Összegyűjtöttük: szalagavatók az elmúlt héten

Képgaléria megtekintése2015.01.12. - 00:10 | Büki László 'Harlequin' - Fotó: Flórián Zoltán

Összegyűjtöttük: szalagavatók az elmúlt héten

Csillogó diákszemek, párás szülői tekintetek, döcögős keringőlépések, büszkén viselt szalagok - a múlt héten kezdetét vette a 2015-ös szalagavató szezon, a héten pedig öt újabb iskola végzőseinek tűzik fel a szalagot. Összegyűjtöttük egy hírbe a múlt heti három szalagavatót, és az egyébként is izmos képanyagot megfejeltük egy újabb, közgazdaságis galériával, valamint a szalagavató történetével.

A szalagavatás szertartása hosszú múltra tekint vissza. Ez a ceremónia is Selmecbányáról származik, mint megannyi diákélettel kapcsolatos szokás. Ott még Valétálásnak nevezték. A diákok tanulmányuk utolsó félévén váltak jogosulttá, hogy viseljék a szalagot. Ugyanúgy mint mostanában, ők is egy ünnepség keretei közt kapták meg a szalagokat. Napjaink szalagavatója nagy mértékben hasonlít a régi idők Valétatűzésére.

Régen szalagszenteléssel kezdődött a műsor, ami egy sötétülő teremben zajlott, és a diákok tűzték fel maguknak a szalagokat. Ezek általában tenyérnyi nagyságú, zöldes árnyalatú, selyemből készült szalagok voltak. Kétféle valétaszalag létezett: az egyik rövid karszalag aranyrojtokkal, míg a másik monogrammal és évszámmal került a diákok vállára.

A valétamenetet általában a legidősebb diák nyitotta, aki egy hosszú botra kötözött tölgycsokrot vitt, a többiek pedig tölgylevelet helyeztek a kalapjuk karimájára. A többi diák, kiknek volt még pár lehúzandó évük, fáklyás menetként kísérték a végzősöket. Ez a menet a városkapuig tartott, ahol jelképesen seggberúgták a végzősöket, tudatván velük, hogy semmi keresnivalójuk nincs többé az intézményben. A diákok innen egyenesen a vigadóba vonultak, ahol grandiózus bál zárta az ünnepség végét. Forrás: bekszi.hu

A Herman Ottó Szakképző Iskola szalagavatója 2015

2015.01.11. - 00:25 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin', Smidéliusz Bence

A Herman Ottó Szakképző Iskola szalagavatója 2015

Január 10-én tartotta a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola szalagavató ünnepségét az Arena Savariában. Galériánkban a hat végzős osztály szalagkötési ceremóniáját örökítettük meg.

 

 


A Horváth Boldizsár Szakközépiskola szalagavatója 2015 (fotóriport)

2015.01.10. - 00:40 | Büki László 'Harlequin'

A Horváth Boldizsár Szakközépiskola szalagavatója 2015 (fotóriport)

Január 9-én az Arena Savariában tartották a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola szalagavató bálját. Az ünnepélyes külsőségek közt megrendezett szalagkötés után a három végzős osztály műsorral köszöntötte a vendégeket.

 

 

A Savaria Szakképző Iskola szalagavatója 2015 (fotóriport)

2015.01.09. - 00:10 | Büki László 'Harlequin'

A Savaria Szakképző Iskola szalagavatója 2015 (fotóriport)

Január 8-án, csütörtökön tartották az Arena Savariában a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Savaria Szakképző Iskolája négy végzős osztályának szalagavató bálját. A szalagtűzés ceremóniája után az osztályok színes műsorral szórakoztatták vendégeiket.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás