igazán fejtörést okoz. Szollár Jánossal, Szoszóval beszélgettünk a mozgásról abban az edzőteremben, ahova 8 hónappal ezelőtt költözött, és ami azóta igazi közösségi színtér, családi edzések, háziversenyek helyszíne lett.

Új év, új kezdet - mondhatjuk az élet számos területére. Megnövekedik ilyenkor az edzésbe kezdők - vagy az azt újrakezdők - száma? Mennyire tartós általában az „újévi fogadalomból" indíttatottak lelkesedése?

Igen, valóban, az edzőtermekben ilyenkor több az új arc, mint az év más időszakában. A januári fogadkozás sok esetben azonban csak szalmaláng. A hirtelen nagy lelkesedés általában hamar alábbhagy, és az ünnepek után edzésbe kezdőknek csak az egyharmada marad meg tartósan.  

Mit tehetnek azért az intenzívebb testmozgást elkezdők, hogy ez ne csak szalmaláng legyen? Érdemesebb először nagyon az alapoknál kezdeni? 

Ez kiküszöbölhető azzal, ha mindenki olyan mozgásformát keres magának, amiben jól érzi magát. Jelen pillanatban a piacon nagy a kínálat és sokféle mozgásformából lehet választani, nehéz az útvesztőben eligazodni, ami bizonytalanságot szülhet. Tapasztalataim szerint a leghatékonyabban a csoportos edzéseken lehet dolgozni, hiszen ennek varázsa pont a csapat motivációjában rejlik. Egy közösségben, egy cél érdekében mindenki a saját edzettségi szintjén feszegeti saját határait, küzdi le önmagát. A csapat kohézió tehát segíthet abban, hogy az ember ne hagyja abba a mozgást és tartósan sportoljon.

Milyen mozgásformát ajánlasz az elsőként az edzőtermed küszöbét átlépőknek? Mik azok a mozgásformák, amikkel foglalkozol? 

Mindenképpen fontos az is, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé: merjünk nagyot álmodni, de a célokat úgy építsük fel, hogy legyen sikerélményünk. Először mindenképpen ajánlom a funkcionális órákat, mivel én előnyben részesítem azt, amikor a hétköznapi életből vett mozgásokat alkalmazzuk. Ezek összetétele edzettségi szinttől, sportolói múlttól, kortól, nemtől függetlenül változhat. Nálunk a teremben például lehetőség van kezdő és haladó órákra is bekapcsolódni, akár fogyni, akár kikapcsolódni, akár versenyezni szeretne valaki.  

Nehezebb télen „becsábítani" az embereket a terembe? Néha olyan hideg van, hogy kinézünk az ablakon, és sehova nincs kedvünk mozdulni, pedig a nyári fürdőruhaszezonra jobb már most elkezdeni felkészülni.

Télen az emberek jobban kihasználják a különböző edzőtermek nyújtotta lehetőségeket, hiszen a fizikai aktivitás az időjárás miatt csökken, ilyenkor keresettebbek a beltéri edzésformák. Amikor azonban jön a jó idő, egyre többen mennek vissza a szabadba mozogni.  

Nemrég vetted birtokba az új, a réginél lényegesen nagyobb helyet, ahol már minden korosztály tud edzeni. Van arra is lehetőség, hogy családok együtt látogassák a termet, így a közös vásárlás és filmnézés mellé betársulhat az egészséges testmozgás is a családi programok sorába?

Nyolc hónapja vagyok egy új, nagyobb helyen, ahol méretéből, kialakításából adódóan még több mozgásformát felölelő edzéseket tudunk lebonyolítani. Ilyen az atlétika, torna, súlyemelés, és ezeknek az ötvözéséből a CROSSFIT edzések. A hely adottságainak köszönhetően nagyobb létszámot, és megfelelő szakmai irányítás mellett különböző generációkat is tudunk foglalkoztatni. Mivel fontosnak tartjuk, hogy a legkisebbeknek is legyen lehetőségük mozogni, és már gyermekkorban elültessük bennük az egészséges életmódra való törekvés csíráit, ezért két korcsoportra (6-9 éves illetve 10-12 éves) bontva ők is jöhetnek hozzánk. Azáltal, hogy a család több generációja is megfordul nálunk, nemcsak a tévézés és vásárlás adhat közös témát az esti vacsoránál, hanem az edzések is. Az eredményes munkát az Impulzus Fitnessben Bankó Zoltán és Fertőszegi Péter segíti.  


Az egészséges táplálkozás mennyire befolyásolja azt, hogy az edzésben is kitartóak legyünk? Egyáltalán: elég csupán heti párszor lemenni a terembe, és a mindennapi életben változatlanul csinálni mindent, ahogy eddig? Életvezetési tanácsokkal is fordulhatnak hozzád az érdeklődők?

Egyértelműen valami céllal vezet utunk a terembe, fizikai aktivitásunk növekedni fog, és amennyiben célunkat szeretnénk mihamarabb elérni, a motivációt a sikerünkkel fenntartani, a tudatos táplálkozás jelentősége nagyon fontos tényező lesz. A szervezetnek szüksége van az optimális fejlődés érdekében (regenerálódás) jó minőségű tápanyagokra, amit az étkezési szokásaink akár kisebb, akár nagyobb mértékű megváltoztatásával érhetünk el. Röviden: a jó minőségű, tananyagban gazdag, viszonylag alacsony kalóriatartalmú étrend a megfelelő. Természetesen nagyon sok esetben felmerülnek ezzel kapcsolatos kérdések, amiben megpróbálunk segítséget nyújtani mindenkinek.

Van-e lehetőség a nálad edzőknek valamiféle megmérettetésre? Úgy tudom, szoktatok háziversenyeket rendezni, ahol mindenki nagyjából érezheti, felmérheti, hogy adott idő alatt mennyit fejlődött.  

Évente több alkalommal szervezünk háziversenyeket, ami a csapatösszetartást is erősíti, valamint mindenki felmérheti, hol tart önmagához vagy a többiekhez képest, és ez egy esetleges komolyabb versenyhez is motivációt adhat, vagy rávilágíthat a hiányosságokra, erősségekre. A versenyek abszolút jó hangulatban telnek mindig, de az egészséges versenyszellem mindenkiben ott lappang. Mi úgy búcsúztattuk az évet, hogy 6 fős csapatok 2015 burpee-t (négyütemű fekvőtámasz) csináltak meg, erre két óra volt az időlimit.


Ennél az utolsó mondatnál kicsit meglepődök, megfordul a fejemben, hogy miért nem vesznek pár üveg pezsgőt, mint mindenki más? De ahogy nézem az edzésre érkezőket, inkább fel sem teszem a kérdést... 

A fotókért - és azért, hogy általuk bepillanthatunk az edzőterem életébe - köszönet Haraga Attilának. 

Kapcsolódó írásunk:

Impulzussal az Iron Cross Tour-ra - Szollár Jánossal beszélgettünk

2014.06.05. - 00:55 | Waldo

Impulzussal az Iron Cross Tour-ra - Szollár Jánossal beszélgettünk

Június 8-án vasárnap indul útjára az Iron Cross Tour négyállomásos vasi versenysorozat a torna, a súlyemelés és az atlétika megszállottjainak. Szollár Jánossal az egyik főszervezővel beszélgettünk, aki épp az új edzőtermében fogadott minket.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás